TOBB’un Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SPM) ocak dönemi işsizlik oranının 0.3 puan birden artarak yüzde 11.1’e yükseleceği tahmininde bulundu. SPM, işsizlikteki artışın sanayi üretimindeki düşüş ve ihracatta yaşanan pazar kayıplarından kaynaklandığı tespitini yaptı.



Hükümetin ekonomide çizdiği pembe tablo işsizliğe çare olamadı. Öncü göstergeler, aylardır iş bekleyen milyonlarca işsizin önümüzdeki günlerde daha olumsuz şartlarla karşı karşıya kalacağını ortaya koydu. Her ay Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) önce işsizlik verilerini yayımlayan SPM, en son yüzde 10.8 olarak açıklanan işsizlik oranının daha da tırmanarak ocak ayında yüzde 11.1’e çıkacağını açıkladı.
SPM Direktörü Prof. Dr. Serdar Sayan gözetiminde, araştırmacı Pınar Kaynak ile misafir araştırmacı Ozan Acar, TÜİK tarafından açıklanacak genel işsizlik oranı, tarım dışı işsizlik oranı, istihdam oranı ve sanayi istihdamı rakamlarına dair tahminlerini açıkladı.

SON 10 AYIN EN KÖTÜSÜ OLABİLİR

SPM, önümüzdeki hafta cuma günü açıklanacak Ocak 2016 dönemi tarım dışı işsizlik oranının 0.2 puan artarak yüzde 12.9 seviyesine çıkmasını beklerken, mevsimsellikten arındırılmış tarım dışı işsizlik oranının da 0.1 puan artarak yüzde 12.4’e çıkacağı tahmininde bulundu. SPM, işsizlikteki artışa paralel olarak istihdam oranının 0.2 puan düşerek yüzde 45.2’e gerileyeceğini belirtirken, sanayi istihdamının 5 milyon 332 bin kişi seviyesinde olacağı hesabını yaptı.

Geçen ay yayımlanan notta işsizlik verilerinde bir iyileşme beklemediği yönündeki tespitini hatırlatan SPM, enflasyonun çift hanelerde kalma riskinin daha da arttığına işaret ederek, “Aralıktaki yüzde 10.8 işsizlik ve yüzde 12.7’lik tarım dışı işsizlik oranları, aynı zamanda son 10 dönemin en yüksek oranlarıdır. İşsiz sayısı ise 79 bin kişi artarak 3 milyon 204 bin seviyesine çıkmış ve işsizlik oranlarıyla benzer şekilde son 10 dönemin en yüksek, istihdam oranı ise son 9 dönemin en düşük değerine ulaşmıştır” değerlendirmesini yaptı. Aralık sonuçlarındaki kötü gidişin ocak döneminde de devam edeceğini belirten SPM, ocakta ihracatın yüzde 18 azalmasına karşılık ithalatın yüzde 36 arttığı, hammadde ithalatının ise yüzde 21 azaldığına dikkat çekti.

KAPASİTE SİNYALLERİ KARIŞIK

Kapasite kullanım oranlarına (KKO) ilişkin de değerlendirme yapan SPM, imalat sanayi kapasite kullanımının Aralık döneminde 1.2 puan artarak yüzde 75.8 seviyesine çıktığını ancak bu rakamın Kasım 2015 imalat sanayi kapasite kullanım oranından 0.1 puan daha düşük olduğuna dikkat çekti. SPM, yatırım mallarında KKO’nın 0.1 artarken tüketim malları imalatında 0.3 puan, ara malı imalatında 0.1 puan düştüğü tespitini yaptı.

355 bin üniversite mezunu işsiz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu işsizlerin öğretim seviyesi profilini açıkladı. Soylu toplam kayıtlı işsiz sayısının 1 milyon 737 bin 458 kişi olduğunu vurguladı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine Çalışma Bakanı Soylu’nun verdiği yanıt, kayıtlı işsizlerin sayısını ortaya koydu. Bakan Soylu’nun verdiği bilgiye göre kayıtlı işsizlerin 38 bin 773’ü okur-yazar olmayan, 58 bin 661’i okur-yazar, 840 bin 599’u ilköğretim, 443 bin 323’ü ortaöğretim (lise ve dengi), 163 bin 248’i iki yıllık üniversite, 186 bin 325’i dört yıllık üniversite, 6 bin 266’sı yüksek lisans ve mezunu. Veriler, üniversite mezunu işsiz sayısının 355 bin 839 kişi olduğunu gösterdi.