Birinci Dünya Savaşı’nı bitiren 'Ateşkes Günü' anma etkinlikleri için Fransa’ya giden ABD Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un görüşmesi gergin başladı.

Macron geçtiğimiz günlerde ABD, Çin ve Rusya'dan korunmak için Avrupa'nın kendi ordusunu oluşturması gerektiğini söylemiş, bu açıklamaya sert tepki gösteren Trump ise, "Bu çok aşağılayıcı. Avrupa önce ABD'nin çok büyük bir şekilde destek verdiği NATO'ya olan borcunu ödemeli" ifadelerini kullanmıştı.

macron-trump-reuters

İki lider arasında yükselen tansiyon, Paris'teki buluşmada da devam etti. Basın mensuplarının karşısına çıkan ikili, gergin tavırları ve vücut dilleriyle dikkat çekti.

Görüşmenin basına açık kısmında polemik yaratan konuya değinen Trump, "Biz güçlü bir Avrupa istiyoruz. Bu bizim için çok önemli. Avrupa'ya yardım etmek istiyoruz ama bu adil bir şekilde olmalı. Şu anda savunma harcamalarındaki yük ABD'nin üzerinde" dedi.

Trump'ın sözlerine yanıt veren Macron ise, daha önce kullandığı ifadelerin arkasında durarak, kendisinin getirdiği önerinin bu duruma imkan sağlayacağını savundu.

Macron ve Trump nisan ayında samimi pozlar vermişti. Macron ve Trump nisan ayında samimi pozlar vermişti.


Basın toplantısına yansıyan o anlar, ikilinin nisan ayında Washington'daki buluşmasını akıllara getirdi. Macron'u ABD'de ağırlayan Trump, oldukça yakından ilgi göstermiş, sık sık fiziksel temas kurması 'Macron'u Melania'dan bile çok seviyor' esprilerine konu olmuştu.

İki liderin, iki buluşma arasındaki taban tabana zıt görüntüsü, 'Nereden nereye?' yorumlarını beraberinde getirdi.