ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), "İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani'nin Başkan Donald Trump'ın talimatı doğrultusunda öldürüldüğünü" duyurdu.

ABD'nin silahlı insansız hava araçlarıyla (drone) Bağdat Uluslararası Havalimanı ve çevresine yönelik gerçekleştirdiği füze saldırısı sonucu Suriye'de önemli rol oynayan İran destekli Haşdi Şabi örgütünün Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el Mühendis'in de öldüğü belirtildi.

[caption id="attachment_5545291" align="alignnone" width="1200"] FOTO: Reuters/ Haşdi Şabi'nin üst düzey yöneticilerinden Ebu Mehdi el-Mühendis de ABD saldırısı sonucu öldürüldü.[/caption]

İRAN: ULUSLARARASI BİR TERÖRİZM EYLEMİ 

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif da Kasım Süleymani'nin öldürüldüğünü teyit etti. Zarif, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"ABD'nin DAEŞ (IŞİD), El Nusra, El Kaide ve diğerleriyle savaşan en etkili güç olan General Süleymani'yi hedef alan ve suikastla öldüren uluslararası terörizm eylemi, son derece tehlikeli ve aptalca bir gerginliktir."

Twitter mesajında Bakan Zarif, "ABD'nin bu külhani maceracılığının tüm sonuçlarının sorumluluğunu taşıdığını" da sözlerine ekledi.

[old_news_related_template title="Son dakika... Bölgeyi karıştıran saldırıya İran'dan peş peşe çok sert tepkiler" desc="İran Devrim Muhafızları'nın yurt dışı operasyonlardan sorumlu birimi Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin Irak'ta ABD tarafından öldürülmesine Tahran'da peş peşe çok sert tepkiler geliyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/03/iecrop/hamaney-suleymani_16_9_1578030107.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-bolgeyi-karistiran-saldiriya-irandan-pes-pese-cok-sert-tepkiler-5545510/"]

HAMANEY'DEN İNTİKAM MESAJI

Cevad Zarif'in bu mesajının ardından İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, "Suçluları acı bir intikam bekliyor" açıklaması yaptı.

Hamaney üç günlük ulusal yas ilan ederken, "Tüm düşmanlar bilmelidir ki cihat direnişi iki kat motivasyonla sürecek ve bu kutsal savaşta kesin zafer savaşçılarımızı bekliyor" ifadesini kullandı.



RUHANİ: ZALİMCE VE KORKAKÇA

Süleymani ve Mühendis'in öldürülmesine ilişkin başsağlığı mesajı yayınlayan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, saldırıyı "zalimce ve korkakça" ifadeleriyle tanımladı.

Ruhani, "İnsanlık dışı gaddarlıklarıyla uluslararası hukukun en temel kaidelerini ayaklar altına alan bu işgalci rejim, bu ülkenin utanç dolu sayfalarına başka bir leke daha ekledi" yorumunda bulundu.

İran lideri, "ABD'nin işlediği bu korkunç suçun intikamını kuşkusuz alacaktır" ifadesini kullandı.

'ULUSAL KAHRAMAN' OLARAK GÖRÜLÜYOR

Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin bölgedeki ABD-İran gerilimini artırmasına kesin gözüyle bakılıyor. Siyasi yorumcular, bu gelişmenin İran'ın ABD'ye karşılık vermesine yol açmasından endişe duyuyor.

Zira; Tümgeneral Kasım Süleymani, İran rejimi açısından kilit bir figür. Süleymani'nin komuta ettiği Kudüs Gücü, doğrudan İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'den talimat alıyor.

[custom_content title="PENTAGON: ABD PERSONELİNİ KORUMAK İÇİN..." desc="ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) yapılan açıklamada, 'ABD ordusu Başkan'ın talimatıyla Kasım Süleymani'yi öldürerek, yurt dışındaki ABD personelini korumak için belirleyici bir savunma hamlesinde bulundu' ifadeleri kullanıldı. Pentagon açıklaması şöyle devam etti: 'Bu saldırı, İran'ın gelecek saldırı planlarını caydırmayı amaçladı. Birleşik Devletler, dünyanın neresinde olursa olsun insanlarımızı ve menfaatlerimizi korumak için gerekli tüm adımları atmaya devam edecektir.' "]

KASIM SÜLEYMANİ KİMDİR?

