Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings, bugün yayınladığı "Yeni Kırılgan Beş" raporunda Türkiye yine yer aldı. S&P, "Kırılgan Beşli" olarak Türkiye, Arjantin, Pakistan, Mısır ve Katar'ı işaret etti.

"Bizim görüşümüze göre bu ülkeler, global finansal şartlar er ya da geç sıkılaştığında en fazla risk altında olabilecek olanlar" ifadelerini kullanan S&P, diğer taratan Tayland, Çin, Rusya, Suudi Arabistan ve Malezya'nın en dirençli, esnek ekonomiler olarak ortaya çıktıklarını savundu.

[old_news_related_template title="Türkiye'nin kısa kredi notu tarihi" desc="Üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu Türkiye'yi değerlemeye geldikleri 1992 ve 1994 yılında ülkeye yatırım yapılabilir notu vermişlerdi. Şimdi ise üç büyük kuruluşuna göre Türkiye yatırım yapılamaz ülkeler kategorisinde yer alıyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/nrot2.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/turkiyenin-kisa-kredi-notu-tarihi-1649922/"]
S&P, Bernanke'nin Fed'in yakında parasal gevşeme programını sona erdirebileceği sinyalini verdiği 2013'te açıkladığı ilk "Kırılgan Beşli" raporunda Türkiye, Brezilya, Hindistan, Endonezya ve Güney Afrika  yer almıştı. Bu 5 ülkenin de yüksek cari işlemler açığına ve umusal yatırımları finansa etmek için yetersiz ulusal tasarruf oranına işaret etmişti.Geride kalan 4 yılda parasal şartların hala olağanüstü şekilde genişlemeci olduğunu ve bazı gelişmekte olan ekonomiler için fonlama ortamının tarihin en iyi döneminde bulunduğunu ifade eden S&P, bununla birlikte parasal sıkılaştırma tehdidinin geçmişe göre çok daha somut olduğunu vurguladı. S&P, Türkiye'nin orijinal "Kırılgan Beş"ten listene kalan tek üye olduğunu belirtirken, listeyi oluştururken 20 ülke arasında değerlendirme yapıldığını belirtti.

FOREKS