Gusi Barış Ödülü; idealleri olan dindarlık, birleştiricilik, hizmet ve milletlerarası birlik temaları çerçevesinde barış ve refah içinde bir dünya için çalışan, dünyanın tüm milletleri içinden insanlığa, küresel barışa, milletlerarası dostluğa, sosyal sorumluluğa ve toplumsal gelişime çeşitli alanlarda üstün katkıları olan seçkin bireylere verilen uluslararası bir ödül.

dsc02351

GUSI VAKFI

Tanrı vergisi yeteneklerini insanlığın menfaati için kullanarak insan haklarını savunan, toplumlarda ve uluslararası ilişkilerde yönetişim, demokrasi, eşitlik, barış ve iyi niyeti sürdürülebilir kılmaya çalışan, uluslararası kardeşlik ve dostluk yoluyla, küresel barışa ve gelişmeye örnek teşkil edecek katkılarda bulunan kişileri ve kuruluşları onurlandırmak amacıyla, Gusi Vakfı tarafından verilen bu ödüller, vakfın kurucusu ve Başkanı Barry Gusi ve eşi Dr. Evelyn Gusi yönetiminde sürdürülüyor.

2

FiLiPiNLER CUMHURBAŞKANI’NIN HiMAYELERiNDE

2002 yılından bu yana sürdürülen ödül törenleri, 2011’den bu yana Filipinler Cumhurbaşkanı’nın himayelerinde daha görkemli bir şekilde gerçekleştiriliyor. Filipinler Cumhurbaşkanı Gloria Macapagal-Arroyo’nun deklarasyonuyla, her yıl kasım ayının 4. çarşambası, Gusi Barış Ödülü, Uluslararası Dostluk Günü olarak kutlanıyor ve ödül töreni bu günde, Manila’da gerçekleştiriliyor.

img_2136

Türkiye’den de bu ödüle layık görülenlerin olduğu 2009, 2011 ve 2013 yıllarında, Manila’daki Filipinler Büyükelçiliğimiz de ödül törenlerinde, ödül alan vatandaşlarımızın yanında yer aldı ve en güzel şekilde ağırlayarak sahip çıktı.

ALi NASUH MAHRUKi - 2009 ÖDÜLÜ

1

2009 yılında, “Spor ve İnsanlığa Katkı” temalarında, dağcılık sporundaki uluslararası başarılarım ve arama - kurtarma alanındaki sivil toplum öncülüğümden ve dünyanın değişik yerlerinde yaşanan doğal afetlerde Türk Milleti’nin yüksek insani niteliklerinin, dostluğunun, zorda olana yardım etme duygusunun, özverisinin, fedakarlığının ve donanımının en güçlü örneklerinden biri olan, kurucularından ve başkanı olduğum AKUT’un üstün başarılarından dolayı layık görüldüm. Hayatımda bir başka ilk olarak, bu ödüle layık görülen ilk Türk oldum ve büyük bir gururla müzeme taşıdım.

3

AYKUT EKEN – 2011 ÖDÜLÜ

Halen FICAC - Dünya Fahri Konsoloslar Federasyonu Başkanlığı görevini sürdüren Aykut Eken, parlak kariyeri boyunca pek çok önemli görevde bulunmuş ve pek çok ödüle layık görülmüştür.

nasuh-mahruki-aykut-eken

Aynı zamanda Jamaika Fahri Başkonsolosu olan Aykut Eken, 2004 yılında, Belçika Prensi Philippe tarafından Officier de L’ordre de la Couronne (Şövalye) unvanıyla, 2009 yılında, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından “Üstün Hizmet Belgesi” ile ve 2011 yılında da, Filipinler’de “Gusi Peace Prize” ödülü ile onurlandırıldı ve bu ödüle layık görülen 2. Türk oldu.
Aykut Eken’in ödülü aldığı 2011’deki törende, bizim Bhutan Krallığı’nda evlendiğimizi bilen ödül komitesinin hoş bir jestiyle, Bhutan Eğitim Bakanı’na ödülünü eşim Mine Mahruki takdim etmişti.

img_2282

Prof. Dr. ORHAN GÜVENEN 2013 ÖDÜLÜ

Prof. Dr. Orhan Güvenen’in ekonomi, stratejik araştırma ve diplomasi alanlarında yaptığı çok değerli çalışmalar nedeniyle layık görüldüğü sayısız ulusal ve uluslararası ödüller arasında; TÜRKSAV - Türk Dünyasına Hizmet Ödülü, Türkiye Bilişim Derneği ile Bilişim Sanayicileri ve İşadamları Derneği Ömür Boyu Hizmet Ödülü, Uluslararası İstatistik Enstitüsü Adolphe Quetelet Ödülü, İtalya Cumhuriyeti Liyakat Ödülü, Yılın Kamu Yöneticisi ödüllerini sayabiliriz.

prof-dr-orhan-guvenen

Prof. Dr. Orhan Güvenen, bitmek tükenmek bilmeyen enerjisi, İktisadi ve Stratejik Araştırmalar konularında yaptığı akademik çalışmalar ve çalıştığı ulusal ve uluslar arası kurumlarda toplum refahı için barışçıl çözümler üretmesi ve tüm insanlığa katkılarda bulunması sebebiyle 2013 yılında Gusi Barış Ödülü’ne layık görülen 3’üncü Türk olmuştur.

GÖRKEMLi BiR SEREMONi

Bu ödüle layık görülen dünyanın dört bir tarafından gelen değerli konuklar, başkent Manila’da birkaç güne yayılan etkileyici törenlerle ve ziyaretlerle, son derece renkli geçen bir baloyla gerçekleştirilen ödül töreniyle ödüllerini alıyorlar. Asya’nın Nobel’i olarak değerlendirilen bu ödüle layık görülenler Filipinler kültürünün, danslarının, mutfağının ve misafirperverliğinin en güzel örneklerinin de paylaşıldığı harika birkaç
gün geçiriyorlar Manila’da.