Birçok ülke corona virüsü salgını sonrasında normale dönmek için çalışmalara başlayıp yasak ve uygulamalarını gevşetirken salgının başlangıç noktası Çin'de kümeler halinde hastalığın tespit edilmesi ülkeyi paniğe sürükledi.

Çin hükümeti Pekin'de 27 lokal hasta tespit edildiğini duyurdu. Böylelikle iki aydır hiç vaka görülmeyen ülkede son 5 gün içerisinde vaka sayısı 106'ya çıktı. Yetkililer yeni vakalardan bazılarının Pekin'in etrafındaki Hebei ve Sichuan bölgelerinde görüldüğünü de duyurdu.  Yetkililer ülke genelindeki toplam vaka sayısının da 40 arttığını duyurdu.

İLK VAKA 12 HAZİRAN'DA GÖRÜLDÜ
Ülkenin en büyük toptan pazarında ortaya çıkan ve 12 Haziran'da tek bir vaka görüldükten sonra önceki gün 36 yeni vaka tespit edilmesine sebep olan hastalık ile birlikte sadece 3 gün içerisinde vaka sayısının 79'a çıkması ve 5 gün içerisinde 106'ya yükselmesi Çinli yetkilileri korkuttu.

İki ay boyunca hiç vaka görülmediğini hatırlatan Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, vakaların Pekin'in güneydoğusundaki Xinfadi pazarından çıktığını açıkladı. Pekin'deki birçok meyve ve sebzenin dağıtıldığı bu pazar aynı zamanda ülkenin de en büyük pazarı olarak biliniyor. Yetkililer kırmızı ve beyaz et ile birlikte deniz ürünlerinin de satıldığı pazarın cumartesi gününden beri kapalı tutulduğunu açıkladı.

Pekin'de vaka sayısının kısa sürede artış göstermesi bölgede panik yarattı. Özel ekipler corona virüsü testi yapmak için alanlar oluşturdu.


EN GÜVENLİ YERDE ORTAYA ÇIKTI
Pekin'de hastalarda temasta  olan 5 yeni vaka Liaoning ve Hebei bölgelerinde de görülürken, kümeler halinde ortaya çıkan ikinci dalga Pekin yönetiminde şok etkisi yarattı. Salgının özellikle ülkenin en güvenli şehri olarak adledilen Pekin'de görülmesi ikinci dalganın her an herhangi bir noktada görülebileceği korkusunu da beraberinde getirdi.

Çin Devlet Başkanı Yardımcısı Sun Chunlan, pazar günü yaptığı açıklamada bir salgın ihtimalinin çok yüksek olduğunu söylemişti.

Xinfadi pazarının olduğu Fengtai bölgesinde "savaş dönemi" uygulamalarına dönüldüğü açıklandı. Salgının yayılmasını engellemek için bölgedeki 11 toplu konutun kapatıldığı ve sokağa çıkma yasağı ilan edildiği belirtildi. Bölgeden kimsenin çıkmasına izin verilmezken konutlarda yaşayanların ateşlerinin ve sağlık durumlarının düzenli olarak ölçüldüğü belirtildi.

Ayrıca corona virüsü testi sayısının da bölgede artırıldığı belirtildi.

TÜRKİYE'DE VAKA SAYISI 30 ARTTI
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’deki güncel corona verilerini sosyal medya hesabından paylaştı. Güncel tabloya göre, bugün 42 bin 32 test yapılırken bin 592 yeni vaka tespit edildi. Türkiye’deki toplam vaka sayısı 179 bin 831’e yükseldi.

Tabloya göre son 24 saat içerisinde 18 kişi daha corona virüsüne yenik düştü. Türkiye'de corona virüsüne bağlı toplam vefat sayısı 4 bin 825’e yükseldi. Güncel verilere göre bugün 947 hasta coronayı yenerek sağlığına kavuşurken toplam iyileşen kişi sayısı da 152 bin 364 oldu.


Sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Bakan Koca, “Düne kıyasla vaka sayımız 30, yoğun bakım hasta sayımız 5, entübe hasta sayımız 1 artış gösterdi. Artışlar belli bölgelerde yoğunlaşıyor. Rehavet mi, mücadele mi? Maske + mesafe kuralına hep birlikte uyarsak, yayılımı kontrol altına alabiliriz. Güç bizde” dedi.

YENİ ZELANDA'DA 24 GÜN SONRA İLK VAKALAR
Corona virüsü salgınını yendiklerini açıklayarak normalleşme sürecine giren Yeni Zelanda'dan da benzer haberler geldi. Ülkede 24 gün sonra ilk Covid-19 vakalarının tespit edildiği açıklandı.

Yapılan açıklamada İngiltere'den ülkeye giriş yapan iki kişide corona virüsü tespit edildiği duyuruldu. Yeni Zelanda, geçen hafta içinde ülkede hiç corona virüsü hastası kalmadığını açıklamış fakat ülkeye giriş yapanlara çok dikkat edilmesi gerektiğini söylemişti.

Salgının başladığı günden beri çok sıkı önlemler alan Yeni Zelanda'da toplam vaka sayısı 1500'ün altında ve ölüm sayısı da 22 olarak kayıtlara geçmişti.

MEKSİKA'DA VAKA SAYISI 150 BİNİ GEÇTİ
Meksika'da corona virüsü vaka sayısının 150 bini geçtiği açıklandı. Sağlık Bakanlığı son 24 saat içerisinde 3.427 yeni vaka tespit edildiğini açıklarken, 439 insanın da yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Güncel verilere göre ülkede 150.264 bin insanda corona virüsü tespit edilirken 17.580 insanın da Covid-19'a bağlı sebeplerle yaşamını yitirdiği belirtildi. Meksika hükümeti gerçekte enfekte olan hasta sayısının resmi rakamdan çok daha yüksek olduğunu dün açıklamıştı.

Hindistan'da corona virüsü yasaklarının kaldırılmasıyla birlikte vaka sayısında artış yaşandı.


3 GÜNDE 11 BİN VAKA
Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan Hindistan'da corona virüsünü engellemek için başlatılan yasakların ve kısıtlamaların kaldırılmasıyla birlikte vaka sayısında da ciddi bir artış tespit edildi. Johns Hopkins Üniversitesi güncel veriler ışığında ülkede 3 günde 11 binden fazla vakanın tespit edildiğini duyurdu.

Dünya üzerinde en çok vaka görülen dördüncü ülke haline gelen Hindistan'da 300 binden fazla vaka bulunuyor. Uzmanlar temmuz ve ağustos aylarındaki muson döneminde salgının tavan yapmasından endişe ettiklerini açıkladı.