Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre geçen sene  16 bin 129 kişi İstanbul'dan İzmir´e taşındı. İzmir böylece en yüksek göçü İstanbul´dan almış oldu.Verileri inceleyen ve yorumlayan Hugent Genel Müdürü Özlem Veryeri Taşkaya, İstanbul´daki trafik, aşırı betonlaşma ve yavaşlayan sosyal etkileşim İzmir´e göçü hızlandırdığını belirtti.Taşkaya araştırmanın sonucuna göre  "Son 6 aydır hızlanan bir eğilimle İstanbul´dan ayrılmak isteyen ve İzmir´de iş pozisyonları arayan 40 yaş üstü yöneticilerde artış gözlemliyoruz"dedi.

[old_news_related_template title="İzmirli Waffle'cı dünya şampiyonu oldu" desc="Belçika'nın başkenti Brüksel'de Uluslararası Tat ve Kalite Enstitüsü (İTQİ) tarafından 13. kez düzenlenen tadım oturumunda 120'den fazla ülke, 2 binin üzerinde ürünle yarıştı. Yarışmaya katılan İzmirli Waffle'cı dünyanın en iyisi seçildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/06/wafff2.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/izmirli-waffleci-dunya-sampiyonu-oldu-1908943/"]

İzmir, bir süredir İstanbul´daki orta ve üst düzey yöneticilerin giderek daha çok tercih ettiği veya gitmek üzere iş fırsatlarını kolladığı bir kent haline geldi. "İstanbul, İzmir´e beyin göçü veriyor" diyen Özlem Veryeri Taşkaya´nin verdiği bilgiye göre İstanbul´daki trafik, aşırı betonlaşma ve yavaşlayan sosyal etkileşim İzmir´e göçü hızlandırıyor."Son 6 aydır hızlanan bir eğilimle İstanbul´dan ayrılmak isteyen ve İzmir´de iş pozisyonları arayan 40 yaş üstü yöneticilerde artış gözlemliyoruz" bilgisini paylaşan Taşkaya, şu verileri aktardı: "Görüştüğümüz;Her 10 yönetici adayından 4´ü İzmir´de iş aramaya başladı.Hayatının herhangi bir döneminde yolu İzmir´den geçmiş, 40 yaş üstü yöneticilerin yüzde 80´i İzmir´e yerleşmenin yolunu arıyor.İzmir´deki iş fırsatlarını değerlendirmek üzere eşi ve kendisinin özgeçmişini eşzamanlı paylaşan ve ikisinden birine iş bulunması halinde İzmir´e gitmeyi hedefleyen bir kitle oluştu"

[caption id="attachment_1920411" align="alignnone" width="880"]Hugent Genel Müdürü Özlem Veryeri Taşkaya Hugent Genel Müdürü Özlem Veryeri Taşkaya[/caption]

Taşkaya, çeşitli iş taleplerine yönelik görüşmelerde adaylardan şu cümleyi artık çok sık duyduklarını söyledi: "İstanbul artık yaşanması zor bir kent".Taşkaya, adayların şu gerekçeleri öne sürerek İstanbul´dan ayrılmak istediklerini aktarıyor:Pek çok yatırım yapılmasına rağmen azalmayan hatta yoğunlaşan trafik ve oluşan zaman kaybı.

*2010 yılından itibaren İstanbul ve İzmir'in nüfus artışı











































İSTANBULİZMİR
201013 milyon 255 bin 6853 milyon 948 bin 848
201113 milyon 624 bin 2403 milyon 965 bin 232
201213 milyon 854 bin 7404 milyon 005 bin 459
201314 milyon 160 bin 4674 milyon 061 bin 047
201414 milyon 377 bin 0184 milyon 113 bin 072
201514 milyon 657 bin 1344 milyon 168 bin 415
201614 milyon 804 bin 1164 milyon 223 bin 545

 

İŞTE İZMİR'E GÖÇÜN ASIL NEDENLERİ;

Aşırı betonlaşma. Az yeşil ve açık alan.

Aşırı kalabalık.

Ulaşım sıkıntısı nedeniyle yavaşlayan sosyal etkileşim.

Artan hoşgörüsüzlük.

Hayat pahalılığı.

Çocuklar için doğru okul ve iyi eğitim olanaklarına ilişkin yüksek bütçeler.

Araştırmaya göre aslında  İzmir, bir süredir İstanbulluların gözdesi durumunda. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre geçen 16 bin 129 kişi İzmir´e taşındı. İzmir böylece en yüksek göçü İstanbul´dan almış oldu. Ancak bununla birlikte son 6 ayda, orta ve üst düzey yöneticiler arasında İzmir´in popülaritesinin pik yaptığını belirten Özlem Veryeri Taşkaya, İzmir´in tercih edilme nedenlerini şöyle sıraladı:

kapak

Ege´de olma arzusu.

Doğaya ve denize yakınlık.

Daha huzurlu ve daha hoşgörülü hayat tarzı olduğunu dair geniş algı.

Yapımı devam eden İstanbul-İzmir otoyolunun İzmir´e ve İzmir´den ulaşımı kolaylaştıracağı düşüncesi.

Tren ve metro olanaklarıyla İzmir´in şehir merkezinden çevre bölgelerine ulaşımın kolaylaşması.

İzmir´in çevre ilçelerinde beyaz yakalılara ihtiyaç duyulan önemli büyük yatırımların gerçekleşmesi. Aliağa´da petrokimya tesisleri, Tire´de var olan tarımsal sanayi yatırımları

Bazı global şirketlerin maliyetlerini düşürmek ve nitelikli işgücünden faydalanmak amacıyla operasyonlarını İzmir´e taşıması veya taşımaya hazırlanması.

