Erdoğan, 21 Ağustos 2014'te yaptığı açıklamada, "Başbakan kardeşim Ahmet Davutoğlu'dur" demişti. Davutoğlu, Saray'da dün Erdoğan'la yaptığı görüşmenin ardından, bugün hem AKP liderliğinden, hem de Başbakanlıktan ayrılıyor.

arınç-erdoğan

KADDAFİ, ESAD, ABDULLAH GÜL...

Erdoğan daha önce de pekçok siyasi lider için "kardeşim" ifadesini kullanmıştı. Bunlardan bazıları şöyle;

* "kardeşim" Libya Lideri Muammer Kaddafi- Erdoğan, Kaddafi'nin iktidarda olduğu dönemde Kasım 2010'da Libya'yı ziyaret etmiş ve Kaddafi'nin elinden "Uluslararası Kaddafi ödülünü" almıştı. Yaptığı konuşmada ise, Kaddafi'den "kardeşim Muammer Kaddafi" olarak bahsetmişti. Bu törenden sadece üç ay sonra, 7 Şubat 2011'de Libya'da ilk protestolar başladı. Ardından çıkan iç savaş, Kaddafi'nin 20 Ekim 2011'de linç edilmesi ile sona erdi.

* "kardeşim" Suriye lideri Beşar Esad- Erdoğan, bir dönem ailece tatile gittikleri Suriye Lideri Beşar Esad'dan da sık sık "kardeşim" diye bahsediyordu. Son olarak 15 Ağustos 2010 tarihinde Gaziantep'te yaptığı konuşmada aynen şöyle demişti;

"Biz geldik Esad kardeşimle oturduk. İki ülke arasındaki meseleleri konuştuk, istişare ettik, müzakere ettik ve Türkiye ile Suriye'yi bölgenin iki kardeş, iki dost ülkesi haline getirdik mi? Her alanda iş birliğine gittik mi? Ekonomide, ticarette, dış politikada, kültürde, sanatta, ulaştırmada, bayındırlıkta iş birliği anlaşmaları imzaladık mı? Suriye'yle Türkiye arasındaki mayınları temizlemek için adımlarımızı attık mı? Suriye'yle aramızdaki vizeleri kaldırdık mı?"

Bu konuşmadan sadece beş ay sonra Suriye'de ilk protestolar başladı. Çok kısa sürede büyüyen protestolar, zamanla iç savaşa dönüştü. Şimdi Beşar Esad, rusya ve İran'ın desteğiyle, ülkesinin sadece küçük bir bölümünü kontrol edebiliyor. Uluslararası camiada da "Esad sonrası Suriye" konuşuluyor.

erdoğan-esd

* "Kardeşim" Abdullah Gül, artık siyaset dışı- Erdoğan, Başbakanlığı döneminde AKP'yi birlikte kurdukları Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı adaylığını AKP grubunda 2007 yılında "adayımız Abdullah Gül kardeşim" sözleriyle açıklamıştı. Gül Cumhurbaşkanı oldu. Ancak daha Cumhurbaşkanlığı görevindeyken Erdoğan'la ters düşmeye başladı, kurucusu olduğu AKP'den dışlandı. Gül'e yönelik yıldırma politikası o kadar arttı ki, Cumhurbaşkanı olarak verdiği son resepsiyonda, eşi dönemin First Lady'si Hayrünnisa Hanım açıkca isyan etti, "intifada başlatacağını" söyedi ve "Bizi çok üzdüler. Şimdi fotoğrafta yer almak için yarışıyorlar. İnsan kendisine zor hakim oluyor. Bizi hiçbirşey görmüyor, bilmiyor, farkında değiliz mi sanıyorlar? Her şeyin farkındayız" diye konuştu. Gül, şu anda aktif siyasetin dışında. "eski cumhurbaşkanı" sıfatıyla zaman zaman yurt dışında konuşmalar yapıyor.

* Bülent Arınç'a isim vermeden "kardeşim" dedi- Erdoğan, Başbakanlığı döneminde Bülent Arınç'la ters düştü. 13 Kasım 2013'te isim vermeden, aralarında yaşanan "öğrenci evlerine baskın" konusuna değindi ve Arınç'a "kardeşim" diye hitabetti. Erdoğan, "Bu parti içindeki hiçbir kardeşim inanıyorum ki pusuda bekleyen zavallılara ümit vermeyecektir" dedi. Arınç'la araları bu olaydan sona hiç düzelmedi, hatta Gezi olayları sonrasında dönemin Başbakan Yardımcısı olan Arınç, yaşanan anlaşmazlık nedeniyle "özgül ağırlık" açıklaması bile yapmak zorunda kaldı. Arınç, 1 Kasım seçimlerinde yeniden aday yapılmadı ve TBMM dışında kaldı. Erdoğan artık Arınç'tan "o zat" diye bahsediyor.

ahmedinejad-erdoğan

* "Kardeşim" Ahmedinejad - Mahmut Ahmedinejad İran'ın Cumhurbaşkanı olduğu dönemde Erdoğan Başbakan sıfatıyla Tahran'a bir ziyarette bulundu. 29 Mart 2012 tarihli ziyaret sırasında Erdoğan, Ahmedinejad'a "değerli kardeşim" diye hitabetti. Ahmedinejad, bu görüşmeden çok kısa süre sonra, daha Cumhurbaşkanlığı görevini bırakmadan hakkında yolsuzluk iddiaları ortaya çıktı, ifadeye çağrıldı. Cumhurbaşkanlığı'ndan Ağustos 2013'te ayrıldı. Hala hakkındaki yolsuzluk iddiaları ve davalarla uğraşıyor.