İslam dünyasında ayrı bir yeri olan ve yılın iki büyük bayramından biri olan Kurban Bayramı için geri sayım sürüyor. Bayram hazırlığı içerisinde olan vatandaşlar Kurban Bayramı'nın bu sene hangi günlerde olacağını ve tatilin ne kadar süreceğini araştırıyor. 2020 Kurban Bayramı, Diyanet takvimine göre, 31 Temmuz'da başlayacak. İşte Kurban Bayramı tarihleri ve tatil günleri...

KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

2020 Kurban Bayramı arefesi 30 Temmuz Perşembe gününe denk geliyor. Kurban Bayramı’nın 1. günü 31 Temmuz Cuma, bayramın 2. günü 1 Ağustos Cumartesi, 3. günü 2 Ağustos Pazar ve 4. günü ise 3 Ağustos Pazartesi günü kutlanacak.

KURBAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN OLACAK?

Kurban bayramı tatili için resmi bir açıklama henüz yapılmadı. Ancak bayram Cuma günü başlayacak ve Pazartesi günü sona erecek. Tatilin 4 gün sürecek bayramın süresi ile kısıtlı olması bekleniyor.

2020 DİYANET DİNİ GÜNLER TAKVİMİ



KURBAN NEDİR?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nda yer alan bilgilere göre, Sözlükte yaklaşma ve Allah'a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban dinî bir terim olarak, Allah'a yaklaşmayı ve O'nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Kurban bayramında kesilen kurbana udhiyye, hacda kesilen kurbana ise hedy denir.

KURBAN İBADETİNİN HÜKMÜ NEDİR?

Hanefî mezhebine göre akıl sağlığı yerinde, buluğa ermiş, temel ihtiyaçları ve borçlarından başka -nâmî (artıcı) olup olmadığına ve üzerinden bir yıl geçip geçmediğine bakılmaksızın- nisap miktarı mala sahip olup seferî olmayan her Müslümanın kurban bayramı günlerinde udhiyye kurbanı kesmesi vaciptir. Diğer mezheplerin çoğuna göre ise bu kurbanı kesmek sünnet-i müekkededir.

KURBANIN DİNİ DAYANAĞI NEDİR? 

Kurban, Kur'an-ı Kerim, Sünnet ve icmâ ile sabit bir ibadet olup hicretin ikinci yılında meşru kılınmıştır. Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurulmaktadır:

“…Allah'ın kendilerine rızık olarak verdiği (kurbanlık) hayvanlar üzerine belli günlerde (onları kurban ederken) Allah'ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin.” (Hac, 22/28), “Her ümmet için, Allah'ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye
kurban kesmeyi meşru kıldık…”.

Sahih hadis kaynaklarında yer alan rivayetlerde, Hz. Peygamber(s.a.s.), kurban bayramında Allah katında en sevimli ibadetin kurban kesmek olduğunu, kurbanın kesilir kesilmez Allah katında makbul olacağını ve kurban edilen hayvanın boynuzu, tırnağı da dâhil olmak üzere her şeyinin kişinin hayır hanesine yazılacağını ifade etmiştir. Nitekim kendisi de kurbanın meşru kılınmasından itibaren vefat edinceye kadar her yıl kurban kesmiştir.

[old_news_related_template title="Bayramda sokağa çıkma yasağı olacak mı?" desc="Yılın iki büyük bayramından Kurban Bayramı için az bir süre kaldı. Kurbanın temel felsefesi, “Allah’a yaklaştıran” bir ibadet olmasıdır. Bu nedenle her yıl milyonlarca Müslüman kurban keserek ibadetlerini yapmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın dini günler takvimine göre, bu sene Kurban Bayramı Arefesi 30 Temmuz tarihine denk gelmektedir. İşte 2020 Kurban Bayramı tarihleri ve bayramda sokağa çıkma yasağına ilişkin açıklamalar..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/07/15/iecrop/kurban_depo_16_9_1594837396.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/kurban-bayrami-ne-zaman-bayramda-sokaga-cikma-yasagi-olacak-mi-2020-kurban-bayrami-tarihleri-5933463/"]