Üç muhalefet partisi Erdoğan’ı eleştirirken, AKP’den ‘sadece eleştirmiştir’ desteği geldi. CHP’li Özgür Özel, referandumla yetki veren AKP’ye “Allah’ın sopası yok. Bu dünyada kafaya pat pat vuruyor” dedi.

Veli TOPRAK/ ANKARA

[caption id="attachment_1113048" align="alignnone" width="670"] Foto: Zekeriya ALBAYRAK (SÖZCÜ)[/caption]

KINIYORUZ, REDDEDİYORUZ

2016 bütçe görüşmelerinde söz alan 4 siyasi parti temsilcisi Erdoğan’ın sözlerini değerlendirdi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, yargıya kimsenin telkinde bulunamayacağını hatırlatarak, “Anayasa Mahkemesi yargıçlarının nasıl, ne şekilde atandığı ortadayken yapmış olduğu bu yaklaşım demokrasiyle bağdaşır değildir. Devletin başı olmasına ve şahsının uygulamalarına değil ama makamına duyduğumuz saygıya rağmen onun bu açıklamalarını tanımıyoruz, reddediyoruz, kınıyoruz” dedi.

ALLAH’IN SOPASI YOK, PAT PAT VURUYOR!

AYM’ye bireysel başvuru yolunu AKP’nin getirdiğine dikkat çeken Özel, “Ama, AKP’nin şimdi kendisinin de çok şikayet ettiği zehri örtecek, etrafına şekerlemelerden biri olarak kullandığı bu Anayasa Mahkemesi hakkının içinde HSYK düzenlemesi vardı. Şimdi ‘Ellerimiz kırılsaydı, yapmasaydık’ diyorlar. Allah’ın sopası yok, kişilere de, partilere de varlığını böyle gösteriyor bu dünyada, kafaya böyle pat, pat vuruyor” diye konuştu.

AKP: SADECE ELEŞTİRDİ

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, tüm mahkeme kararlarının eleştirebilir olduğunu söyledi. ‘Cumhurbaşkanımız Anayasa Mahkemesi kararını eleştirmiştir, biz de eleştiriyoruz’ diyen Turan, şöyle konuştu: “Kişiler hakkında yerel mahkeme kararını vermemiştir, kesinleşmemiştir, ne beraat ne hüküm yoktur. Kararı hep beraber bekleyeceğiz. Ama Anayasa Mahkemesinin söz konusu kararını eleştirme hakkımız da var diye düşünüyoruz.”

MHP: KENDİNE SAYGI DUYMUYOR

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Erdoğan’ın sözlerini şöyle değerlendirdi: “Ben buradan Cumhurbaşkanına seslenmek istiyorum: Sayın Cumhurbaşkanı, eğer siz ‘Anayasa Mahkemesinin kararına saygı duymuyorum ve uymuyorum’ derseniz, aslında siz kendinize de saygı duymadığınızı göstermiş olursunuz böylelikle. Siz bu Anayasa’ya göre seçildiniz ve bu anayasaya uymak zorundasınız ve saygı da duymak zorundasınız. Devletin başı olarak eğer siz bu asgari saygıyı ve uymayı yapmazsanız, o zaman biz başkalarının hukuksuzluğundan, anarşiden, terörden nasıl şikayet edeceğiz.”

HDP: MAHKEMEYE BASKININ KANITI

HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, şunları söyledi: “Cumhurbaşkanının bu şekilde ifade etmesini kabul etmiyoruz. 17 üyenin 10’u eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından belirlenmiş, atanmış üyelerdir. Cumhurbaşkanı konuşurken mahkemelere bu kadar baskı yaptığını bir kez daha söylemiş oldu ve kanıtlamış oldu. Ne yazık ki yargı bağımsız değil ve yargı, siyasetin, iktidarın, Hükümetin baskısı altında şu anda görevini yerine getiriyor.”