1975-1990 arasında yaşanan iç savaştan beri en büyük ekonomik krizini yaşayan Lübnan'da sıcak bir gelişme yaşandı... Ekim ayında istifa etmesine rağmen geçici olarak başbakanlık görevini üstlenen Başbakan Saat el-Hariri, aralarında Türkiye'nin de olduğu ülkelere çağrıda bulundu.

Hariri'nin ofisi tarafından yapılan açıklamada, "Dolarda yaşanan sıkıntı dolayısıyla dost ülkelerden ithal gıda ve ham madde desteği istiyoruz" ifadesi kullanıldı. Reuters'ın son dakika gelişmesi şeklinde servis ettiği açıklamada Lübnan yönetiminin Suudi Arabistan, Fransa, Rusya, Türkiye, ABD, Çin ve Mısır'dan yardım istediği belirtiliyor.

LÜBNAN'DA NE OLMUŞTU?

Lübnanlılar, hükümetin iletişime ve özellikle sosyal iletişim ağı WhatsApp uygulamasına vergi getirme girişimine tepki olarak 17 Ekim’de protestolara başlamıştı. İletişim Bakanı Muhammed Şukayr’ın, WhatsApp uygulamasına yönelik vergi kararından vazgeçildiğini açıklamasına rağmen ülkenin dört bir yanına yayılan eylemler devam etmişti.

Hariri hükümeti, 21 Ekim’de ülkedeki ekonomik krizi hafifletmek amacıyla bazı kararlar almış, ancak bu kararlar protestoları durdurmaya yetmemişti. Gösterilerin devam etmesi üzerine Hariri, 29 Ekim’de “Lübnanlıların yüce çıkarlarını savunacak yeni bir hükümetin kurulmasına kanaat getirdiğini” belirterek, Cumhurbaşkanı Mişel Avn’a istifasını sunmuştu. İstifayı kabul eden Avn, yeni hükümet kurulana kadar Hariri'nin yeni hükümet kurulana kadar görevinde kalmasını istemişti.