Eğitim denilince akla gelen ilk vakıflardan olan yarım asırlık Türk Eğitim Vakfı’nın (TEV) bugüne kadar verdiği burs sayısı 250 bine yaklaştı. Binlerce eğitim gönüllüsü bağışçıları ile Türkiye’nin eğitimine büyük katkı sağlayan TEV, daha fazla gence ulaşabilmek için yeni projeler üretmeyi sürdürüyor. Her yıl 7 bin öğrenciye burs verdiklerini anlatan Türk Eğitim Vakfı (TEV) Genel Müdürü Yıldız Günay, her yıl mezun olan 2 bin bursiyer öğrencinin yerine yenileri için tam 50 bin başvuru geldiğini söyledi. Günay “Üstelik başarı kriterleri tutan gençler bunlar. TEV’de ümit arayan ihtiyaç sahibi başarılı 25 çocuktan sadece 1’ine cevap verebiliyoruz. O yüzden başka trendler yaratmaya çalışıyoruz ki; daha çok gence ulaşabilelim” dedi.
SÖZCÜ’nün vefat ilanlarının yüzde 15’nin ilan sahibinin tercihine göre dernek ve vakıflara aktarılmasının önemine de değinen Günay, bu kampanyanın daha çok gencin okumasına katkı sağlamaya yardımcı olacağını belirtti.

BURSLARA DÖNÜŞECEK

Yıldız Günay şöyle konuştu: “Bence ülke olarak da şu anda öyle bir hassasiyet içindeyiz ki mutlu günde de acılı günde de paylaşım hepimiz için çok önemli bir hale geldi. İlk duyduğumda da söyledim, çok güzel bir inisiyatif. Özellikle de bir taraftan duyurunuzu yapıp diğer taraftan da acıyı hafifleterek başka birinin geleceğine destek olacaksınız. Kimi zaman bunlar oturup burs fonlarına dönüşebilir, kimi zaman direkt bursa dönüşecek. Birincisi paylaşım ruhu çok olumlu. İkincisi çok zamanlı. Çünkü gerçekten farklı şekillerde iyilik yaratmak istiyoruz. Vakıf olarak özellikle sportif faaliyetler üzerinden yaratılan bağışlarla ilgileniyoruz. Geçen sene itibarıyla üç maratondan kazanılan bağış, rakam olarak cenaze çelenkleriyle eşitlendi. Bu da bize ‘küçük bağış yapmak ruhumuzda var’ı gösteriyor. Sadece bir kanal arıyoruz. Spor bir kanal olmuştu ve herkesin de ilgisini çekmişti. 46 yılda cenaze çelenklerinin geldiği seviyeyi maratonlar yakaladı bile. Ben başlattığınız ölüm ilanlarında da aynı ruh ve aynı isteği göreceğimizi düşünüyorum. SÖZCÜ’ye bu konuda öncü olduğu için çok teşekkür ediyorum. Zamanlama çok doğru. Mecrayı doğru seçip SÖZCÜ Gazetesi’ne ilan vererek bu paylaşımın ve bu kitlesel hareketin bir parçası olabilirler. Bu kampanya bizim misyon ve ruhumuzla örtüşüyor. Amaç acıyı hafifleterek bir gencin geleceğine dokunmak.”

08-kutlama

TÜRKİYE'NİN EĞİTİMİNE GÖNÜL VERDİ

Her yıl 2 bin öğrenciye burs veren TEV Genel Müdürü Yıldız Günay, “İhtiyaç sahibi başarılı 25 çocuktan sadece 1’ine cevap verebiliyoruz. O yüzden başka trendler yaratmaya çalışıyoruz” dedi.

- Güvenirliliği ve Türk eğitimine katkılarıyla örnek olan Türk Eğitim Vakfı bu güveni nasıl sağladı?

Kuruluşuna bakmak gerek öncelikle. Vehbi Koç adı ön plana çıkıyor çünkü lider olan o. 1967’de vakfı kurarken 205 iş insanı ve fikir önderleriyle elbirliği yapmış. Bu 205 kişi aynı oranda bağış yaparak aslında anonim bir şekilde vakfı kurmuşlar. Ondan sonra da vakfın devamlılığı Türk halkına bırakılmış. Böyle bir düzeni sürdürebilmek için çok iyi bir düzeninizin olması lazım. Kişiden bağımsız yürüyen bir sistem. Türk Eğitim Vakfı her döneminde sistemi, yönetmelikleri, prosedürleri olan bir vakıf olmuş. Günümüzde teknoloji destekli çok daha geniş katılımlı bir sistem haline gelmiş. Bu da güvenirliliğinin en büyük katmanı. Aynı zamanda kitlelerce desteklenen bir yapıyı kuruyorsunuz. Böyle olunca da yöneticiden, bir tek bağışçıdan ya da kitleden bağımsız hareket eder hale geliyorsunuz. Bir taraftan özgürleşiyorsunuz bir taraftan da kontrol açısından çok bağımlı oluyorsunuz.

TEV kuruluşunun 50. yılında Anıtkabir’i ziyaret ederek ilkelerine sıkı sıkıya bağlı olduğu Atatürk’ü saygıyla andı. TEV kuruluşunun 50. yılında Anıtkabir’i ziyaret ederek ilkelerine sıkı sıkıya bağlı olduğu Atatürk’ü saygıyla andı.


- Burs vermenin yanı sıra öğrencinin geleceğine de katkı sağlıyorsunuz...

