İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik operasyonu sonrası yaptığı açıklamada, Rusya'ya yönelik kapsamlı yaptırım paketini hayata geçireceklerini açıklayarak "Müttefiklerimizle beraber Rus ekonomisini sekteye uğratacağız” dedi.

Acil durum komitesiyle toplantı düzenleyen Johnson, toplantının ardından ulusa seslendi. Televizyonda yayınlanan konuşmasında Johnson, "Rusya, hiçbir gerekçe olmadan barışçıl bir ülkeyi işgal ediyor. Görevimiz açık, diplomatik olarak ekonomik olarak yaptırım uygulayacağız. Putin’in bu barbarca girişimi başarısızlıkla sona ermeli" diye konuştu.

"Rus diktatörlüğünün, Ukrayna'ya boyun eğdireceğine inanmıyorum" ifadelerini kullanan Johnson, yaptırımların Rus ekonomisini zayıflatmayı amaçladığını, Batı’nın Rus gazına ve petrolüne bağımlılığını sona erdirmesi gerektiğini belirtti.

Johnson, "İngiltere, Avrupa'da Ukrayna'ya savunma silahlarını gönderen ilk ülke oldu. Ve daha fazlasını yapacağız. Bugün müttefiklerimizle birlikte, Rus ekonomisini aksatmak için tasarlanmış büyük bir ekonomik yaptırım paketi üzerinde anlaşacağız" ifadelerini kullandı.

SCHOLZ: UKRAYNA’YA SALDIRAN AĞIR BEDEL ÖDER

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Putin'in Ukrayna'ya yönelik operasyonuyla büyük bir hata yaptığını belirterek, "NATO, bugün Rusya'ya karşı daha sert yaptırımlara karar verecek. Yaptırımların amacı, Rusya'da yaptıkları saldırının bedelini ödetmektir" dedi.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik operasyonun ardından güvenlik kabinesini toplayan Scholz, toplantının ardından yaptığı açıklamada, "24 Şubat kardeş Ukrayna halkı için kara bir gün. Rusya, Ukrayna'ya operasyon başlatarak sayısız masumun hayatını tehlikeye atıyor. Bu savaş Putin'in savaşıdır. Putin'e saldırıyı derhal durdurması ve birliklerini Ukrayna'dan çekmesi çağrısında bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Doğu Avrupa ülkelerine seslenen Scholz, "Sizi destekleyeceğiz" ifadesini kullanarak, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile tam bir dayanışma içinde olduğunu, pazar günü parlamentoda özel bir oturum yapılacağını ve oturumda hükümet açıklamasının yapılacağını sözlerine ekledi.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser da yaptığı açıklamada, Alman şirketlere yönelik siber saldırıları beklediklerini açıkladı.

MACRON: AVRUPA’DA CİDDİ SONUÇLARI OLACAK

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Ukrayna kriziyle ilgili olarak televizyonda ulusa sesleniş konuşması yaptı. Macron, Rusya’nın Ukrayna müdahalesinin tüm Avrupa’da ciddi sonuçları olacağını kaydetti.

Rusya’da askeri kurumların, ekonominin ve enerji sektörünün yaptırımlarla hedef alınacağını ifade eden Macron, “Bu savaş adımına soğukkanlılıkla ve kararlı bir şekilde zayıf olmayan bir yanıt vereceğiz” dedi.

[old_news_related_template title="Ukraynalılar, İstanbul'da Rus Konsolosluğu önünde “Savaşa hayır” dedi" desc="Ukrayna vatandaşları, Beyoğlu’nda bulunan Rusya Başkonsolosluğu'nun önüne gelerek eylem yaptı. Protestocular hep bir ağızdan “Savaşa hayır” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/24/iecrop/resim1_19889573_16_9_1645705879.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/ukraynalilar-istanbulda-rus-konsoloslugu-onunde-savasa-hayir-dedi-6971974/"]

[old_news_related_template title="Türkiye'den Rusya'ya Ukrayna çağrısı: Bu haksız saldırıya son vermeli" desc="Dışişleri Bakanlığı, Rusya-Ukrayna krizine ilişkin yaptığı açıklamada, 'Türkiye, sınırların silah yoluyla değiştirilmesine karşıdır. Rusya Federasyonu'nu da bu haksız ve hukuksuz eylemi bir an önce durdurmaya çağırıyoruz' denildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/24/iecrop/disisleri_16_9_1645649371_16_9_1645701383.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/son-dakika-turkiyeden-rusyaya-ukrayna-cagrisi-bu-haksiz-saldiriya-son-vermeli-6971775/"]