Ermenistan’ın işgal ettiği Dağlık Karabağ’dan Azerbaycan topraklarına saldırısıyla başlayan gerilim, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in girişimleriyle 10 Ekim’de yerini ateşkese bıraktı. Fakat Ermenistan’ın saldırıları ile ilk ateşkes bozuldu.

Rusya’nın girişimleri ile Ermenistan ve Azerbaycan arasında ikinci ateşkes anlaşması da yapılırken Ermenistan yine saldırılara devam etti. Güney Kafkasya’da tırmanan gerilimi azaltmaya çalışan Rusya her iki ülkeyle temaslara devam ediyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Dağlık Karabağ’daki durumu ele almak için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in önce Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ardından ise Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile telefon görüşmesi yaptığını duyurdu.

Putin’in iki ülke liderlerini aramasından sonra ise Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Zorab Mnatsakanyan’ı aradığı aktarıldı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “Görüşmelerde, Dağlık Karabağ Bölgesi’nde daha önce anlaşmaya varılan ateşkesin uygulanması ve sürdürülebilir çözümler için koşulların oluşturulması hususlarında acil konular tartışıldı” denildi.

BİRÇOK KÖY ERMENİ İŞGALİNDEN KURTARILDI


Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

* Cebrayıl bölgesinde Belend, Papı, Tulus, Hacılı, Tinli köyleri, Fuzuli bölgesinde Gecegözlü, Aşağı Seyidehmedli, Zerger köyleri, Zengilan bölgesinde ise Mincivan kasabası, Hurama, Humarlı, Sarıl, Babaylı, Üçüncü Ağalı, Hacallı, Qırah Müşlan, Üdgün, Turabad, İçeri Müşlan, Melikli, Cahangirbeyli ve Baharlı köyü işgalden kurtarılmıştır. Yaşasın Azerbaycan Ordusu! Karabağ Azerbaycan'dır!



"ERMENİSTAN YÖNETİMİ AKLINI KAYBETMİŞ"

Dün ulusa sesleniş konuşması yapan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev şu açıklamalarda bulunmuştu:

* Şimdi dünyanın sözde suç örgütü tanımasını sağlamaya çalışıyorlar. Akıllarını kaybettiler. Kimsenin yapmayacağını anlamıyorlar.

* Bunu yapan her ülkenin Azerbaycan için dost ülke sayılamayacağını anlamıyorlar. Sadece dost bir ülke değil, bu ülke ile tüm bağlarımızı keseceğiz.

* Bugün statükoyu yeniden şekillendirmeye çalışıyorlar. Statüko yok dedim. Statükoyu yok ettik ve bunu doğru yaptık. Yaklaşık 30 yıldır bekliyoruz.

PAŞİNYAN, ERMENİ HALKINI CEPHEYE ÇAĞIRDI

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Facebook hesabı üzerinden yaptığı açıklamada halka seslendi. Dağlık Karabağ krizinin diplomatik yollarla çözülemeyeceğini savunan Paşinyan, Ermenistan vatandaşlarını gönüllü olarak cepheye çağırdı.

Paşinyan açıklamasında tüm Ermenilerin "ellerinde silahla savaşması" gerektiğini ifade etti ve yerel belediye başkanlarını da gönüllü birlikleri düzenlemeye davet etti.


Paşinyan, çatışmalarla ilgili yaptığı başka bir açıklamada Dağlık Karabağ sorununun bu aşamada diplomatik bir çözümünün bulunmadığını söylemişti. Paşinyan, “Ermenistan tarafı için diplomatik olarak kabul edilebilecek her şey… Azerbaycan için artık kabul edilemez” ifadesini kullanmıştı.

İBRAHİM KALIN: KİMİN SAVAŞ İSTEDİĞİ BELLİDİR

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

* Paşinyan’ın 'Karabağ’da diplomatik çözüm yok' açıklaması, Ermenistan’ın niyetini ortaya koymaktadır. Kimin savaş istediği bellidir.

* Bu, Türkiye’nin ve Azerbaycan’ın haklılığını teyit etmiştir: Güney Kafkasya’ya barış ve istikrar ancak Karabağ işgalden kurtulunca gelecektir. (İHA)



[old_news_related_template title="Paşinyan'dan gerilimi tırmandıran sözler: Diplomatik çözüm yok" desc="Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Dağlık Karabağ'daki çatışmalara ilişkin yaptığı açıklamada, 'Şu aşamada krizin diplomatik çözüm yolu yok' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/10/21/iecrop/pasinyan-reuters-2_16_9_1603282697.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-pasinyandan-gerilimi-tirmandiran-sozler-diplomatik-cozum-yok-6091460/"]

[old_news_related_template title="Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: Ermenistan yönetimi aklını kaybetmiş" desc="Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ulusa seslendi. Dağlık Karabağ'da süren çatışmalara ilişkin konuşan Aliyev, ”Ermenistan yönetimi aklını kaybetmiş” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/10/20/iecrop/aliyev-reuters_16_9_1601396468_16_9_1603214743.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/azerbaycan-cumhurbaskani-aliyev-ermenistan-yonetimi-aklini-kaybetmis-6090115/"]