SÖZCÜ, Polis Teşkilatı’nın “Bordo Berelileri” sayılan özel harekatın verdiği kayıplara ilişkin bilgilere ulaştı. Doğu-Güneydoğu'da yürütülen operasyonlarda 49 özel tim mensubu şehit oldu, 200’ü yaralandı.

Kamil ELİBOL / ANKARA

ÇATIŞMAYA GİREMEDİLER

Sur, Lice, Cizre ve Silopi’de bomba tuzaklı hendekler kazan PKK’lı teröristler yıllarca kendilerine “kabus” yaşatan özel harekatçılar ile çatışmaya girmekten korktu. Özel tim mensupları yol ve sokaklara döşenen mayın ve EYP’ler ile keskin nişancılar tarafından “kalleşçe” vuruldu.

YÜZDE 90’I BOMBADAN

Özellikle Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Mardin ve Siirt’te verilen kayıpların yüzde 90’ı sokağa çıkma yasağı ilan edilen ilçelerde yollara döşenen mayın ve EYP (El yapımı patlayıcı) tuzaklarından oluştu. Zırhlı araçlarla operasyon bölgelerine sevk edilen tim mensupları mayın tuzaklı saldırıların hedefi oldu. 5-6 özel harekatçı ise keskin nişancıların açtığı ateş sonucu şehit oldu.

ÖZEL HAREKAT KURSU

Sayıları 7 bin 800’den 19 bin 500’e çıkartılması öngörülen Polis Özel Harekat için yeni kurs açıldı. 50. Dönem Temel Özel Harekat Kursu’na 600 “gönüllü” polisin alınması planlanıyor.

3,5 AYLIK EĞİTİM

Gölbaşı’ndaki üssü ile Amasya Tavşan Dağı’nda oluşturulan merkezde 3,5 aylık zorlu eğitimlere tabi tutulacak özel tim adaylarının seçilme kriterleri de belli oldu. Polisler fiziki yeterlilik dışında mülakat testinden geçirilecek.

31 YAŞ KRİTERİ

Özel Harekat Daire Başkanı Turan Aksoy tarafından teşkilata yapılan duyuruda, Mart ayı içerisinde açılacak 50. Dönem Temel Özel Harekat kursuna katılacak personelde aranacak ön şartlar açıklandı. Çeşitli nedenlerle özel harekat branşından çıkartılan polislerin kursa alınmaması kararlaştırıldı. Kursa alınacak polis memuru, komiser yardımcısı ve komiserler için 31 yaşından gün almamış olma kriteri getirildi.

İDARİ İŞLEM YAPILACAK

Yazıda, fiziki yeterlilik ve mülakat testinde başarılı olup kurs onayı alınan personelin kursa katılmaması halinde haklarında idari işlem yapılacağı belirtildi. Özel Harekat Daire Başkanlığınca yapılacak ön değerlendirme sonucunda Şubat-Mart ayları içerisinde kursa alınacak polislerin seçmeleri yapılacak.

BÖLGEYE GÖNDERİLECEKLER

Adaylar fiziki yeterlilik sınavında; barfiks, şınav, mekik, 100 metre ile bin 500 metre koşu testine tabi tutulacak. Turan Aksoy, 2. Bölge (şark) illerinde görevli iken eğitime alınan polislerin kursa katıldığı tarihe kadar yapmış olduğu 2. Bölge hizmet süresinin yok sayılacağını söyledi.

İKİNCİ ŞARK GÖREVİ

Aksoy, “Personel kurs bitimi atandığı ilin zorunlu hizmet süresine tabi olacaktır. Kursu başarı ile bitiren personel 2. Bölge hizmet süresini tamamlamış olsa dahi, kurs bitimi yapılacak olan değerlendirme neticesinde ihtiyaç olan 2. Bölge illere atamaları yapılabilecektir” dedi.