Merkez Bankası politika faizini dün yüzde 5'e çekti. Hazine faizi yüzde 5.41'i gördü. Merkez Bankası'nın hamlesinin ardından konut kredisi faiz oranlarındaki düşüşün hızlanması bekleniyor.

20 BİN LİRA AVANTAJ

Eylül 2012'de komisyon ve dosya masraflarını dahil etmeden 60 ay vadeye 100 bin lira konut kredisi kullanan vatandaş aylık 1.19 faizle vade sonunda toplam 140 bin 460 lira ödüyordu. Nisan 2013 itibariyle 100 bin lira için 60 ay vadede faiz 0,67'ye geriledi. Bugün ev almak için kredi başvurusu yapan kişinin 60 ay vade sonunda ödeyeceği rakam 121 bin lira oldu. Vatandaşın 8 ayda 20 bin lira kazançlı çıktı. Merkez Bankası'nın konut kredisi faiz oranlarına yansımasının ardından önümüzdeki dönemde konut kredisi kullanacak olan tüketicilerin cebinde kalacak olan para tutarı daha da artacak. Bu nedenle yeni konut kredisi kullanacakların bir süre daha beklemesi gerekiyor.

YENİDEN YAPILANDIRMA CAZİP Mİ?

Merkez Bankası'nın yaptığı faiz indirimi kredi kullanan vatandaşları da önemli bir faiz yükünden kurtarmış olacak. Elbette bankalar insaflı davranırsa... Son dönemde bankalar yüzde 1'in altına inen faizlerle yeniden yapılandırma isteyen müşterilere ikinci kez masraf adı altında, dosya bedeli ve ekspertiz ücreti çıkarıyor. Ayrıca, yeniden yapılandırılan kredilere erken kapatma işlemi uygulayarak, yüzde 2'lik ceza yansıtma yoluna gidiyor. Bu şekilde, müşteriler için yeniden yapılandırma cazip olmaktan çıkıyor.