Bugün sizleri vücudumuzun ‘ana denetleyicisi’ tiroitle ilgili bilgilendirmek istiyorum. Zira yetersiz tiroit fonksiyonu, kilo alımı, metabolizma hızını düşürme, yorgunluk, huysuz ruh hali, kabızlık, kuru cilt gibi sağlığımıza her açıdan olumsuz etki yapabilir…

Faydalı yiyecekler

somon

Tiroit işlevini artırmaya yardımcı olabilecek birtakım gıdalar vardır...
1. İyot, tiroit hormonunun üretimi için gerekli bir besindir ve diyetinizde yeterince yoksa tiroit fonksiyonu tehlikeye atılır. Yosun, nori, kombu gibi deniz sebzeleri, kalamar, karides ve yoğurt en zengin iyot kaynaklarıdır. İyot, troit ilacı kullanmayanlar için iyi bir önleyicidir.
2. D vitamini eksikliği yetersiz tiroit fonksiyonuyla yakından ilişkili olduğundan bol miktarda güneş ışığını almanız önemlidir. D vitamininin en iyi beslenme kaynakları ise iyi bir iyot kaynağı olan yağlı balık, özellikle de somon balığıdır.
3. Selenyum, tiroit fonksiyonunu destekleyen bir diğer önemli besin maddesidir. Brezilya fıstığı zengin bir selenyum kaynağıdır.

Bu gıdalardan uzak durun


-Sarımsak, su teresi ve yumurta sarısı gibi besinleri fazla tüketmemelisiniz.

sarimsak

-Brokoli, turp, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, hardal otu, kırmızıturp ve şalgam troit hormonlarının çalışmasını azaltan besinlerdir. Bu nedenle aşırı tüketilmemelidir.
-Mantar ve bira mayası aşırı tüketilmemelidir.
-Yer fıstığı ve çam fıstığı tüketimlerinde de dikkatli olmalısınız. Bu besinleri pişirerek tüketmeniz daha uygun olabilir.
-Diyetinizle; ihtiyacınıza uygun, yeterli düzeylerde iyot (iyotlu tuz, deniz ürünleri ve sarımsak) aldığınızdan emin olmalısınız.
-Selenyum seviyesini dengede tutmak için mercimek, mantar, ay çekirdeği ve susam tüketmelisiniz.

susam

-Çinko bakımından zengin badem, tofu, istiridye, yengeç, tavuk ve hindi gibi gıdalar yeme alışkanlıklarınız arasında olmalı.
-E, A ve C vitaminini yeterli miktarlarda aldığınızdan emin olmalısınız.

tavuk