Obezite bir hastalıktır. Duyduğunuz, bildiğiniz hemen hemen her kronik hastalıkla da yakından ilişkilidir. Global olarak her 3 yetişkinden birinin fazla kilolu olduğu günümüzde her 10 kişiden biride obezdir. Küresel olarak 5 yaş altı 44 milyon çocuk da fazla tartılı ve obezdir. Üstelik çocukluk döneminden başlayan yetişkin obezitesinde hastalık ve ölüm riski yetişkinlikte görülen obeziteden daha yüksektir. Obezitenin fiziksel, psikolojik ve sosyal etkilerine yakından bakalım.

Tip 2 Diyabet
Yetişkinlik diyabeti olarak da bilinen tip 2 diyabet, obeziteye bağlı olarak gelişir. Zamanla bozulan glukoz toleransı alınmayan önlemler ile insüline bağımlı şeker hastalığına dönüşür. Yaşamınızı zorlaştırarak şeker hastalığı sonucu oluşabilen diğer sağlık sorunlarına da potansiyel artar.

Yüksek Tansiyon
Yüksek kan basıncı fazla kilonun neden olduğu sağlık sorunlarındandır ve fazla kilolarınızdan sağlıklı bir şekilde kurtulduğunuzda olumlu yönde gelişme gösterir. Bazı besinler tansiyonunuzun kontrol altına alınmasında da daha etkilidir.

Kalp Damar Hastalıkları
Kalp sağlığını koruyucu beslenerek bu riski küçültmek ya da önlemek mümkündür. Dengeli, doğal ve yeterli beslenerek vücudun yıpranmasını azaltabilir ve korumayı arttırabilirsiniz. Bunun için elinizden geldiğince protein, kompleks karbonhidrat dediğimiz sebze, meyve, kurubaklagil, tam tahıllı besinleri ve doğal yağları denge içinde tüketin. Ayrıca düzenli yapılabilir egzersiz ya da aktif bir yaşam da oldukça önemlidir.

Doğurganlığın Azalması
Kısırlık ya da infertilite toplumun yaklaşık %10’nunu etkilemektedir. Ekonomik işbirliği ve kalkınma topluluğu içinde ise ülkemiz doğurganlığın en yüksek olduğu ülkedir. Ancak bu durum infertilite vakalarının %30’nun fazla kilo ve/veya obezite ile ilgili olduğu gerçeğini de değiştirmez.

Karaciğer Yağlanması
Alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması en sık görülen karaciğer rahatsızlığıdır. Obezite varlığında karaciğer yağlanması görülme riski %75 oranındadır.

Kanser ve Kas-İskelet Sistemi Hastalıkları
Fazla yağ dokusu rahim, meme ve kolon kanseri riskini artırır. Fazla kilo ayrıca eklemlerin yıpranmasına ve kas iskelet sistemi bozukluklarına yol açar. Obezite bir başka deyişle malnütrisyon (kötü beslenme) genellikle asitli içecek kullanımı ve veya yeterli vitamin ve minarallerin alınmamasını beraberinde getirir. Bu durumda osteoporoz için de bir risk faktörüdür.

Depresyon ve Yaşam Kalitesinin Düşmesi
Araştırmalarında desteklediği üzere: Obezite dolaylı yoldan olumsuz beden algısı nedeniyle kişinin kendine güvenini azaltıp sosyalleşmesinin önüne geçebilir. Obezite bireyin kötü beslenmesinin de bir sonucu olarak konsantrasyon, akademik başarı ve çalışma performansını da olumsuz olarak etkileyebilir.

Ayrıca obezite kişinin bazı durumlarda önyargı ya da ayrımcılıkla karşı karşıya kalmasına neden olarak da yaşamını zorlaştırır. Bu nedenle sağlıklı kilosuna inmesi gereken, isteyen ya da çabalayan kişilerin doğru ve empatinin iç içe olduğu bir yoldan ilerlemesi başarı ve başarının kalıcılığını artıracaktır.