Aralık 2019’da Çin’de ortaya çıkan corona virüsü dünya genelinde can almaya devam ederken, salgında ortaya çıkan yeni mutasyonlar aşıların etkinliğini sorgulatıyor.

Dünya genelinde hızla yayılan Delta varyantı, pek çok ülkede kısıtlamaları yeniden gündeme getiriyor. Türkiye'de Pfizer-BioNTech'le birlikte uygulanan Sinovac aşısıyla ilgili önemli bir çalışma ortaya çıktı. Sinovac Biotech uzmanları ve Jiangsu sağlık yetkilileri tarafından yürütülen araştırmada, Sinovac'ın Covid-19 aşısı CoronaVac'ın antikor seviyesine mercek tutuldu.

Çalışmada iki doz CoronaVac aşısı uygulanan kişilerin 6 ay sonra virüse karşı korumada önemli bir veri olan antikor seviyeleri ölçüldü. Sonuçlara göre 18-59 yaş aralığındaki sağlıklı yetişkinler arasında antikor seviyesinin 6 aydan sonra önemli ölçüde düştüğü gözlemlendi. İki ve dört hafta arayla ikinci doz yapılan katılımcıların yüzde 16.9 ile yüzde 35.2'sinin antikorlara sahip olduğu belirlendi.

[old_news_related_template title="Biontech aşısı yan etkileri nelerdir?" desc="Biontech aşısı, vücudun neredeyse bağışıklık tepkisini kendisi üretmesidir. Diğer aşıların aksine Biontech, zayıflatılmış bir virüs almaz, sadece koronavirüsün bir bileşeni için bir plan alır. Yapay olarak üretilen mRNA, nanopartiküller ile yağlı bir kabuğa paketlenir ve kas hücrelerine verilir. Bu taslak ile virüsün tamamı değil, insan vücuduna genellikle zararsız olan spike proteinleri üretilecek. Bağışıklık sistemi virüsü yabancı bir cisim olarak tanımladığında insan vücudu başak proteinine bir bağışıklık tepkisi ile tepki verir. Bu bağışıklık tepkisi artık gerçek bir korona enfeksiyonuna karşı koruma sağlıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/27/iecrop/biontehc-yan-etkileri-nelerdir-2_16_9_1627377797.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/biontech-asisi-yan-etkileri-nelerdir-2-6559239/"]

ÜÇÜNCÜ DOZ ETKİYİ ARTIRIYOR

Araştırmacılar, antikor seviyesini yükseltmek için üçüncü doz takviye aşının büyük bir etki gösterdiğini de ekledi.

Türkiye, CoronaVac aşısı olanlara üçüncü doz aşı yapmaya başlarken, Çin aşısının uygulandığı Endonezya ve Tayland gibi ülkeler de söz konusu aşıyı yaptıranlara üçüncü doz olarak Moderna ve Pfizer aşıları uyguluyor.

PFIZER-BIONTECH'TE 10 KAT DAHA YÜKSEK

Geçtiğimiz günlerde saygın tıp dergisi The Lancet’te yer alan bir başka çalışmada Pfizer-BioNTech’in mRNA aşısı ve Sinovac’ın geleneksel yöntemle geliştirdiği corona virüsü aşısı karşılaştırılmıştı.

Hong Kong’da yapılan çalışmada Pfizer-BioNTech aşısı yapılan sağlık çalışanlarının, Sinovac aşısı uygulanan kişilere oranla vücuttaki antikor seviyesinin 10 kat daha yüksek olduğu gözlemlendi. Araştırmacılar söz konusu sonuçların, mRNA aşılarının geleneksel yöntemlerle geliştirilen inaktif aşılara kıyasla Sars-CoV-2 ve varyantlarına karşı daha koruyucu olduğunu gösterdiğini savundu.

[old_news_related_template title="Türkiye'nin de aldığı Çin aşısı için mutasyon raporu: Yeterli antikor sağlamıyor" desc="Türkiye'nin de aşılamada kullandığı Çin aşısı CoranaVac'ın, Brezilya'da görülen yeni mutasyona karşı etkisi incelendi. Uzmanlar, aşının mutasyona karşı yeterli antikor geliştiremediğini duyurdu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/03/05/iecrop/coronavac-reuters_16_9_1614935621.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/turkiyenin-de-aldigi-cin-asisi-icin-mutasyon-raporu-yeterli-antikor-saglamiyor-6296647/"]

 

[old_news_related_template title="CoronaVac aşısının Türkiye sonuçlarını The Lancet açıkladı: Yüzde 83.5 etkili" desc="Dünyanın en eski tıp dergilerinden The Lancet, Çin merkezli Sinovac tarafından geliştirilen CoronaVac aşısının Türkiye'deki Faz 3 çalışma sonuçlarını yayınlayarak, aşının Covid-19'a karşı yüzde 83.5 etkili olduğunu duyurdu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/09/iecrop/sinovac-asi-turkiye-depophotos-2_16_9_1625819147.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/coronavac-asisinin-turkiye-sonuclarini-the-lancet-acikladi-yuzde-83-5-etkili-6529675/"]