Başta ABD olmak üzere koalisyon güçlerinin karşı çıkmasına rağmen, Suriye’ye giren ve “Fırat Kalkanı” adı verilen harekatla bölgenin IŞİD’den temizlenmesine öncülük yapan Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda sürpriz atamalar oldu. Henüz görev süresi dolmamasına rağmen kuvvet komutanı ve harekatın sembol ismi Korgeneral Zekai Aksakallı bu görevden alındı, Gelibolu’da bulunan 2. Kolordu Komutanlığı’na atandı. Bu gelişme üzerine Aksakallı’nın istifa ettiği öne sürüldü, ancak askeri kaynaklar bunun doğru olmadığını belirtti.

AKSAKALLI’NIN YERİNE ÇORBACI


Fırat Kalkanı Harekatı’nı yöneten, Korgeneral Zekai Aksakallı’nın görev yerinin değişikliği sürpriz olarak nitelendirildi. ZekaiAksakallı’ya bağlı 3 tugay komutanlığı bulunuyor. Sınır ötesinde görev yapan Aksakallı’nın tugay komutanlarından Tuğgeneral Halil Soysal ile Tuğgeneral Ertuğrul Erbakan da görevlerinden alındı. Özel kuvvetler Komutanlığı’na getirilen Ahmet Ercan Çorbacı, diğer komutanlara göre daha kıdemsiz olmasına rağmen, kurmay subay olması nedeniyle daha kıdemli sayılıyor.

Fırat Kalkanı Harekatı’na dönem dönem katılan tugay komutanları Halil Soysal ve Ertuğrul Erbakan birlik dışında görevlendirildi. Buna göre Halil Soysal 3. Ordu Herakat Başkanlığı’na, Ertuğrul Erbakan’da Sivas Er Eğitim Tugayı Komutanlığı’na verildi.

TUGAYA YENİ ATAMA YAPILMADI


Tuğgeneral Halil Soysal’ın yerine Özel kuvvetler Komutanlığı bünyesinde görev yapan ve bu yıl general olan Hakan Öztekin, Ertuğrul Erbakan’ın yerine ise daha önce Özel Kuvvetler’de çalışan İdris Acartürk geldi. Özel Kuvvetler Komutanlığı’na getirilen Ahmet Ercan Çorbacı’nın boşalttığı tugay komutanlığına yeni bir atama yapılmadı. Muhtemelen bu tugaya bir albay getirilecek. Özel Kuvvetler Komutan Yardımcılığı’na ise Ankara Merkez Komutanı Tuğgeneral Oğuz Tozak getirildi. Tozak da geçmişte Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda görev yapmıştı.

Genelkurmay Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Tuğgeneral Ertuğrulgazi Özkürkçü’nün emekliye ayrılmasıyla boşalan göreve Tuğgeneral Mustafa Erkal Kuzuoğlu verildi. Özkürkçü, bu görevi 5 yıl yürüttü ve bu görevde en uzun bulunan komutan oldu.

Korgeneral Zekai Aksakallı, 15 Temmuz akşamı şehit Astsubay Ömer Halisdemir’e Özel Kuvvetler Komutanılğı’nı basmaya gelen hain general Semih Terzi için ‘Vur’ emri vermişti. Bu talimat, FETÖ’cü darbe girişiminin boşa çıkarılmasında önemli rol oynadı. Aksakallı Paşa, bir ay sonra kahraman şehidin ailesini ziyaret edip, babası Hasan Hüseyin Halisdemir’in acısına böyle ortak olmuştu. Korgeneral Zekai Aksakallı, 15 Temmuz akşamı şehit Astsubay Ömer Halisdemir’e Özel Kuvvetler Komutanılğı’nı basmaya gelen hain general Semih Terzi için ‘Vur’ emri vermişti. Bu talimat, FETÖ’cü darbe girişiminin boşa çıkarılmasında önemli rol oynadı. Aksakallı Paşa, bir ay sonra kahraman şehidin ailesini ziyaret edip, babası Hasan Hüseyin Halisdemir’in acısına böyle ortak olmuştu.


[img_right_template title="Casusluk kumpasını yendi Donanma’ya komutan oldu" desc="Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan atamalarda, FETÖ kumpas davalarından sözde “Askeri Casusluk”tan yargılanıp beraat eden Koramiral Ercüment Tatlıoğlu, Deniz Kuvvetleri’nin 2 numaralı koltuğu olan Donanma Komutanlığı’na atandı. Böylelikle FETÖ’nün önünü kesip hakkında sahte belgeler ürettiği ve terfisini engellediği Koramiral Tatlıoğlu, 55 bin subay, astsubay ve er, 27 fırkateyn, 14 denizaltı, 9 korvet, 108 hücumbot, 23 saldırı gemisi, 21 mayın gemisi, 54 amfibi çıkarma gemisi, 75 helikopter, füze dahil çeşitli harp silahları bulunan donanmanın 1 numarası oldu. Koramiral Tatlıoğlu, Tümamiral olduğu dönemde İzmir’deki Askeri Casusluk Davası’nda sahte belgelerle sanık yapılmış ve tutuksuz yargılanmıştı. 14 Eylül 2012 tarihinde Askeri Casusluk soruşturmasına bakan İzmir’deki Ağır Ceza Mahkemesi bazı sanıklar hakkında ise tutuklama kararı vermişti. Emin ÖZGÖNÜL / SÖZCÜ" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/08/ercument.jpg" width="400" height="509">

[img_left_template title="En genç orgeneral Jandarma’ya" desc="İçişleri Bakanlığı’na bağlanan Jandarma Genel Komutanlığı görevine de süpriz bir isim geldi. 15 Temmuz gecesi Jandarma Genel Komutanlığı karargah binasında yaşanan kalkışmayı bastıran ve operasyonu yöneten Korgeneral Arif Çetin, Jandarma’nın 1 numarası oldu. Korgeneral Arif Çetin, 365 günde 3 yıllık kıdem aldı ve orgeneralliğe yükseldi. 1959 doğumlu Çetin aynı zamanda TSK’nın en genç orgenerali unvanını da aldı. Geçen yıl korgeneralliğe terfi eden ve Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı olan Çetin, bu görevde bir yıl kaldı ve ‘kor’ rütbesinde 4 yıl olan bekleme süresini de bir yılda aşıp, orgeneral oldu. Çetin’in bu göreve atanması kendisinden daha kıdemli olan ve Jandarma Genel Komutan Vekilliği görevini sürdüren Korgeneral Ata Kalkan’ın emekliliğini istemesine yol açtı. Çetin görevine 30 Ağustos’ta başlayacak. Emin ÖZGÖNÜL / SÖZCÜ" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/08/arif-cetin.jpg" width="400" height="509">