Öğrencilik veya iş hayatının bir döneminde yolu İzmir´den geçmiş olan beyaz yakalıların tekrar İzmir´e dönme isteği.

Eğitim olanaklarının İstanbul´daki kadar karmaşık olmaması.

O KADAR DA KOLAY DEĞİL

İzmir'de yaşamak herkese çok cazip bir fikir gibi gelse de aslında son zamanlarda aldığı göçlerle bu durum yavaş yavaş değişiyor. 2016 yılında Türkiye genelinden 129 bin kişi hayatlarına İzmir'de devam etme kararı aldı. Yaşanan bu gelişmeler yavaş yavaş İzmir'i de yoğun stersten sığınmak için gidilen huzur kenti olmaktan uzaklaştırıyor. Bir de bunlara İzmir'in kendine has kültürü de katkıda bulunuyor. Öyle ki buraya gelip, yerleşip, alışmak öyle düşünüldüğü kadar kolay olmayabiliyor. Eğer siz de İzmir'e gidip yerleşmeyi planlıyorsanız bunları bilmenizde fayda var;

1. Bir ev veya deniz manzaralı bir apartman dairesi, artık ucuz değil ve bu fiyatlar kesinlikle daha da yükselişe geçecek. Kiralık dairelerde “İstanbul’un yarısı” söylemi, artık bir hikâyeden ibaret... “Ankara’dakilerden az” demek ise, sadece gülünç.

2. “Daha yavaş bir hayat” derken, ne istediğinizi bilin! Bu rahat Ege şehrinde zaman, paradan çok daha önemlidir. Bu da günlük hayatta tamircilerin, ustaların, servis verenlerin sizi aramamasına alışmanız demektir. Burada bazı işlerin hallolması, ‘slow- hayat’ deyimine harfiyen uyar

3. Hiyerarşiye önem veren Ankaralılar veya rekabetçi İstanbullular, memnuniyetle karşılanmazsınız. İzmirli grupların bir parçası olmak çok zordur; ne de olsa onlar birbirlerini üç jenerasyondur tanıyorlar. İzmirlilere nasıl tanıştıklarını sorun. Büyük olasılıkla cevapları, “Dedelerimiz aynı okula gidiyordu.” olacaktır.

4. İzmir’e ait olan hiçbir şeyi eleştiremezsiniz. Buraya geldiğiniz andan itibaren buradaki her şeye bayılmanız gerekiyor. Bozuk kaldırımlar ve kötü hizmet de buna dâhil. İzmir’in bir cennet olmadığını, sadece burada yaşamanın daha akıllıca olduğunu söylerseniz, yandınız.

5. Eğer bir su sporunu yapamıyorsanız, derhal öğrenin! Bu, uyum sağlamanın en kolay adımıdır. Tanıdığım Ankaralı bir çift, akıllıca bir kararla yelken dersleri aldılar ve istediklerinden daha fazla arkadaş edindiler.

6. Başka şehirlerdeki başarılarınız ve deneyimleriniz burada işe yaramayacaktır. Bu ister Paris, Brüksel, Londra, isterse New York olsun. Yabancı isimler de size pek yardımcı olmayacaktır. İzmir’in kendine ait bir ‘ünlü sistemi’ vardır ve bu isimler politikacı, üst düzey çalışan ya da bilim insanları arasından çıkmaz.

7. Eğer bir kadınsanız, tanışacağınız bütün diğer kadınların sizden daha güzel ve bakımlı olacağını unutmayın. ‘İzmir kızlarının ünü’, asla bir şehir efsanesi değildir. Güzellik genlerinde yoksa eğer, lise mezuniyet hediyesi olarak burun estetiği veya dudak dolgusu gibi mucizelere başvururlar. Siz ofiste zaman geçirirken; İzmirli kadınlar saatlerini spor salonlarında, pilateste, yogada, kuaförde geçiriyorlardır. Sonuç: 30 yaşında sizden çok daha güzeller.

8. “Onlar kadar güzel değilim, ama akıllı ve başarılıyım” da, bir işe yaramaz. İzmir’in başarı sistemi sizin yaşadığınız yerdekinden farklıdır. Milyon dolarlık anlaşmalar yapmanız veya başbakanla aynı masada oturmuş olmanız, burada konuşmaya bomba etkisi yapmaz. İzmirli arkadaşlarınız kibarca konuyu yelken yapmak için en uygun tekneye çevirecektir. Konuyu tekrar işe getirmek, sizi sadece sıkıcı yapar, ilginç bir insan değil.

9. Birini bulmak için İzmir’e geldiyseniz, geç kaldınız. İzmirli gençler 20’li yaşlarda evlenir. Çeşme’deki yazlıktan arkadaşlarıyla veya üniversitede tanıştıkları birileriyle… Kafelerde, balkonlarda kızlı-erkekli büyük gruplar görseniz de; İzmir, çiftlerin yoğunlukta olduğu bir şehirdir. İki evlilik arasında olan bir erkekle tanışmanız da zordur, çünkü bütün tanıdıkları onu kendilerinin tanıdığı biriyle zaten tanıştırmak istiyordur. Eşim benimle evlendiğinde (Ankaralıyım), bazı arkadaşları tarafından şaka yollu olarak, “Bir daha evlenmek istediğini bilseydim, seni İzmirli birileriyle tanıştırırdım.” şeklinde azarlanmıştır.

DHA-Sozcu.com.tr