Tümgeneral Kasım Süleymani, İran Devrim Muhafızları'nın yurt dışındaki gizli operasyonlarını yürüten Kudüs Gücü'ne 1998'den bu yana komuta ediyordu.

Tahran Yönetimi, 8.5 yılı aşan Suriye'deki iç savaşta Kudüs Gücü'nün rolünü kabul ediyor. Devrim Muhafızları'nın elit birimi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a sadık güçlere ve onlarla birlikte savaşan binlerce silahlı Şii milise danışmanlık veriyor.

[caption id="attachment_5545535" align="alignnone" width="654"] FOTO: EPAA/ İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani doğrudan İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'e bağlı.[/caption]

Kudüs Gücü, Irak'ta ise IŞİD'le savaşan Şii ağırlıklı paramiliter güçlere (Haşdi Şabi) destekte bulunuyor. Bölgedeki çatışmalar, bir dönem gözlerden uzak olan General Süleymani'yi İran'da bir şöhret haline getirdi.Süleymani, İran'da 'ulusal kahraman' olarak görülüyor.

İran Devrim Muhafızları Ordusu Eski Genel Komutanı Muhsin Rızai, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, "Kasım Süleymani, şehit kardeşlerine katıldı ancak ABD'den acı bir intikam alacağız" ifadelerini kullandı.

[caption id="attachment_5545324" align="alignnone" width="960"] FOTO: Reuters/ Bağdat Uluslararası Havalimanı yakınlarına yönelik füze saldırısının ardından yolda yanan bir enkaz görülüyor.[/caption]

31 ARALIK'TA BÜYÜKELÇİLİK BASILDI

* ABD'nin İran Devrim Muhafızları'nın en kritik isimlerinden biri olan Süleymani'ye yönelik saldırısı, ABD'nin Bağdat'taki Büyükelçilik binasının protestocular tarafından basılmasından birkaç gün sonra gerçekleşti.

* Bağdat’ta hükümet binalarının ve yabancı misyon temsilciliklerinin bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge'deki ABD Büyükelçiliği, 31 Aralık'ta Haşdi Şabi taraftarları tarafından basılmıştı.

* ABD'nin Bağdat Büyükelçisi  Matthew H. Tueller ve elçilik personelinin tahliye edilmesine yol açan bu baskın ise Haşdi Şabi'nin kilit grubu Ketaib Hizbullah'a yönelik beş hava saldırısı düzenlemesinin ardından yaşanmıştı.

* İngiliz Reuters haber ajansı 31 Aralık tarihli haberinde, Büyükelçilik baskınında Haşdi Şabi komutanlarından Ebu Mehdi el Mühendis, Haşdi Şabi içindeki Bedir grubu lideri Hadi el Amiri, Asaib Ehl el Hak grubu lideri Keys el Hazali ve diğer milis grup liderlerinin protestocular arasında bulunduğunu duyurmuştu.

[custom_content title="TRUMP'TAN BAYRAKLI MESAJ" desc="ABD Başkanı Donald Trump, Tümgeneral Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin ardından sosyal medyadan ABD Bayrağı paylaştı ve fotoğrafı Twitter hesabına sabitledi."]

[old_news_related_template title="Son dakika... Bomba gelişmenin ardından Trump'tan ilk mesaj" desc="ABD Başkanı Donald Trump, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin ardından sosyal medyadan ABD Bayrağı paylaştı ve fotoğrafı Twitter hesabına sabitledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/03/iecrop/trump_16_9_1578028569.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-bomba-gelismenin-ardindan-trumptan-ilk-mesaj-5545392/"]

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise, Twitter hesabından Irak'ta sokaklara çıkan insanları yansıtan bir video paylaşırken, "Iraklılar sokaklarda özgürlük için dans ediyor; General Süleymani'nin ölmesinden memnunlar" yazdı.