Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) son dönemde yaşanan yerli sermayenin ülke dışına kaçışında hızlanma, yurtdışındaki yabancı sermayenin ülkeye girişinde ise yavaşlama olduğunu tespit etti. TEPAV’ın yaptığı hesaplamalar, mayıs ayı itibarıyla ülkeden kaçan yerli sermayenin 3 milyar dolar sınırına yaklaştığını, buna karşılık ülkeye giren yabancı sermayenin 8 yıl aradan sonra ilk kez 10 milyar dolar sınırının altına düştüğünü ortaya koydu.

6.5 PUANLIK ARTIŞ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde faaliyet gösteren TEPAV, Türkiye’ye gelen ve Türkiye’den giden doğrudan yatırımlardaki gelişmeleri içeren raporunun mayıs sayısını yayımladı. Rapora göre, Türkiye’den yurtdışına giden (ODI) ve yurtiçine gelen (FDI) doğrudan yatırımların seyrini gösteren ODI/FDI oranı mayıs sonunda, geçen yılın sonuna göre 6.5 puan birden yükselerek yüzde 24.8’den yüzde 31.3’e çıktı. Bu oran bir önceki nisan ayında yüzde 27.7 düzeyindeydi. ODI/FDI oranındaki yükseliş, Türkiye’de yerleşiklerin, yani yerli sermayenin yurtdışına yönelişinin, yabancıların yurtiçine yönelişinden daha hızlı arttığını ifade ediyor.

2.9 MİLYAR DOLAR KAÇTI

TEPAV’ın raporuna göre, geçen yılın sonu itibarıyla yurtdışından 10 milyar 904 milyon dolarlık yabancı sermaye Türkiye’ye yatırım için gelmiş, buna karşılık Türkiye’den 2.7 milyar dolarlık yatırım sermayesi kaçışı olmuştu. Bu yılın mayıs sonuna gelindiğinde ise yıllık bazda ülkeye gelen yabancı sermaye tutarı 9 milyar 509 milyon dolara düşerken ülkeden kaçan yerli sermaye 2 milyar 981 milyon dolara yükseldi. 2007 yılında 22 milyar dolara kadar çıkan yabancı sermaye girişi 2008 krizi nedeniyle 2009 ve 2010’da 8.5-9 milyar dolar seviyesine gerilemiş, ancak 2011’de tekrar 16 milyar dolarları görmüştü. Mayıs sonundaki seviye, yabancı sermaye girişinin 8 yıl aradan sonra ilk defa 10 milyar doların altına düştüğünü gösteriyor.

yurtdisi

Cumhurbaşkanlığı güveni artırmalı


Yatırımcıların ülkeye giriş ya da ülkeden kaçış yönündeki kararlarını, hukuki düzenlemeler, siyasi, ekonomik istikrar gibi durumların etkilediğinin belirtildiği raporda, kredi derecelendirme şirketlerinin Türkiye ekonomisi ve bankalara yönelik ‘kırık’ not uyarılarına da işaret edilirken, uygulanmaya başlanan Cumhurbaşkanlığı sistemine sermaye girişini artırmada önemli rol düştüğü belirtildi. Raporda, “Haziran seçimleri ile birlikte hayata geçen yeni hükümet sisteminde sürdürülebilir büyümeyi destekleyecek, ekonomideki güven ortamını iyileştirecek politikaların uygulanması, yatırımcının ilgisinin artmasında kilit rol oynayacaktır” denildi.