sozcu.com.tr / EKONOMİ SERVİSİ

Rus uçağının düşürülmesiyle başlayan krizde Rusya ilk yaptırımı ticarette uyguladı. Rusya herkesi şaşırtarak, yaptırımı ticarette başlattı.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) yaptığı açıklamada, Türk ihracat ürünü taşıyan Türk ve yabancı araçların Rusya sınır kapılarında içeri alınmayarak bekletildiğini ifade ederek, "Söz konusu gelişmelerin nasıl devam edeceği öngörülememekte olup, Derneğimizin elindeki tespitler ve veriler Moskova Büyükelçiliğimiz ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız ile paylaşılmıştır. Rusya'ya yapılan taşımalarda söz konusu durumun gözönüne alınması önemle rica olunur" dedi.

İstanbul Sanayi Odası Başkanı Yardımcısı ve DEİK Denetim Kurulu Üyesi Adnan Dalgakıran, Rus gümrüklerinden Türk mallarının çıkışının durdurulduğunu belirterek, “Bize gelen bilgiler bu yönde. Şu anda Türk ürünlerinin Rusya’ya girişi durduruldu gibi bir şey” dedi.

Rusya’nın misilleme olarak ticareti kullanmasını beklemediklerini belirten Dalgakıran, “Bunun çok kalıcı olacağını düşünmüyoruz. Şu anda kriz var. Her iki ülke de bunun makulünü bulacaktır. Mutlaka çözüm bulacaktır. Çünkü birbiriyle ilişkisi olan, ticaret hacmi 30 milyar dolara ulaşmış iki ülkeden bahsediyoruz. Umuyoruz ki sorun kısa sürede giderilecektir.”

KESME ÇİÇEKLER HAVALİMANINDA KALDI


Diğer yandan, Rusya’ya gönderilecek kış sezonunun ilk kesme çiçekleri Antalya Havalimanı’nda kaldı. Tempo Tarım’ın Sahibi İbrahim Yılmaz, “Sabah havalimanından malı geri çektik. Miktar olarak çok yüksek değil ama esas sezon yeni başlıyor, hem kesme çiçekte hem yaş sebze meyvede. Onun için bekleyip göreceğiz” dedi. Üretiminin yüzde 70’ini Rusya’ya yaptığını ve bu ülkeye yıllık 1,5 milyon dolarlık çiçek sattığını ifade eden Yılmaz, “Gidişat kötü. Akşamdan beri arkadaşlarla görüşüyoruz. Kiminin TIR sevkiyatı durdu. Bizim hafta sonu olacaktı. Büyük olasılıkla olmayacak. Havalimanında malımız var” diye konuştu.

Rusya ile yaşananların üreticiyi olumsuz etkileyeceğini kaydeden İbrahim Yılmaz, şu değerlendirmede bulundu: “Mal satamayacağız. Rusya’ya satamadığımız malı eritecek bir pazar henüz yok. Rusya pazarını bildiğimiz kadarıyla Türkiye’ye yansıması olacak. Hem kesme çiçeğin hem yaş sebze meyvenin sezon başı. Kötü zamanda yakalandık. Şuan erken ama biraz kötümser görünüyor. Beklemek gerekiyor.”

YOLA ÇIKAN TIR’LAR NE OLACAK?

Rusya’ya yıllık 10 milyon dolarlık yaş sebze meyve ihraç eden Özkul Tarım’ın Sahibi Recep Özkul da Rus uçağının düşürülmesiyle birlikte akşamdan itibarin Rusya’nın gümrük kapılarında işlemi durdurduğu yönünde duyumları aldıklarını söyledi. Bu gelişmeyle ilgili henüz ellerine resmi bir yazı ya da açıklama ulaşmadığını kaydeden Recep Özkul, şöyle konuştu: “Siparişlerin alınmadığı yönünde duyumlar geliyor. Özellikle sebze meyve sektöründe büyük sıkıntılara yol açacak. Şuanda siparişler alınmıyor. Yola çıkan TIR’larla ilgili de olumsuzluklar ön görülüyor. Emaraler iyi değil. Bir takım marketlerden sipariş iptalleri söz konusu. Bunlar ne derece gerçekleşecek, gerçekleşmeyecek tam kesin olmamakla birlikte bu tip duyumlar var. Özellikle yaş sebze meyve sektöründe bir tedirginlik var. Bize de bunun çok ciddi anlamda sıkıntıları olur gibi görüyoruz ama her şey netleşmedi daha.”

İHRACATIN DURMASI İÇ PİYASADA FİYATLARI DÜŞÜRÜR

Antalya Toptancı Sebze ve Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Cüneyt Doğan, ellerinde kesin bir bilgi olmasa da Rusya’ya TIR’larla mal gönderen Antalya Toptancı Hali’nde bir tedirginlik olduğunu söyledi. Olayın üzerinden henüz 24 saat geçtiğini, sağlıklı bir değerlendirme yapabilmek için bir iki gün beklemek gerektiğini belirten Cüneyt Doğan, Rusya’ya Antalya’dan ağırlıklı olarak domates, kabak ve dolma biber gönderildiği bilgisini paylaştı. Gelişmenin Rusya’ya yaş sebze meyve ihracatının başladığı bir döneme denk geldiğine işaret eden Doğan, “Olumsuz bir tablo çizilirse fiyatları etkiler. Ancak şu an domateste Rusya’ya ağırlıklı bir ihracat yok. Acayip şekilde Irak’a ihracatımız var. Yarın ne getirir bilemiyorum.” ifadelerini kullandı. 

Rusya’nın, uçağı düşürülmüş bir ülkenin verebileceği duygusal tepkileri verdiğine dikkat çekerek biraz daha beklemek gerektiğini savunan Doğan, “Oluşabilecek kaybı telafi etmek mümkün mü?” soruna “Rusya’nın Avrupa’ya da ambargosu var. Bunu bir yerden alacaklar. Bizden almasa bile. Biraz maliyetler artar ama Ukrayna, Gürcistan üzerinden alabir. Yine bizim ürünümüzü alır ya da Avrupa ürününü alır.” cevabını verdi. 

Doğan, Rusya’nın Türkiye’den yaptığı yaş sebze meyve ithalatını durdurmasının de pek olası görünmediğini belirterek, “Birbirimize girmiş vaziyetteyiz. Ticari ilişkimizde çok fazla. Yaptığımız ihracatın 5 misli ithalatımız var. 25 milyar dolar az değil. Doğalgazın vanasını kapatması kolay değil. İşlerin düzeleceğini düşünüyorum.” dedi. Cüneyt Doğan, Rusya’nın doğalgazın vanasını kapatamayacağı gibi Türkiye’den yaptığı tarım ithalatını da durduramayacağı düşürcesinde olduğunu ifade etti.