Hayatı kaliteli bir şekilde, sağlıklı ve uzun süre yaşamak istiyorsanız spor yapmalısınız! Üstelik fiziğinizi güzelleştirmek ve zinde olmak için yarışmalara katılacak düzeyde sporcu olmak zorunda da değilsiniz…

buyuk

Uzmanların tavsiyesi…


Uzmanlar kilo kontrolü için haftada en az iki, kilo kaybı için de haftada en az dört kez spor yapılmasını öneriyor. Spor öncesi ne çok aç ne de tok olmalısınız. Sıvı alımını takip etmelisiniz.

olcuyu-kacirma

Kendinizi test edin


1) Haftada kaç kez spor yapıyorsunuz?
a) Hiç
b) Haftada 1 veya 2 kez
c) Haftada 3-4 kez
d) Haftada 5 veya daha fazla

2) Bir günde spor yapmak amacıyla ortalama kaç dakika hareket ediyorsunuz?
a) 10 dakikadan az
b) 10-20 dakika
c) 20-30 dakika
d) 30 dakika veya daha fazla

3) Spor yaparken ya da ağır bir aktivite sonrasında kendinizi nasıl hissediyorsunuz?
a) Pek hareketli sayılmam.
b) Nefesim kesilmez, terlemem.
c) Normalden hızlı nefes alırım.
d) Normalden çok daha hızlı nefes alırım, terlerim.

yag-yakimi-hizlandir

Değerlendirme


A’lar çoğunluktaysa
Sağlığınızı ciddi şekilde riske atıyorsunuz. Az hareket bile hareketsizlikten iyidir. Azar azar başlayın, performansınız yükseldikçe yaptığınız aktiviteyi artırın.
B’ler çoğunluktaysa
Fayda sağlamak için biraz daha aktif olmalısınız. 10 dakikalık aktivitelerle başlayıp, birkaç hafta içinde bunu günlük 30 dakikaya, daha sonra da 60 dakikaya çıkarmak hedefiniz olmalı.
C’ler çoğunluktaysa
Haftanın çoğu günü yarım saatlik bir aktiviteniz var. Amacınız bunu artırmak her güne yaymak ve aktivite süresince hafif ısınma hissedip hafif şekilde nefes nefese kalmak olmalıdır.
D’ler çoğunluktaysa
Egzersizin sağlığınız açısından faydalarını görmeye başlamış olmalısınız. Eğer performansınızdan memnunsanız bu seviyede tutmak için çalışın ve bir uzmandan destek alın.