Herkesin gözü elektrikli otomobillerdeyken, dünyanın elektrikli otobüs konusunda en çok dikkat çeken firmalarından biri sessizce bir dünya rekoru kırmayı başardı. ABD’nin Indiana eyaletinde yapılan denemelerde Proterra firmasının ‘Catalyst E2 Max’ modeli tek şarjla 1.772 kilometre yol yapmayı başardı. Bu da piyasaya çıkmış elektrikli araçlar arasında tam şarjla gidilebilmiş en uzun mesafeyi gösteriyor.

Dropbox kurucusu 10 milyar dolarlık fikrini otobüste bulmuş

ABD kökenli firma üç yıl içinde elektrikli otobüslerde devamlı rekorları zorlayarak bugüne kadar geldi. Firmanın otobüsleri 2015 yılında 257 kWh’lık bir batarya paketi ile 415 kilometre ve 2016’da 440 kWh’lık bir batarya ile 970 kilometre gidebildi. Şimdi ise 660 kWh’lık dev bir batarya sayesinde rekor bir kez daha kırıldı. Bir önceki rekor 1.630 kilometre ile başka bir firmanın elektrikli otobüsüne aitti.
Araçta kullanılan lityum-iyon türü bataryalar şu anda elektrikli otomobil pazarında en çok kullanılan türden depo aracı. 2010 yılından beri bu bataryaların fiyatları yaklaşık yüzde 72 oranında düştü. Bununla beraber batarya, motor ve enerji aktarım teknolojilerinde yapılan gelişmeler; araçların menzillerinin de performanslarının da her sene artmasını sağlıyor.

[old_news_related_template title="Dünyanın ilk tam elektrikli lüks yatı: Denizlerde elektrikli yolculuk..." desc="Hem çevreci hem de çevreye duyarlı kişilere uygun tekne geliştirildi... Bu tekneyle su üzerinde giderken çevreye hiçbir şekilde zarar vermediğinize emin olabilirsiniz." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/sozcu-dunyanin-ilk-elektrikli-yat-teknesi-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/dunyanin-ilk-tam-elektrikli-luks-yati-denizlerde-elektirikli-yolculuk-2020950/"]