Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye de dahil Doğu Akdeniz ülkelerindeki 900 yılın kuraklığına dikkat çeken Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi’ni sert sözlerle eleştirdi. Veysel Eroğlu yer küre ile uzay arasındaki 'tek bağlantıyı' kuran ABD merkezli kuruluş için “NASA da kim? Biz onlardan iyiyiz” diye çıkıştı.

FOTO:DHA - Geçtiğimiz günlerde iklim raporunu açıklayan NASA, Türkiye’de 900 yılın en kötü kuraklığına işaret etmişti.


Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) araştırmacıları, kısa süre önce, Türkiye, İsrail, Ürdün, Lübnan, Filistin, Kıbrıs ve Suriye’yi kapsayan Doğu Akdeniz bölgesinde 1998 yılında başlayan ve halen süren kuraklığın, son 9 asrın en kötü kuraklığı olduğunu açıklamıştı.

"BİZİM TEKNOLOJİMİZ ONLARDAN İYİ"


Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre; konuyla ilgili bir soruya Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu  “NASA’nın meteorolojik hava tahminleri, bizim gerimizde, geçen yıl yaptıkları tahminleri tutmadı mesela. Bizim teknolojimiz onlardan ileri. NASA da kim oluyor? Onlar global ve kuşbakışı bakıyor iklim verilerine. Biz noktasal ve bölgesel tahminler yapıyoruz. Sadece Türkiye’ye değil, çevre ülkelere de bu hizmeti veriyoruz. Denizlerde kurduğumuz istasyonlarla bölgemizdeki en etkin tahminleri yapıyoruz. Onların uyduları varsa, bizim de Göktürk’ümüz var” dedi.

Eroğlu, Türkiye’de meteoroloji faaliyetlerini 1450 sistem ile takip ettiklerini hatırlatarak “Bunlar, 1237 adet otomatik meteoroloji gözlem istasyonu, 78 adet deniz otomatik meteoroloji gözlem istasyonu,72 adet havaalanı otomatik meteoroloji gözlem istasyonu, 10 adet yüksek atmosfer gözlem sistemi, 35 adet yıldırım tespit ve takip sistemi, 16 adet meteoroloji radarı, 2 adet deniz radarından oluşmaktadır” diye konuştu.

BIYIKLARIMI KESERİM DEMİŞTİ


Bakan Veysel Eroğlu daha önce de kuraklık ile ilgili 'bıyık bahsi' ile gündeme gelmişti. Kurak geçen 2014  yazı için çok stres yaşadığını belirten Bakan Eroğlu “İSKİ genel müdürü iken İstanbul’un su sıkıntısını gidermek için çok çalıştık. Hatta, ‘Su kesintisi olursa bıyıklarımı keserim’ demiştim. Bunu hatırlatanlar oldu yazın. Çok şükür bu sefer de bıyıkları kurtardık. Kuraklığa rağmen vatandaşa su sıkıntısı yaşatmadık” demişti.