Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı iken, Yargıtay’ın Balyoz Kumpası kararına isyan ederek Ekim 2013’de istifasını verip TSK’dan ayrılan Emekli Koramiral Atilla Kezek’ten bir mektup aldım.
Kumpas davalarının birer FETÖ iftirası olduğunu her fırsatta dile getirip, mağdur silah arkadaşlarının yanında yer alan bu yiğit asker, mektubunda çok önemli gerçekleri dile getiriyor.
Örneğin Deniz Kuvvetleri Eski Komutanlarından Murat Bilgel’in, hakkında konuşurken eliyle havaya büyükçe bir “F” harfi yazıp, ayrıca daire içine aldığı, bununla da yetinmeyerek “Fetullah Gülenci” dediği kurmay albayın amiralliğe nasıl terfi ettiğini anlatıyor.
Tarihe ışık tutacak bilgileri birlikte okuyoruz:

*  *  *

Benim de okurları arasında yer aldığım SÖZCÜ Gazetesi’nin 7 Ekim tarihli baskısında, silah arkadaşım Emekli Tümamiral Semih Çetin ile Arena Programı öncesinde yaptığınız sohbette, hayretle dinlediğinizi ifade ettiğiniz ilginç bir olayı paylaşmıştınız. Bahsettiğiniz olayın Semih Çetin’e anlattığım gerçek yüzünü, tarihe not düşmek amacıyla size de açıklamak istedim.
2012 Şubat ayında, o günkü Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel’in emriyle, Donanma Komutanı Oramiral Nusret Güner (Daha sonra istifa etti) Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Bülent Bostanoğlu (Halen Deniz Kuvvetleri Komutanı), Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele (Halen Donanma Komutanı) ve ben Tümamiral Atilla Kezek, Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanı olarak Ankara’da toplandık.

*  *  *

Konumuz bir üst rütbeye terfi edecek amiral ve albayları belirlemekti. Bunun için sene içerisinde Deniz Kuvvetleri’ndeki tüm albay ve amiraller arasında yapılmış olan anket sonuçları da komutanın önündeydi. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel ankette öne çıkan albayların isimlerini okudu. Bunların arasında Amiral Semih Çetin’e daha önce “F” işareti ile ifade ettiği Albay İrfan Arabacı’nın da ismi vardı. Oramiral Bilgel, bu ismin şaibeli olduğunu söyleyince, listeden çıkartıldı. Yaptığımız değerlendirmeler sonucunda belirlenen “terfi edecek albay listesi” Genelkurmay Başkanlığı’na gönderildi.

*  *  *

Ağustos 2012’deki Yüksek Askeri Şurası’na (YAŞ) altı aylık bir süre vardı. İki ay sonra, mayıs ayında başlayan yeni kumpas dalgasıyla o listedeki sekiz albaydan altısı, İzmir Askeri Casusluk ve Fuhuş Davası adı altında tutuklandılar veya haklarında soruşturma başlatıldı. Doğal olarak terfi edemediklerinden, ağustos ayındaki YAŞ’da farklı bir liste oluştu. Değişik altı albay, amiral rütbesine terfi etmişti! Bu listede Oramiral Bilgel’in “Bu adam şaibeli, amiral olamaz” dediği Albay İrfan Arabacı da vardı!..”

*  *  *

Sevgili okurlarım, geliyoruz mektubun en can alıcı yanına...
Şimdi sıkı durun:
“Bu sekiz amiralden İrfan Arabacı da dahil beşi hakkında, 15 Temmuz sonrasında darbeye teşebbüsten tutuklama kararı çıktı. (İrfan Arabacı halen firarda) Biri de doğrudan emekli edildi.
Sorum şu:
1- Oramiral Bilgel’in terfi için teklif ettiği altı albayın bir davaya bulaştırılmasıyla, onların yerine amiral yapılan albayların isimleri mayıs ayında yine kendisinden mi istendi?
2- Yoksa yeni listeyi Genelkurmay mı belirledi?
3- Murat Bilgel’in “F” tipi diye tanımladığı Albay İrfan Arabacı, bu listeye nasıl girdi?
Soruların cevabı Murat Bilgel’de...

*  *  *

Bir yıl sonra, 2013 Şubat ayında yaptığımız toplantıda, Kuvvet Komutanı Oramiral Murat Bilgel “Terfi listesini bu yıl hemen göndermeyeceğim. Zira geçen yıl gönderdiğim isimler iki ay sonra tutuklandı” demişti!
Bana göre cevap da burada!..

*  *  *

O dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve II. Başkan Orgeneral Hulusi Akar ile, onları yönlendiren ve hemen hepsinin FETÖ’cü oldukları bilinen Genelkurmay Personel Başkanlığı ve Adli Müşavirlik, tarih önünde bu ağır soruların muhataplarıdır...”

*  *  *

Mektup bitiyor ve son soruyu ben soruyorum:
Amiralliğe terfi edecek yurtsever albayların listesini FETÖ’cü polis ve savcılara kim sızdırdı? Onların tutuklanmalarıyla FETÖ’nün darbeci albaylarına amirallik yolunu kim açtı?..