Dailymail'in haberine göre araştırmacılar, Natufian Kültürünün, Yakın Doğu'da başlamasından neredeyse 5000 yıl önce neolitik tarım devriminde tohumların tam anlamıyla ekilebileceğini düşünüyor. Arkeolojik alan, 2012'den günümüze Kopenhag Üniversitesi liderliğindeki bir ekip tarafından yapılan kazı ve analizlere tabi olmuştu. University College London (UCL) ve Cambridge Üniversitesi'nden oluşan ekip, bölgede bulunan yer ocaklardan 24 adet yemek kalıntısı topladı.

14400-yillik-ekmek

Kalıntılar UCL'de elektronik mikroskobu ile analiz edildi ve antik somunun - bir tür ince, (krep kalınlığında) ekmek şeklinde olmakla beraber, fırınlanmış, öğütülmüş ve pişirmeden önce arpa, yabani buğday ve yulaf ile yoğrulmuş olduğunu ortaya çıktı.

14400-yillik-ekmek-kalinti

UCL'den Profesör Dorian Fuller bulgular hakkında şunları söylüyor :

“Ekmek yapmak için tahılların öğütülmesini, yoğrulmasını ve pişirilmesini içeren emek yoğun işlemeyi içerir. Çiftçilik yöntemlerinden önce üretilmiş olması, bu özel gıdadan daha fazlasını yapma arzusunun muhtemelen hububat yetiştirmeye başlama kararına katkıda bulundu."

[old_news_related_template title="İlk Avrupalı çiftçilerin Anadolu'dan olduğu ortaya çıktı" desc="DNA testleri ve gen dizilimleri üzerine yapılan araştırma sonuçlarına göre , Avrupalı çiftçilerin atası Anadolu çıktı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/01/05/asd.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/kultur-sanat/ilk-avrupali-ciftcilerin-anadoludan-oldugu-ortaya-cikti-1031127/"]

KALINTILAR TÜRKİYE VE AVRUPA'DAKİLERE BENZİYOR

Kopenhag Üniversitesi'nden ve araştırmanın baş yazarı Amaia Arranz Otaegui ise keşfi : “Shubayqa 1'deki yer ocaklarında yüzlerce kömürleşmiş yiyecek kalıntısına ulaşmamız olağanüstü bir buluntu ve bize 14.000 yıllık yemek uygulamalarını tanımlama şansı veriyor. Kalıntılar, Avrupa ve Türkiye'deki çeşitli Neolitik ve Roma bölgelerinde tanımlanan mayalanmamış yassı malzemelere çok benziyor. Artık ekmek benzeri ürünlerin, çiftçiliğin geliştirilmesinden çok önce üretildiğini biliyoruz. ” diyerek yorumluyor.

14400-yillik-ekmek-kalintisi

Günümüz İsrail, Ürdün, Lübnan ve Suriye'de 14.500 ila 11.500 yıl arasında gelişen Natufian Kültürünün avcı-toplayıcıları, kalıcı ev inşa eden ve bitkileri yetiştiren ilk insanlardı.Bu yenilikler, Neolitik çağda tarımın ortaya çıkması için çok önemliydi. Önceki araştırmalar, bu kültürün merkezinin Carmel ve Galilee Dağı olduğunu ve buradan bölgenin diğer bölgelerine yayıldığını ileri sürmüştü. Bununla birlikte, bu 'çekirdek bölge' teorisiyle çarpışan daha yakın tarihli birçok araştırma, iyi korunmuş bir Natufian bölgesini açığa çıkartan kazılarla meydan okumuş ve büyük miktarda kömürleşmiş bitki kalıntısı ortaya çıkarmıştır. Buluntuların tarihlendirilmesi, kültürün önceden düşünüldüğünden çok daha erken olduğunu göstermektedir.

Çeviri: Reha BAŞOĞUL
Fotoğraflar: University Of Copenhagen

[old_news_related_template title="DNA analizi sonucu : Avrupa'nın ilk gelişmiş uygarlıklarının kökenleri Türkiye'den çıktı" desc="Yeni yapılan DNA analizi, Yunanistan'da yer alan ve medeniyetin beşiği olarak adlandırılan iki antik uygarlığın ortak atalarının Türkiye'den göç ettiğini ortaya çıkardı. Bilim insanları, Minioan ve Miken uygarlıklarını oluşturan halkın atalarının Anadolu'dan Yunanistan ve Girit'e göç eden erken Neolitik çiftçiler olduğunu belirtiyorlar. Çalışma ayrıca, modern Yunanlıların da büyük ölçüde Mikenlerin torunları olduğunu ortaya koydu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/08/dna-analizi.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/dna-analizi-sonucu-avrupanin-ilk-gelismis-uygarliklarinin-kokenleri-turkiyede-cikti-1959099/"]

[old_news_related_template title="Bilim dünyasını sarsan 300 bin yıl yaşındaki Homo Sapiens'in ne yediği ortaya çıktı" desc="Fas'ta bulunan Jebel Irhoud arkeolojik alanından çıkan yeni fosil bulguları, türümüzün köklerini 100.000 yıl geriye çekmekten fazlasını yapıyor. Ayrıca, 300.000 yıl önce en eski bilinen Homo sapiens atalarımızın menüsünde neler olduğunu da ortaya koyuyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/06/homo-sapiens-kapak.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/bilim-dunyasini-sarsan-300-bin-yil-yasindaki-homo-sapiensin-ne-yedigi-ortaya-cikti-1891192/"]