Şu Memur-Sen’e bayılıyorum. AKP’nin sendikası... Hele masaya oturunca ciddi ciddi pazarlık yapıyormuş havası vermiyorlar mı? Pazarlık öncesi verilen demeçlerin de katkısı ile benzersiz bir deneyim, nefes kesici bir performans sunuyorlar!
Nitekim bu Memur-Sen, 2013 yılında toplu sözleşme masasında işverenin önerdiğinden daha az zam istemek gibi sendikacılık tarihine geçen bir eyleme imza attı. Hükümetin verdiği 223 lira zamma karşı Memur-Sen net 123 lirada ısrar etti. Kabul de ettirdi!

★★★

Memur-Sen kim? Küçük Türkiye profili... İktidarın arka bahçesi... Sendikanın üye sayısı 2002 yılında 41 bin civarındayken, AKP iktidarıyla birlikte 1 milyonu geçti.
Diyanet hariç hiçbir yerde hatırı sayılır bir örgütlenmesi yokken, bugün en fazla üyeye sahip konfederasyon sıfatıyla pazarlık hakkı Memur-Sen’e tanındı.

★★★

Memur olunca işveren kim oluyor? Hükümet! Memurlar 2 senede bir hükümetle pazarlığa tutuşuyorlar. Literatürde “sarı sendika” deniyor. İşverenin gizliden denetiminde bulunan sözde sendikaya bu isim veriliyor. Önceden belli olan oranları başarı gibi gösterip tokalaşıyor. Müjdeyi veriyor!

★★★

Sendika değil adeta iktidar partisinin bir kolu... Seçim olmadan Erdoğan’ı cumhurbaşkanı ilan etmişti. Referandumda 81 ilde, alanlarda “Evet” kampanyası yürüttü. AKP’nin verdiği her emri layıkıyla yerine getirdi.
Onlar da her seçim ve referandumda üyelerini sandık görevlisi yapmayı başardı. Haliyle semeresini aldı. SGK müdürlük sınavı açtı. Sözlü sınavı 125 kişi kazandı. Kazananların 124’ü Memur-Sen üyesi çıktı.

★★★

Bu yıl için “Alım gücünün düşmesine yönelik tablo ortada. Asgari ücret konusunda 2 bin liranın altında bir rakamla masaya gelinmemeli” diyerek kükredi!
Bir zahmet yani... 2019 yılında pasaport, ehliyet ve trafik cezaları, motorlu taşıtlar vergisi oranı yüzde 23.73 yükseltildi. Talep ettikleri zam aynısı! Dolar yüzde 37 arttı. Hani refah payı?

★★★

Buna bile güvenmeyin. Geçen yıl Hükümet 2018 için altışar aylık yüzde 3.5 + yüzde 3.5 zam teklif etmişti. Memur-Sen, 2018’in ilk 6 ayında yüzde 10, ikinci 6 ayında yüzde 6 zam istedi. Farklı sonucu asla kabul etmeyeceklerini, teklife kapalı olduklarını söyledi.
Sonuç olarak AKP’nin yaptığı 2018 yılının ilk 6 ayı için yüzde 4, ikinci 6 ayı için ise yüzde 3.5 zam teklifi kabul edildi. Memur-Sen hakem heyetine gitmeyi reddetti. Hemen kabul etti. Onca esip gürleme “yarım puan” içindi!

★★★

Neyse ki seçim var. Gerisi hikaye... Zira böylesi bir dönemde ellerinden gelenin en fazlasını yaparlar. Yapmazlarsa büyük şehirlerle vedalaşırlar.