Erdoğan SÜZER / SÖZCÜ

ASO Başkanı Özdebir, Erdoğan’ın Merkez Bankası Başkanı Başçı’yı sürekli eleştirmesinin arkasında “Belirsizlik yaratma ve bu yolla döviz kurlarını yükseltme” çabasının yatıyor olabileceğini söyledi...

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, son dönemde döviz kurlarında yaşanan yükselişle ilgili çarpıcı bir iddiayı ortaya attı. ASO Başkanı Özdebir, bir grup gazeteciyle yaptığı sohbet toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bazı bakanların bağımsız konumdaki Merkez Bankası’na medya üzerinden faiz baskısı yapmasına bir türlü anlam veremediğini ifade etti.

GEL DESE GELMEZ Mİ?

Özdebir, “Şu sorunun cevabını bulamıyorum; Merkez Bankası Başkanı neticede devletin memuru değil mi? Cumhurbaşkanı’nın Merkez Bankası Başkanı’na mesaj vermek için basını kullanmasına ihtiyacı yok ki. Çağırır makamına, ne söyleyecekse orada söyler, gönderir. Demek ki başka şeyler var. Belki de kurların bu yolla yükselmesi isteniyor. Belki böyle bir belirsizlik yaratılması gerekiyor. Ekonomiyi soğutmak için, ihracatı kolaylaştırmak için gerekiyor olabilir. Yoksa ‘Gel buraya’ dese Erdem Başçı gelmeyeceğim mi diyecek” diye sordu.

MANİPÜLASYONA ÇOK UYGUN

Başkan Özdebir, sadece Cumhurbaşkanı’nın değil, bakanlar ve işadamları da dahil herkesin konuştuğunu, herkes konuştukça da Merkez Bankası’nın işinin zorlaştığını söyledi. Merkez Bankası’na günah keçisi rolü biçmek için de bu yöntemin izlenmiş olabileceğine işaret eden Özdebir, “Cumhurbaşkanı’nın müdahalesi mutlaka etkili oluyordur. Ancak çok zor bir coğrafyada yaşıyoruz. Üstelik piyasalarımız çok sığ. Bu durum manipülasyona çok uygun. Konuşmalar manipüle de ediliyor” uyarısında bulundu.

BÜYÜME PERFORMANSI KAYBEDİLDİ

Türkiye’nin son 3 yıldır büyüme performansını kaybeden ülke konumuna geldiğini, iş yapma kolaylığı sıralamasında ülkenin 50’nci sıradan 54’üncü sıraya gerilediğini ifade eden Özdebir, bunun sonucunda da Türkiye’yi tercih eden yabancı sermayenin azaldığını ifade etti. Özdebir, “Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) bakarsak büyüme sürüyor. Cirolar bir önceki aya göre arttı. Ancak piyasada ciddi bir sıkıntı var. Firmalar kâr edemiyor ve finansmana erişemiyor. Herkes borcunu öteliyor. Vadeler uzadı. İhracat yapmayan, iç piyasaya çalışan işletmeler için ekonomide durgunluk (resesyon) yaşanıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Babacan’la anlaşamadığımız konu


ASO Başkanı Özdebir, ekonomi yönetiminin iç piyasayı daraltmasının ciddi sıkıntılara neden olduğunu kaydetti. Özdebir, “Ali Babacan’la anlaşamadığımız bir husus var. İç piyasayı baskılamak değil tam aksine iç piyasayı desteklememiz, iç pazarı büyütmemiz lazım. İç pazarı büyüteceğiz ki ekonomi istikrar kazansın. Vergi indirimi değil, finansmana ulaşım kolaylaştırılsın. İşveren işçisine 100 lira maaş verebilmek için cebinden ABD’de 116 lira, Euro bölgesinde 130 lira harcıyor. Türkiye’deki işverenin cebinden ise 200 lira çıkıyor. 100 lira işçiye, 100 lira devlete gidiyor” dedi.