12 ilde şubemiz var. 81 ile yetemeyebiliriz diye üç yıl önce uzak öğrenme platformunu kurduk. Giderek burslarda sayıdan ziyade genel kalite ölçümüne bakıyoruz. Artık sadece banka hesabına burs vermek değil bununla beraber öğrenciyi desteklemek için de projelerimiz var. Mesela bunlardan bir tanesi TEV Akademi dediğimiz online öğrenme platformu var. 81 ilimizdeki ve yurtdışındaki bursiyerlerimize her yıl 30’a yakın eğitim programı sunuyoruz. Fırsat eşitliği kapsamında hepsi aynı anda aynı eğitime ulaşabiliyorlar. Bursiyerlerimizi sadece sayı olarak değil kalite olarak da desteklemeye çalışıyoruz.

- Sadece üniversite öğrencilerine mi burs veriliyor?

Standart burslarımız meslek liseleri, üniversite lisans yurtiçi, üniversite lisans, üstün başarı bursumuz var. Yurtdışı ve yurtiçi master ve doktora burslarımız var. Bunun dışında özel şartlı bağışlar ya da afet projeleri dahilinde küçük çocuklara da burslar veriyoruz.

KAMPANYA BAŞLATIYOR

- Başvuru nasıl yapılıyor?

Biz her yıl eylül ayında burs başvurularını elektronik platformdan alıyoruz. Tüm aile geliri başarı bilgileri de buradan yükleniyor. Daha sonra da kriterlerimize uygun olanlar arasından da seçim yapıyoruz. Her yıl 7 bin burs veriyoruz. 2 bin öğrenci mezun oluyor. Biz de her yıl 2 bin öğrenci seçiyoruz. Ama 2 bin öğrencilik pozisyon için 50 bin kişi başvuruyor. TEV’de ümit arayan ihtiyaç sahibi başarılı 25 çocuktan sadece 1’ine cevap verebiliyoruz şu anda. O yüzden başka trendler yaratmaya çalışıyoruz ki; daha çok gence ulaşabilelim. Bu yüzden ‘Mutlu Gün Bağışı’ adı altında “Bir Dünya Çiçek’ projesini hayata geçirdik. Düğün, açılış, kokteyl gibi davetlerde çiçek yerine “Bir Dünya Çiçek’ gönderenler sayesinde eğitime kaynak yaratılıyor.

GÖNÜLLÜ DESTEKÇİLERLE GÜÇLENİYOR TEV’in bağışçıları, hibe ve vasiyet desteği veren gönüllü katılımcıları binlerce gencin hayatına dokunmanın ayrıcalığını yaşıyor. GÖNÜLLÜ DESTEKÇİLERLE GÜÇLENİYOR
TEV’in bağışçıları, hibe ve vasiyet desteği veren gönüllü katılımcıları binlerce gencin hayatına
dokunmanın ayrıcalığını yaşıyor.

205 hayırsever el birliği ile kurdu


- 1967’de Vehbi Koç önderliğinde 205 hayırseverin el birliği ile kurulan TEV, Türkiye’nin en köklü vakıflarından biri.

- TEV, 50 yılı aşkın süredir yurtiçinde ve yurt dışında başarılı öğrencilere burslar veriyor. Eğitim tesisleri, okullar ve kız öğrenci yurtları yapıyor.

- TEV burslarından 237.586 kişi yararlandı.Sadece 2017-2018 öğretim yılında yurtiçinde 6.766 öğrenciye burs verdi.

- Yurtdışında 1.816 eğitim bursu sağlandı.

- 2007’de başlatılan Üstün Başarı Burs Fonu’ndan toplam 530 öğrenciye eğitim desteği sağladı.

- 17 ilköğretim Okulu, üstün performanslı öğrencilerin eğitim gördüğü TEVİTÖL, 3 Anadolu lisesi, 3 kız öğrenci yurt binası, 1 çıraklık eğitim merkezi, 1 çok amaçlı toplum merkezi ile 1 çocuk kütüphanesi olmak üzere toplam 27 adet eğitim tesisini Türk Milli Eğitimi’nin hizmetine sunuldu.

- 2002’de vakfın devraldığı TEVİTÖL (TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi) Türkiye’de özel ve üstün yetenekli öğrencilerin öğrenim gördüğü tek ortaöğretim kurumu olma özelliği taşıyor. Okulda 283 özel yetenekli öğrenci eğitim görüyor.

08-vasiyet

Çelenk kampanyasını Vehbi Koç başlattı


Vehbi Koç, örnek teşkil ederek 1972 yılında kız kardeşi Hüsniye Aktar’ın cenazesinde ilk olarak eyleme dönüştürdüğü cenazelerde çiçek yerine çelenk gönderimi fikriyle Türkiye’de birçok gencin hayatına dokunmayı başardı. 46 yıl önce küçük bağışlar için yepyeni bir mecra açtı. Çiçek gönderimi ile oluşan kaynak israfını, çelenk bağışı yöntemiyle eğitime katkı sağlar hale getirdi .

Vakıfın nakit bağışlarının yüzde 45’i gibi önemli bir kısmını çelenk bağışları oluşuyor. Bu tutar her yıl yurtiçi burslarının üçte birini karşılıyor. TEV, öncüsü ve lideri olduğu çelenk bağışı uygulamasının bir benzerini düğün, açılış, kokteyl gibi her türlü mutlu gün kutlamasına taşımak üzere yeni bir gelenek başlatıyor. Davetlerde ve kutlamalarda, hem toplum hem de doğa adına daha sorumlu bir mesaj iletmek isteyenler TEV BİR DÜNYA ÇİÇEK ile farklı bir dünyaya kucak açıyor.