Bundan dört yıl önce kelimesi kelimesine; “Halkbank nedeniyle çok sorunlu gelişmeler yaşanabilir” dedim ama özde muhalifim ya, dinletemedim.
Hayırsever Zarrab’ın 45-50 milyon dolar rüşvet verdiğini söylediği zamanın Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan; “ABD’nin yaptığı kendisini bağlar, bizim çok sayıda uluslararası anlaşmamız var” dedi ve iş çevirmeye devam etti! Merak ediyorum vicdanı nasıl şimdi?

* * *

Amerika Birleşmiş Milletler nezdinde 31 Aralık 2011’de petrol gelirlerinin toplandığı İran Merkez Bankası’yla iş yapan finansal kurumlara yaptırım uygulamaya imkân veren bir yasa yürürlüğe soktu. Kuralı baştan koydu!
Bakın, dünyada 40’a yakın banka İran ile yaptığı işlemlerden dolayı ceza aldı. Hepsi paşa paşa milyon hatta milyar dolarları ödedi… Hiç tutuklanan olmadı. Düşünün bizim içinde bulunduğumuz ortamı…

* * *

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla yargılandığı altı suçun beşinden suçlu bulunup ceza aldı.… İhale ona kaldı!
Halkbank teoride “İlgili hukuki süreç henüz tamamlanmamıştır” dese de pratikte maç bitti! Müdür yardımcın ceza alacak, kimse sana dokunmayacak? Sahi nasıl olacak?

* * *

2014 yılının Nisan ayında ABD Kongresi’nde bulunan 47 milletvekili, ABD Dışişleri Bakanı’na Halkbank’ta usulsüzlük yapıldığı yönünde bir mektup gönderdi. Yani hikâye baştan belliydi!
Hakimden kararı bozmasını isteyecekler. Kendisi daha önce bu talebi iki kez reddetti. Temyize gidilecek. Kararları jüri verdiğinden Amerika’da temyiz davalarında kolay kolay karar bozulmaz.

* * *

İşin ilginci suçlu bulunan Atilla’nın avukatları suçun işlendiğini kabul ettiler ifade ve delillere itiraz etmediler. Sadece “Atilla yapmadı” dediler. Suçu kabul edip, sabitlediler. Halkbank’ın parasıyla tuttuğu avukatlar bunu nasıl atlarlar?
Bu saatten sonra bankaların ceza almamasını düşünmek iyimserlikten öte saflık olur. Ha sonra ne olur? Sadece Halkbank’ın para ceza alması en hafifi olur. Diğer bankalara da ceza gelmesi muhtemel sonuç olur. Ceza ile birlikte bankaların borçlanmasının kısıtlanması Türkiye için fena olur!

* * *

Amerika’nın aldığı karar bizi bağlamaz diyebilir misin? Diyemezsin! Amerika ile kim ters düşmek ister. Hangi kurum Amerika’ya karşı çıkıp Türkiye ile iş bağlar? Anlamayan İran’ın durumuna baksın, o zaman anlar! İngiliz, Fransız, Alman, İtalyan 40’a yakın dev banka paşa paşa ceza ödedi, itiraz bile edemedi. Sadece pazarlıkla indirime gitti. Bankaya 5 milyar dolar ceza gelirse, Amerika’ya da desene bu karar yok hükmünde!