ABD Merkez Komutanlığı basın açıklamasında, "Patlayıcı uzmanları, dikey bir dengeleyici (kanadın bir parçası) ve İran tek yönlü saldırı İHA'larından daha önce toplanan örneklerle neredeyse aynı olan iç bileşenler dahil bu üçüncü İHA'nın birkaç parçasını kurtarmayı başardı. İran kıyılarından saldırıların yerlerine kadar olan mesafe, belgelenmiş İran tek yönlü saldırı İHA'larının menzili içindeydi. Olay yerinde yapılan bir analizin ardından, malzemenin bir kısmı, daha fazla test ve doğrulama için Bahreyn'deki ABD Beşinci Filo karargahına ve ardından bir ABD ulusal laboratuvarına transfer edildi" ifadeleri kullanıldı.



Basın açıklamasının sonunda "ABD'li uzmanlar, bu İHA'nın İran'da üretildiğine dair kanıtlara dayanarak sonuca vardı" denildi.

NE OLMUŞTU?

İsrail tarafından işletilen Mercer Street adlı tanker, 29-30 Temmuz tarihlerinde Umman açıklarında İHA'larla saldırıya uğramış ve sonucunda biri İngiliz güvenlik görevlisi diğeri geminin Rumen kaptanı olmak üzere iki kişi hayatını kaybetmişti.



29 Temmuz gecesi yapılan ilk iki İHA saldırısı başarısız olmuş, 30 Temmuz günü patlayıcı yüklü üçüncü İHA gemiye isabet etmişti.

[old_news_related_template title="Gemi krizi derinleşiyor... İran'dan İngiltere ve ABD'ye sert tepki: Olası bir maceraya derhal karşılık veririz" desc="İsrail ve İran arasındaki gemi krizinde tansiyon yükseliyor. ABD ve İngiltere'nin de İran'ı suçlaması üzerine Tahran'dan yanıt geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Saeed Khatibzadeh, 'İran, ulusal çıkarları ve güvenliğini korumada hiçbir tereddüt göstermeyecek, olası bir maceraya anında karşılık verecektir' dedi. İngiltere de İran Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/02/iecrop/saeed-khatibzadeh-iran-disisleri-bakanligi_16_9_1627905338.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/gemi-krizi-derinlesiyor-irandan-ingiltere-ve-abdye-sert-tepki-olasi-bir-maceraya-derhal-karsilik-veririz-6570303/"]