Sosyal medya hesabı üzerinden istifa eden Berat Albayrak'ın yerine atanan yeni Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan gazetecilerin kendisine yönettiği soruları yanıtladı.

Sorulara kısa cevaplar veren Elvan, atamanın kendisi için sürpriz olduğunu söyledi. Bakan Elvan 'Öncesinde bilginiz var mıydı?' sorusuna ise 'Hayır' yanıtını verdi.

Öte yandan Berat Albayrak'ın sağlık sorunları nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda devir teslim töreni olmayacağı öğrenildi.

ELVAN: GÖREVE BAŞLAMIŞ BULUNMAKTAYIM


Bakan Elvan sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda ise "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle Hazine ve Maliye Bakanı olarak göreve başlamış bulunmaktayım. Teveccühleriyle şahsıma bu görevi tevdi eden Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı sunuyorum. Değerli Bakanımız Sayın Berat Albayrak’a milletimize bugüne kadarki hizmetleri için teşekkür ediyorum. Rabbim hayırlı hizmetlere vesile kılsın." ifadelerini kullandı.


TBMM GENEL KURULU'NDA YEMİN ETTİ

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan TBMM Genel Kurulu'nda yemin etti. Bakan Elvan, ekonomi politikasının esasının, büyüme ve istihdamı artırma amacıyla uluslararası normlara uygun, şeffaf, öngörülebilir, hesap verebilir politikaların tasarımı ve uygulanmasının sağlanması olduğunu bildirdi.

Elvan, şunları söyledi:

"Türkiye kurala dayalı işleyen bir piyasa ekonomisi geleneğine sahiptir. Önemli olan kurumların güçlendirilmesi, kuralların etkili bir biçimde işletilmesidir. Bu kapsamda, oluşturacağımız politikalarda ilgili tüm tarafların katkısını alarak istişareye dayalı, katılımcı bir anlayışla hareket edeceğiz.

Önümüzdeki dönemde makroekonomik istikrarı muhafaza ederek büyüme ve istihdama yeni bir ivme kazandıracağız. Öncelikli olarak ele aldığımız enflasyonla mücadele sürecini, maliye politikaları ve diğer tüm araçlarımızla kararlı bir şekilde destekleyeceğiz. Mali disiplini koruyarak gerçekçi bir risk yönetimi ile kamu finansmanının kalitesini artıracağız.
Vergi düzenlemeleri başta olmak üzere mevzuatta öngörülebilirliğin artırılması ve bu sayede yatırım ortamının hem yerli hem de uluslararası girişimciler açısından her bakımdan iyileştirilmesi için gerekli adımlar, başta sivil toplum kuruluşları olmak üzere ilgili tüm taraflarla iş birliği halinde atılacaktır.

Uygulayacağımız ekonomi politikalarıyla, bir taraftan tüm vatandaşlarımızın üreterek gelir elde ettiği bir ortam tesis ederken, diğer taraftan başta Covid-19’un olumsuz etkilerini gidermek üzere insan odaklı bir anlayış içerisinde sosyal programlarımızı hayata geçirmeye devam edeceğiz.

Önümüzdeki dönem, küresel salgının etkilerinin azaldığı, yeni fırsatların oluştuğu bir toparlanma dönemi olacaktır. Bu çerçevede, makroekonomik istikrarı güçlendirirken, mikro reformları içeren piyasa dostu bir dönüşüm programına odaklanacağız. Üretim süreçlerinin ihracata dönük, yenilikçi ve ithalat bağımlılığı azalmış bir yapıya dönüşmesini sağlayarak yerli üretim kapasitemizi artıracağız."

LÜTFİ ELVAN KİMDİR?


1962 yılında Karaman Ermenek'te dünyaya gelen Lütfi Elvan, çeşitli kamu kurumlarında uzmanlık, daire başkanlığı ve müsteşar yardımcılığı görevlerinde bulundu.

Organisation for Economic Co-operation and Development Kırsal Kalkınma Grubu Başkan Yardımcısı, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı ve AB Müzakere İzleme ve Yönlendirme Komitesi Üyesi olarak görev yaptı.

23 ve 24. Dönemde Karaman, 25. Dönemde Antalya ve 26. Dönemde Mersin Milletvekili seçildi. 23. Dönemde Türkiye- AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanlığı ve Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Türkiye Temsilciliği görevlerinde bulundu. 24. Dönemde Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı oldu. 64. Hükûmette Başbakan Yardımcısı ve 65. Hükûmette Kalkınma Bakanı olarak görev aldı.

Hali hazırda AKP Mersin Milletvekili olan Lütfi Elvan, TBMM'de Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı olarak görev yapıyordu.

Çok iyi düzeyde İngilizce bilen Elvan, evli ve 2 çocuk babası.

[old_news_related_template title="Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan oldu" desc="Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın istifasının dün akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilmesinin ardından yerine geçecek isim de belli oldu. AKP Mersin Milletvekili Lütfi Elvan, Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine getirildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/11/09/iecrop/elvan_1_1_1604957601_16_9_1604957906.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/son-dakika-yeni-hazine-ve-maliye-bakani-lutfu-elvan-oldu-6118643/"]

[old_news_related_template title="Berat Albayrak'ın 2 yıl 4 ayı nasıl geçti?" desc="Türkiye'nin en çok tartışılan isimlerinden Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak istifa etti. Ekonominin alarm sinyalleri verdiği bir dönemde görevi devralan Albayrak, bakanlık kariyerini noktalarken arkasında polemikler, bir ekonomik kriz ve kalabalık salonlarda büyük dönüşüm toplantıları bıraktı... " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/11/08/iecrop/15742586_16_9_1604863477.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/berat-albayrakin-2-yil-4-ayi-nasil-gecti-6117123/"]

[old_news_related_template title="Berat Albayrak: Dakika dakika bir istifanın anatomisi" desc="Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Instagram hesabından istifa paylaşımı yapması bir dizi olaylar zincirinin başlangıcı oldu. Resmi makamlar 27 saat sonra açıklama yaparak istifanın kabul edildiğini duyurdu. İşte dün geceden bugüne dakika dakika yaşananlar..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/11/09/iecrop/whatsapp-image-2020-11-09-at-12.57.07_16_9_1604915876.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/berat-albayrak-dakika-dakika-bir-istifanin-anatomisi-6117712/"]