15 Temmuz darbe girişimine üniversiteler de sert tepki gösterdi. Birçok üniversitede öğretim üyeleri açıklama yaparak darbe girişimini kınadı. Erciyes Üniversitesi Rektörlük binası önünde, 'Hain Darbe Planı'nı Tel'in' programı düzenlendi. Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Güven, Üniversite Senatosu olarak, 15 Temmuz darbe girişimini şiddetle kınadıklarını belirtti.

Güven, şunları söyledi: "Kendilerine, Haçlı ordularının Kudüs'ü işgalinin yıl dönümünü darbe tarihi olarak seçen, o gün Haçlı ordularının Müslümanları katletmesini örnek alarak milletin ve milletin meclisinin üzerine bomba ve kurşu yağdıranlar, bu milletin şanlı tarihinden haberdar olmayan zavallılar olduklarını bugün anlamışlardır. Küçük bir azınlık tarafından girişilen menfur kalkışma, terör, ihanet ve darbe girişimini şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz. Onlara en güzel cevap, asil milletimiz tarafından verilmiştir, verilecektir. Bu hain terör olayına katılan herkesin kimliğine ve kim olduğuna bakılmaksızın en ağır şekilde cezalandırılacağına inancımız sonsuzdur."

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ: DEVLETİMİZ HESABINI SORACAKTIR


İnönü Üniversitesi Rektörlük Binası önüne toplanan akademisyenler adına açıklamayı Rektör Adayı Prof. Dr. Ahmet Kızılay, yaptı. Türkiye’nin FETÖ terör örgütü tarafından organize edilen menfur, alçak ve hain bir darbe teşebbüsüne maruz kaldığını belirten Kızılay, Türk milletinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde kendi geleceğine sahip çıkarak darbecilerin bu ihanetini yerle bir ettiğini ifade etti.

Kızılay,“Ülkemizin dünyada itibarlı, onurlu ve güçlü olmasını hazmedemeyen, dış güçlerin uşaklığını, bu milletin yanında yer almaya tercih eden FETÖ terör örgütü ve tüm paralel yapılanmalar kesinlikle başarısız olacaktır. Bu darbeye kalkışanlar İslam dünyasının, Türk dünyasının ve mazlum halkların umudu olan necip milletimize diz çöktürmek istemişlerdir. Milletimiz buna izin vermemiştir. Devletimiz en ağır şekilde bunun hesabını soracaktır. Cumhurbaşkanımızın liderliği ile Milletimizin meydanlara inmesi, Türkiye Büyük Millet Meclisimizin, hükumetimizin, muhalefet partilerimizin, tüm kuruluşlarımızın ve medyamızın tek vücut olarak darbeye karşı durması ile darbe başarılı olamamıştır. Ülkemiz büyük bir badire atlatmıştır. Biz akademisyenler darbeye karşı cuma gecesinden itibaren milletimizle beraber meydanlardayız. Ülkemizde her şey normale dönünceye kadar hem işimizi yapacağız hem de milletimizle birlikte meydanlarda olmaya devam edeceğiz. Üniversitelerimizden açık ve gizli paralel yapılanma temizlenmelidir. Milletimize geçmiş olsun” ifadelerini kullandı.

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ DEMOKRASİ NÖBETİNDE


Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Rektör Yardımcısı Cahit Bağcı, dekanlar ve öğretim üyeleri, 15 Temmuz akşamı FETÖ’nün destekçisi bir grup askerin darbe girişimini üç gündür meydanlarda nöbet tutarak protesto eden vatandaşlarla buluştu. Vatandaşlara hitap eden Rektör Coşkun, “Siz yiğit insanlar burada olduğu sürece bu memlekete hiçbir şey yapamayacaklar” dedi.

Gaziantep Üniversitesi olarak sırça kulelerde oturmadıklarını vurgulayan Coşkun, “Biz bir yandan ilim öğretirken, bir yandan da memleket sorunları ile her zaman iç içe olduk. Biz bu istiklalimizi kanla bedel ödeyerek aldık. Kimseye de kolay kolay vermeyeceğiz. İstiklal savaşında bu memleketin her ferdi canından feda ederek bu yurdu kurtardıysa, bu vatanı teslim almak isteyenler, bu insanların cesetlerinin üstünden geçmedikçe bunu başaramayacaklar. Bu ülkenin başına çok çorap örmek istenildi. İhtilaller, karşılıklı oyunlar oynandı. Ama bugün oyun bitti. Paralel terör örgütünün kırk yıllık kurguyla, dışarıdaki iş birlikçileri ile beraber bu vatanı parçalamaya yeltendiği o karanlık akşam, Cumhurbaşkanımızın gece saat 1'de demokrasi bekçiliğine davet ettiği andan itibaren oyun bitmiştir” diye konuştu.

BARTIN ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERE ÇAĞRI YAPTI


Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Cumhuriyet Meydanında vatandaşlara seslenerek, halkın darbeciler karşısında meydanları terk etmemesi gerektiğini söyledi. Alanda toplanan kalabalığa seslenen Rektör Kaplan, darbe girişimi ile hedefin meşru iktidarı yıkmak ve millet iradesine ipotek koymak olduğunu söyledi. Rektör Kaplan, “Bugün vatandaşlar meydanlarda toplanarak tarih yazıyor. Milletimizin güçlü iradesi olduğu sürece darbeciler ortaya çıkamayacak, halk çıkacak. Cuntacılar gece baskınları yaparlar, gündüz ortaya çıkamazlar. Ama biz millet olarak her zaman meydanlara çıkacağız. Mücadelemiz bugün burada bitmeyecek. Bu cuntacılardan hesap sorulana kadar bu mücadele devam edecek” dedi.

Ayrıca Bartın Üniversitesi binlerce öğrencisine attığı toplu mesajla darbeye karşı tepki göstermeye davet etti. Atılan mesajlarda Rektör Kaplan tarafından öğrencilere “Sevgili öğrencilerim, milletçe karşı karşıya kaldığımız darbe girişimi karşısında sizleri tek yürek olmaya davet çağırıyorum. Bugün devletimize, milletimize ve geleceğimize sahip çıkma günüdür” denildi.