Doğumsal bir sorun olan ve erkek çocuklarda kızlara oranla daha sık görülen Hirschsprung hastalığı nedir? Hirschsprung hastalığı nedenleri, belirtileri ve tedavisi ile ilgili bilinmesi gereken tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz…

HİRSCHSPRUNG HASTALIĞI NEDİR?

Hirschsprung hastalığı, çocuğun bağırsaklarının sonunda sinir hücrelerinin (enterik sinirler) eksik olduğu bir doğum kusurudur. Bu hasar bağırsakta tıkanmalara neden olur çünkü dışkı normalde bağırsakta hareket etmez. Enterik sinirler dışkıyı bağırsakta hareket ettiren kas kasılmalarını tetikler. Bağırsak kısımlarındaki bu sinirler olmadan dışkı, Hirschsprung hastalığı olan kişilerde şiddetli kabızlığa veya tam bağırsak tıkanmasına neden olacak şekilde itilemez.

Sinir hücrelerinin eksik olduğu bölgeler rektum ve sigmoid kolondur.

HİRSCHSPRUNG HASTALIĞI NEDENLERİ

Bebeğin annenin rahminde erken gelişimi sırasında, sinir hücreleri bağırsağın sonuna doğru büyümesini durdurarak Hirschsprung hastalığına neden olur. Bu hücrelerin çoğu bağırsak başında başlar ve sonuna doğru büyür. Hirschsprung hastalığı, bu hücreler bir çocuğun bağırsağının sonuna ulaşmadığında ortaya çıkar. Bilim adamları genetik kusurların, çocuğun Hirschsprung hastalığı geliştirme ihtimalini artırabileceğini öne sürmektedir. Bununla birlikte, anne hamileyken çocukta bu hastalığı teşhis edebilecek bir test yoktur. Bilim insanları, annenin hamilelik sırasındaki sağlık öyküsü veya yaşam tarzı hakkında, bebeğinin Hirschsprung hastalığı geliştirme şansını arttırıp artırmadığını araştırmaktadırlar.

HİRSCHSPRUNG HASTALIĞI BELİRTİLERİ

Hirschsprung hastalığının ana belirti ve semptomları genellikle doğumdan kısa bir süre sonra ortaya çıkan kabızlık veya barsak tıkanıklığıdır. Sağlıklı çocuklar ve bebeklerin aksine, Hirschsprung hastalığı olan çocuklar genellikle ağız yoluyla verilen kabızlık ilaçlarına cevap vermezler. Çoğu zaman, Hirschsprung hastalığı olan bir bebek veya çocuk, aşağıdakiler de dahil olmak üzere başka semptomlara sahip olacaktır:

Büyüme sorunları
Karın şişmesi
Açıklanamayan ateş
Kusma

Belirtiler değişebilir; Ancak, bunların nasıl değiştiği, bağırsakların ne kadarında sinir hücrelerinin eksik olduğuna bağlı değildir. Bağırsakta sinir hücrelerinin nerede olup olmadığı önemli değildir, dışkı bu alana ulaştığında tıkanıklık oluşur ve çocuk semptomlar geliştirir.

Yenidoğanlarda belirtiler

Bazı yenidoğanlarda erken bir semptom doğumdan sonraki 48 saat içinde ilk bağırsak hareketinde başarısızlıktır. Diğer semptomlar içerebilir

Yeşil veya kahverengi kusma
Karın şişmesi
İshal (sıklıkla kanlı)
Kronik kabızlık

HİRSCHSPRUNG HASTALIĞI TEDAVİSİ

Hirschsprung hastalığı hayatı tehdit eden bir hastalıktır ve tedavi cerrahi gerektirir. Hirschsprung hastalığı ameliyatı olan çocuklar ameliyattan sonra kendilerini daha iyi hissederler. Büyüme Hirschsprung hastalığı nedeniyle yavaşsa, büyüme tipik olarak ameliyat sonrası iyileşir.

Tedavi için, bir pediatrik cerrah, bir geçiş prosedürü veya bir ostomi ameliyatı gerçekleştirecektir. Her iki işlem sırasında, cerrah kolektomi adı verilen kolonun tümünü veya bir kısmını alabilir.

Çekme işlemi

Bu ameliyat sırasında, cerrah, kalın bağırsağın sinir hücrelerinin eksik olan kısmını çıkarır ve sağlıklı kısmı anüse bağlar.

Ostomi ameliyatı

Ostomi ameliyatı, bağırsağın bir kısmı alındıktan sonra dışkının vücuttan normal hareketini yönlendiren cerrahi bir işlemdir. Ostomi bağırsağın bir kısmını karın duvarından geçirmek anlamına gelir, böylece dışkı anüsün içinden geçmeden vücudu terk eder. Karnın içinden dışkı çıkardığı karın açıklığına stoma denir.

Doktor daha sonra bağırsaktan çıkan atığın birikmesi için açıklığın dışına bir ostomi torbası bağlar. Ostomi ameliyatı genellikle çocuk çekme işlemine hazır olana kadar geçici bir önlemdir.

Ameliyattan sonra, bazı çocuklarda kabızlık, ishal veya idrar kaçırma ile ilgili sorunlar olabilir

[old_news_related_template title="İrritabl Bağırsak (Hassas bağırsak) sendromu (IBS) nedir?" desc="Hassas bağırsak ya da diğer adıyla İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS) sindirim sisteminde muayene ya da standart tanı yöntemleriyle yapısal bir bozukluğun saptanmadığı işlevsel bir hastalıktır. Toplumda yaygın olarak rastlanan ve kesin bir tedavisinin de bulunmadığı İrritabl Bağırsak (Hassas bağırsak) sendromu (IBS) nedir? IBS nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında aradığınız tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/10/iecrop/shutterstock_1135057226-1_16_9_1540967399.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/irritabl-bagirsak-hassas-bagirsak-sendromu-ibs-nedir-ibs-nedenleri-belirtileri-ve-tedavisi-oub2-2711391/"]