Gıda alerjisi tüketilen besine karşı bağışıklık sisteminin verdiği anormal yanıt olarak tanımlanır. Bu yanıt bazen hayatı tehdit edici olabilirken daha çok hafif ve farkında olunmadığı için kronik yakınmalar şeklinde ilerler. Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (CDC) ‘ne göre gıda alerjileri çocukların %4-6’ sını ve yetişkinlerin %4’ünü etkilediği tahmin edilmektedir. Besin alerjisi belirtileri bebek ve çocuklarda daha sık görülürken, herhangi bir yaşta da ortaya çıkabilir. Hiçbir sorun çıkmadan yıllardır yediğiniz bir gıdaya bile vücudunuz yıllar sonra tepki göstermeye başlayabilir.

buyuk_1

GENEL OLARAK HANGİ GIDALAR ALERJİYE YOL AÇAR?


Tahmin etmediğiniz herhangi bir besin immun sisteminizi uyarıp alerjik etkiyi başlatabilir. Genel olarak yetişkinlerde balık, kabuklu deniz ürünleri, yer fıstığı ve ceviz gibi ağaçta yetişen kuruyemişler alerjik reaksiyonlara neden olur. Çocuklar için alerji potansiyeli yüksek olan gıdalar yumurta, süt, yer fıstığı, ağaçta yetişen kuruyemişler, soya ve buğdaydır.

tetikleyici-gidalar

ALERJİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Alerjik reaksiyonlar hafif olabildiği gibi bazı durumlarda anafilaksi denilen şiddetli sonuçlara da neden olabilir.
Ağızda kaşınma, şişme
Kusma, ishal ya da kramplı ağrılar
Egzema, kaşıntı, yanma, kızarıklık, sivilce
Eklemlerde ağrı
Burun akıntısı, yutkunma ya da nefes almada güçlük, hapşırma
Gözlerde kaşınma, sulanma, seyirme
Kan basıncında düşme, baş ağrısı, migren, uyku hali gibi farklı ve tanımlamayı güçleştiren belirtilere neden olur.

belirtileri


NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Ciddi ve akut gıda alerjileri acil tıbbi müdahale gerektirir. Gıda alerjisi tedavisi, genel olarak belirti ve şikayetlerin hafifletilmesini amaçlar ve rahatsız edici alerjik besin diyetten çıkarılır. Bu sayede yakınmalar hafifler. Yeni çalışmalarda alerjik besinin diyete tekrar azar azar eklenebileceğini desteklese de daha çok çalışmaya ihtiyaç duyulduğu vurgulanmıştır.

tedavisi-mumkun-mu

ETİKET BİLGİSİNİ GÖZDEN GEÇİRİN

Alerjen etkili madde glüten, inek sütü ya da yumurta vb gibi hazır aldığınız ürünün bileşiminde kolaylıkla yer alabilir. Semptomlara yol açmamak için takipte kalın ve besin etiket bilgisini okumadan tüketmemeye çalışın.

ÇOCUKLARDAKİ BESİN ALERJİSİ

2013 yılında Amerikan Pediatri Akademisinin yayınladığı bir çalışmada çok küçük bebeklerde erken katı besinlere geçişin besin alerjisi görülme riskini arttırdığını yansıtır. Ayrıca emzirmenin olabildiğince uzun süre devam etmesinin, özellikle ilk 6 ay sadece anne sütü alımını önerir. Süt çocukluğu döneminde inek sütü, bal, domates ve turunçgiller alerji potansiyeli yüksek besinlerdir. Eğer böyle bir durum ile karşı karşıyaysanız alerji uzmanı bir hekim ve bu konuda deneyimli bir beslenme uzmanından destek alın.

BAZILARI GEÇİCİDİR

Alerjinizin olup olmadığını periyodik olarak test ettirmeniz sizi gereksiz uğraşlardan kurtarabilir.

GLÜTEN NEDİR VE GLÜTEN ALERJİSİ KARIŞTIRILIR MI?

Glüten başlıca buğday, arpa, çavdar vb. tahıllarda bulunan bir proteindir. Glüten alerjisi, buğday alerjisi hatta çölyak hastalığı ile bile karıştırılabilen kafa karıştırıcı bir terimdir. Çölyak hastalığı teşhis ve tedavi edilmez ise ciddi sağlık sorunlarına yol açan bir sindirim sistemi rahatsızlığıdır. Şiddetli ishal, karın ağrısı, kilo alma güçlüğü, hızlı ve ciddi kilo kaybı çölyak hastalığının başlıca belirtileridir. Çölyak hastalığının teşhisi ancak bir gastroenterolog tarafından konulur.