Türkiye ekonomisi bakımından ise sadece İtalya, Arjantin ve Brezilya’nın önüne geçerek sondan dördüncü sırada yer aldı. Türkiye sıralamada en yüksek yeri 8’incilikle hayat koşulları ve deneyimleri başlığında alırken, eğitim ve çocuk bakımını kapsayan aile yaşamı alanında 28’inciliğe yerleşti.

EKONOMİDE DİPTEYİZ

HSBC’nin 2013’te hazırladığı raporda Türkiye ekonomi başlığında 37 ülke arasından 10’uncu, yaşam koşullarında 37 ülke arasında 22’nci, çocuk büyütme imkanlarında 24 ülke arasında 21’inci olmuştu. Bu yılki raporda ekonomi alt başlıklarından kişisel finansal durum açısından en çok tercih edilen 30’uncu ülke olan Türkiye, çalışma hayatında sondan 3’üncü, yerel ekonomik koşullarda ise sonuncu oldu.

30szt09a_ist-izm-ant-trb-ank

Çalışanların ücret ve kariyer beklentileriyle ilgili sorulardan oluşan ekonomi başlığında ilk 5 sırayı İsviçre, Norveç, Almanya, Singapur ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) paylaştı. İsviçre’de yaşayan yabancı profesyonellerin yüzde 89’u ekonomiye güvendiklerini, yüzde 78’i gelirlerinin kendi ülkelerindekine göre daha yüksek olduğunu belirtti. Yıllık ücret ortalaması 118 bin doları bulan Singapur’da yaşayan ve 5.6 milyonluk nüfusun çoğunluğunu oluşturan yabancı profesyonellerin yüzde 73’ü, kendi ülkelerine göre daha iyi kazandıklarını söyledi. HSBC Expat Başkanı Dean Blackburn, genç girişimcilerden yeni bir hayata atılan ailelere kadar geniş bir yelpaze oluşturan expat topluluklarının büyüdüğünü belirtti.