Vatandaşı olmasak, çok eğlenceli bir ülke olduğumuzu rahatlıkla söyleyebiliriz. Gündemin bu kadar çabuk değiştiği, konuların fastfood kültürünün bir yansıması olarak hızla tüketildiği, rüzgarın yönüne göre sürekli yön değiştiren bir ülke ve o ülkenin vatandaşları bizler.…
Bir günde aynı konuya ilişkin aynı kişiden üç farklı açıklama duymak bile, bizi artık şaşırtmıyor. Her şeyi makul karşılar olduk. Allah sonumuzu hayır etsin.
Bundan tam 2.5 ay önce Sayın Maliye Bakanı, Kurumlar Vergisi oranında indirim yapacaklarının müjdesini vermişti, hatta Kurumlar Vergisi oranı İrlanda’da yüzde 12, Macaristan’da yüzde 19, bizde yüzde 20 olan oranı biraz aşağı çekerek yabancı yatırımcıyı ülkemize çekeceğiz, demişti. Geçen hafta Meclis’e sunulan Torba Yasa Tasarısı’nı inceleyenler; Kurumlar Vergisi’nde bırakın indirimi, yüzde 2’lik oran artışı sürprizi ile karşılaştılar.
Torba Yasa Tasarısı, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başladı, yakında kanunlaşarak Resmi Gazete’de yayımlanacak.

BAZI ŞİRKETLERE ÖZEL DURUM

Bu Kanun Tasarısı’nın 95’inci maddesiyle, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun “Kurumlar Vergisi ve geçici vergi oranı” başlıklı 32’nci maddesinde yapılması öngörülen düzenleme ile bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri, finansman şirketleri, ödeme ve elektronik para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında faaliyette bulunan sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketlerinin kurum kazançları üzerinden yüzde 22 oranında Kurumlar Vergisi alınacağı düzenlenmekte ve bu şekilde belirlenen Kurumlar Vergisi oranını değiştirme hususunda Bakanlar Kurulu’na yetki verilmektedir.
Bu düzenleme, 1/1/2018 tarihinden sonra verilmesi gereken beyannamelerde beyan edilmesi gereken kazançlara uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir. Maliye Bakanlığı, Kurumlar Vergisi rekortmenleri listesinde ilk 10’da 9 finans şirketi yer alınca; bir de bankalar çok para kazanıyor söylemlerini de dikkate alarak, yukarıdaki oran artışına gidiyor.

NİÇİN SADECE FİNANS ŞİRKETLERİ

Yanıt basit, diğer Kurumlar Vergisi mükellefleri zaten vergi ödemiyor. Oranı artırsanız ne olacak?
Bu düzenleme ile, Kurumlar Vergisi gelirlerinin artacağının tespitini yapmamız gerekmektedir. Şöyle ki; ülkemizde 721.524 Kurumlar Vergisi mükellefi mevcut olup, bunların ödediği toplam vergi 2016 yılında 43 milyar TL’dir. Kurumlar Vergisi’nin toplam vergi gelirleri tahsilatı içindeki oranı yüzde 9.35’dir.
Sıkı durun; Kurumlar Vergisi’nin yüzde 44’ünü ilk 100 mükellef, yüzde 24.3’ünü ise ilk 10’daki mükellefler ödemektedir. Maliye nokta atışıyla, tam isabet yapmaktadır. Kurumlar Vergisi’nin yüzde 44’ünü ödeyen ilk 100 mükellefin büyük çoğunluğu finans ve sigorta şirketleri olduğuna göre; buradan 2 milyarlık ilave Kurumlar Vergisi gelirinin elde edileceğinin müjdesini, hep beraber verebiliriz. Öyle anlaşılıyor ki; bundan sonraki dönemde Türk Vergi Sistemi’nde “Biraz oradan biraz buradan” anlayışı hakim olacak...…