Türk komedi hayranları her gün bir sultan torununa gülmüyor.

Türkiye'deki ilk gösterisinden sonra “Bu havalı unvana sahibim ama zenginliğine değil,” diyor Osmanlı ailesine mensup Britanyalı Naz Osmanoğlu. Orta sınıf İngiliz aksanıyla İstanbul'daki ilk 3 performansında “Dedem Dolmabahçe'de altın bir beşikte doğmuş. Şimdi ise onu görmek için 30 lira veriyorum,” dedi.

Tam adı Nazım Ziyaeddin Osmanoğlu olan komedyen, Osmanoğlu Ailesi'nin soyundan geliyor. Tabii ki, 1923 yılında Cumhuriyet'in kurulmasıyla hilafet ve saltanatın yıkılmasıyla bu unvanının hiçbir anlamı yok. Ama Osmanoğlu'nun Türkiye topraklarına ilk geldiği bu dönem Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın konuşmaları ve duruşuyla tekrar destekçi kazanan Osmanlıcılık dönemine denk geldi.

Dolmabahçe Sarayı Müzesi'ni gezerken “Kucaklama hissi duyuyorum. Kesinlikle içimde ilgi oluştu,” diyor Naz. Deri mont ve kot pantolonla eski sarayda gezerken bir selfie çekip “mekan benimmiş gibi etrafta geziyorum” diye de bir espri patlatıyor.

Naz Osmanoğlu'nun büyük büyük dedesi V. Mehmet'in kaybeden tarafta savaşa girmesiyle ülke yıkıldı ve Mustafa Kemal Atatürk, bir milleti küllerinden tekrar yarattı. 1924 yılında ailenin 150 ferdi İstanbul'dan sürüldü. Bugün Avrupa, ABD ve Orta Doğu bölgesine dağılmış durumdalar.

Elde edilen raporlara göre, 2014 yılında ailenin bir bölümü 1920'lerde devlet tarafından elinden alınan malları gerekçe göstererek Türkiye'ye milyarlarca dolarlık dava açtı.

Ürdün ve Dubai'de büyüyen ve sonrasında İngiltere'de yatılı okula giden Nazım Osmanoğlu fazla Türkçe konuşamıyor. Emekli pilot olan babası için ilk ziyaretin çok kötü olduğunu ve Hanedanlığın dağıtılmasını hâlâ bir kayıp olarak gördüğünü söylüyor.