Son günlerde oldukça hareketlenen Endonezya'nın Lombok Adası'nda dün yaşanan depremin zararı artıyor...

Geçen haftalarda da ufak çaplı sallantıların olduğu Lombok Adası'nda dün meydana gelen 7.0 büyüklüğündeki depremin ardından ölü sayısı her dakika artıyor.

Avustralya açıklarında bulunan Lombok Adası'nın hemen yanında Bali bulunuyor. Avustralya açıklarında bulunan Lombok Adası'nın hemen yanında Bali bulunuyor.


Yetkililer bugün resmi olarak ölü sayısının 91 olduğunu duyurdu. Öte yandan bir haftada iki kez depremi yaşayan ülkede depremin ardından 900 turistin ülkeyi terk ettiğini açıklandı.

Çok sayıda turist tatilini yarıda kesip, evlerine dönmek için havaalanlarına gitti. Çok sayıda turist tatilini yarıda kesip, evlerine dönmek için havaalanlarına gitti.


Kurtarma ekipleri, evlerin, camilerin ve okulların enkazlarında hayatta kalanları arıyor. Ulusal afet idaresinin sözcüsü Sutopo Purwo Nugroho, "Yollar hasar gördü, üç köprüde de hasar var. Bazı bölgelere ulaşmakta zorluk çekiyoruz ve yeterli çalışanımız yok" dedi.

Depremzedeler adadan botlarla kaçtı. Depremzedeler adadan botlarla kaçtı.


Endonezya'nın turistik adası Lombok'ta bir hafta içerisinde meydana gelen ikinci depremin ardından turistler bölgeyi terk ederken Endonezyalı yetkililer yaralı sayısının 209 olduğunu ve bunların sağlık kontrollerinin devam ettiğini duyurdu.

Sarsıntının ardından tsunami uyarısı yapıldı, ancak uyarı daha sonra geri çekildi. Endonezyalı yetkililer, Lombok'un başlıca kenti Mataram'da çürük malzemelerle inşa edilen çok sayıda binanın hasar gördüğünü belirtti.

yolcular-epa

Ada sakinleri sarsıntıyla beraber binalardan dışarı koştular. Mataram'ın bazı kesimlerinde elektrikler kesildi.

Depremin ardından kurtarma ekipleri ve vatandaşlar arama çalışmalarına başladı. Depremin ardından kurtarma ekipleri ve vatandaşlar arama çalışmalarına başladı.


Özellikle bölgenin kuzeyinin sallantıdan ciddi oranda etkilendiğini açıklayan yetkililer, birçok binanın çöktüğünü ya da çok ciddi hasar aldığını açıkladı.

Lombok Adası'nda hayatını kaybedenler hastane dışında bekletiliyor. Reuters'ın servis ettiği fotoğraflarda depremde hayatını kaybeden ailenin bir ferdi, naaşların yanında beklerken görülüyor. Lombok Adası'nda hayatını kaybedenler hastane dışında bekletiliyor. Reuters'ın servis ettiği fotoğraflarda depremde hayatını kaybeden ailenin bir ferdi, naaşların yanında beklerken görülüyor.


Lombok bölgesinde ulaşım ve elektrik kesintisinin meydana geldiği açıklanırken, adaya yardımın gemilerle gönderilebildiği aktarıldı.

Depremde yakınlarını kaybedenler hastanelere akın etti. Depremde yakınlarını kaybedenler hastanelere akın etti.


Yaralananların sadece Endonezya vatandaşı olduğu ve hiç yabancı turistin yaralanmadığı ifade edilirken, depremin şiddetinin yakınlardaki Bali Adası'nda da hissedildiği ve iki kişinin de orada hayatını kaybettiği vurgulandı.

Lombok'ta görevli yetkili, selfie ile, adadan kaçmaya çalışan insanların fotoğrafını çekti. Lombok'ta görevli yetkili, selfie ile, adadan kaçmaya çalışan insanların fotoğrafını çekti.


Depremin ardından turistler Lombok'un Mataram kasabasından havaalanlarına doğru ilerlerken, AirAsia Group CEO'su Tony Fernandes ile birlikte Garuda Indonesia Havayolları ve Lion Air, ek uçuşlar için hazırlık yapacaklarını duyurdu.

Yaralı sayısının 200'ü bulması hastanelerin kapasitesinin dolmasına sebep oldu. Çok sayıda hastaya sedyelerle dışarıda yardım edildi. Yaralı sayısının 200'ü bulması hastanelerin kapasitesinin dolmasına sebep oldu. Çok sayıda hastaya sedyelerle dışarıda yardım edildi.


Yaşadığı korkuyu anlatan Fransız turist Gino Poggiali, "Ailemle birlikte bir otelin çatısındaydık ve bir anda sallanmaya başladı. İki metre sola iki metre sağa gidiyordu ve ayakta duramadım" dedi. Poggiali'nin eşi ise bir haftada iki deprem yaşadığını söylerken, "Benim için Endonezya bitmiştir. Bir dahaki sefere Fransa'ya ya da yakınlarda bir yere gideceğim" dedi.

Bir haftada 6.0'nın üzerinde iki büyük deprem yaşayan Endonezya'ya tatile gelenler bulabildikleri ilk uçakla dönmek için havaalanına koştu. Bir haftada 6.0'nın üzerinde iki büyük deprem yaşayan Endonezya'ya tatile gelenler bulabildikleri ilk uçakla dönmek için havaalanına koştu.


Çok sayıda insanın deprem sırasında bulundukları yerden kaçmak için yaşanan izdihamda yaralandığı ifade edilirken yaklaşık 1000 yerli ve yabancı turistin teknelerle diğer adalara götürüldüğü açıklandı.

"ATEŞ ÇEMBERİNDE"
Lombok'ta Temmuz ayı sonunda da şiddetli bir deprem meydana gelmişti. 6.4 büyüklüğündeki depremde 16 kişi hayatını kaybetmişti. Endonezya, "Ateş Çemberi" olarak adlandırılan Pasifik Okyanusu'ndaki 40 bin kilometrelik deprem kuşağında yer alıyor. 2004 yılında Endonezya'nın Sumatra Adası'nda yaşanan 9.1 büyüklüğündeki deprem sonucu 230 bin kişi hayatını kaybetmişti.