Zarrab, hakkında hazırlanmış bir iddianame doğrultusunda cumartesi günü Florida eyaletinin Miami kentinde yakalanmış, pazartesi günü de mahkemeye çıkarılıp tutuklanmıştı.

ABD’yi dolandırmak, İran’a ABD yaptırımlarını düzenleyen Uluslararası Acil Ekonomik Yetkiler Yasası’nı ihlal etmek, banka dolandırmak ve kara para aklamakla suçlanan Zarrab, 75 yıla kadar hapis cezası alabilir.

'EKONOMİK CİHAT'A SOYUNMUŞ


İddianamede Zarrab’ın tutuklanmasına yol açan faaliyetlerine yer verilirken banka sahtekârlığı ve kara para aklama işlemleri karşılığında tüm malvarlığına el konulmasını da isteniyor.

Zarrab’ın İran Merkez Bankası Başkanı’na hitaben hazırlattığı mektup da ABD’nin İran’a yaptırımlarını ihlal suçunu işlediğine ilişkin delillerden biri olarak iddianamede yer alıyor. 3 Aralık 2011 tarihli bir yazışmada yer alan mektupta, Zarrab ailesinin yaptırımlara karşı İran’a destek olmak için ‘ekonomik cihat’a hazır olduğu belirtiliyor.

Farsça yazılmış mektupta şöyle deniyor: “Yüce Lider (Ayetullah Hamaney) ve (İran) Merkez Bankası’nın saygıdeğer yetkilileri ve çalışanlarının yaptırımlara karşı oynadıkları rol, yaptırımları akıllı bir biçimde etkisiz kılıyor, hatta özel yöntemler kullanarak bu yaptırımları fırsatlara dönüştürüyor. Eğilimin yaptırımları yoğunlaştırmak ve artırmak yönünde olduğu bir sır değil ve İran İslam Devrimi’nin bilge lideri bu yılı Ekonomik Cihad yılı ilan ettiğinden Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya ve Azerbaycan’da şubeler açarak dış ticarette yarım asırlık bir deneyim edinmiş Zarrab ailesi, yaptırım karşıtı parasal ve dış ticaret politikaları uygulamak için her türlü işbirliğine girme isteğimizi bildirmenin milli ve ahlaki görevi olduğunu düşünüyor….

İslami İran’ın coşkulu çocuklarının çabaları ve işbirliğinin sevgili ulusumuzun tüm uluslararası ve mali arenalarda ilerlemesine ivme kazandırması umuduyla.”

DAVA BEŞ DAKİKA SÜRMÜŞ


FBI tarafından yakalanan Zarrabın ilk kefalet başvurusunun da reddedildiği ortaya çıktı.

Hürriyet’ten Tolga Tanış’ın haberine göre Zarrab’ın tutuklandığı pazartesi günkü duruşma sadece beş dakika sürdü. Yargıç John O’Sullivan, tutuksuz yargılanmak için kefalet başvurusunu reddederek duruşmayı 4 Nisan’a erteledi.

Zarrab halen Miami’deki federal hapishanede tutuluyor.

Habere göre Zarrab’ı pazartesi günü mahkeme karşısında dünyanın en ünlü avukatlık bürolarından Baker&McKenzie’nin Miami ofisindeki ortağı Lee Stapleton savundu. Stapleton’ın geçici avukat olduğunu belirten mahkeme, Zarrab’ın asıl avukatının belirlenmesini istedi.