İstanbul Çevre Düzeni Planı'nda afet ve kriz durumlarında toplanma ihtiyacının karşılanması amacıyla kullanılabilecek bölge parklarına verilen “Kentsel ve Bölgesel Yeşil ve Spor Alanı” fonksiyonunu taşıyan Bakırköy’deki 23 dönümlük parselin imarı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 18 Mart 2016 tarihinde değiştirildi.

MAHKEME İPTAL ETTİ

SÖZCÜ’nün gündeme getirdiği tepki çeken plan değişikliği ile hazineye ait parseldeki “park” fonksiyonu iptal edilerek “Uluslararası Gençlik Merkezi” inşa etmek üzere “Sosyal Kültürel Tesis” alanına alındı. Oy çokluğu ile yapılan plan değişikliğine, Bakırköy Belediyesi iptal davası açtı. İstanbul 4. İdare Mahkemesi 26 Nisan 2018’de plan değişikliğini iptal etti. Kararda parselin sosyal alt yapı fonksiyonu verilirken değişiklik öncesi park alanı olduğunun göz ardı edildiği, iptal edilen park alanına eşdeğer bir alan önerilmediği vurgulandı.

SÖZCÜ SÖZCÜ


İNŞAAT SÜRERKEN PARK EKLENDİ

İptal kararı ile plansız kalan alan için İBB yeniden plan yaparak Kasım ayı meclis oturumunda oya sundu. Konuya ilişkin raporda, parselde Uluslararası Gençlik Merkezi projesi yürütüldüğünden uygulamada aksaklıkların yaşanmaması için yeni plan çalışması yapıldığı anlatıldı. Üstyapı Projeler Müdürlüğü talebi doğrultusunda Uluslararası Gençlik Merkezi Projesi’ne uygun olarak 23 bin metrekarelik 60 numaralı parselin bir kısmının emsal yani inşaat hakkı 1.50 yapılaşma şartlarında sosyal tesis alanına alındığı, alanın geri kalanın park olarak düzenlendiği kaydedildi. Yani iptal edilen plandan farklı olarak inşaatının yarısı tamamlanan Uluslararası Gençlik Merkezi’nin bulunduğu parselin bir kısmı park olarak ayrıldı. Bölge ihtiyacı için zeminaltı otopark yapılması önerildi. İmar ve Bayındır Komisyonu da plana; İSKİ’nin parsellerin Ayamama Deresi’nin taşkın önlemi alınması gereken yapılaşma sınırları içinde kaldığı yönündeki uyarısı nedeniyle uygulama aşamasından İSKİ’den görüş alınacağına dair plan notunu ekleyerek yeni plana onay verdi. Plan oy çokluğu ile kabul edildi.

SÖZCÜ SÖZCÜ