Aşure günü geldi çattı! İslamda büyük bir yeri ve önemi olan aşurenin hem anlam ve önemini bilmek hem de nasıl aşura pişirileceğini bilmek gerekiyor. Aşure günü hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür, Miladi takvime göre ise 9 Eylül 2019 aşure günüdür.

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

9 Eylül Pazartesi

AŞURE GÜNÜNÜN ANLAMI NEDİR?

Aşure/Aşura Arapça’da on anlamına gelen "aşara" kelimesinden türemiştir. Kelimenin Sâmî diller arasında ortak bir kelime olduğu düşünülmektedir. Ayrıca, sözcük (ve gün) Musevilik inancında Büyük Kefaret Günü için kullanılmıştır.

Hüseyin bin Ali ve beraberindeki 72 kişi hicri 61'de Muharrem'in onuncu gününde (10 Ekim 680) Kerbelâ'da Yezid'in Ordusu tarafından katledilmiştir. Bunun dışında Aşure Günü'nde gerçekleştiğine inanılan dini açıdan önemli bazı rivayetler bulunmaktadır.

Bunlar; Âdem'in işlediği günâhtan sonra tövbesinin kabul edilmesi, İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi, Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması, İbrahim'in ateşte yanmaması, Yakup'un oğlu Yusuf'a kavuşması, Eyyub’un hastalıklarının iyileşmesi, Musa’nın Kızıldeniz'den geçip İsrailoğulları'nı firavun'dan kurtarması, Yunus’un balığın karnından çıkması, İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesidir.

Musevilerin de bu günü oruçla geçirdikleri, İslam peygamberi Muhammed bin Abdullah’ın bu günde oruç tutmayı tavsiye ettiği, Yahudilere benzememek açısından orucun Aşure günü ile bir gün öncesi veya bir gün sonrası ilâve edilerek tutulması gerektiğine inanılır.

[old_news_related_template title="İşte geleneksel lezzet kolay aşure tarifi..." desc="Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem Ayı’nın 10’na denk gelen gün Aşure günü olarak kabul edilmektedir. Bolluk, bereket ve birliği temsil eden aşure yöreden yöreye farklılıklar gösterse de her yerde ana ürün buğday, kuru fasulye, nohut, şeker ve sudur. Sizin için hazırladığımız tarif ile siz de evinizde dilediğiniz gibi aşure yapıp sevdiklerinize dağıtabilirsiniz. İşte aşure için gerekli malzeme listesi ve ayrıntılı tarifi…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/09/08/iecrop/asure-2-shutterstock_16_9_1567957970.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/gurme/asure-nasil-yapilir-iste-geleneksel-lezzet-kolay-asure-tarifi-szcu9/"]