Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

* Kalın ve Sullivan arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde siyasi, ekonomi ve savunma konuları başta olmak üzere ikili ilişkiler ele alındı. Ukrayna krizi, Ermenistan'la normalleşme süreci ve diğer bölgesel konular değerlendirildi.

* Görüşmede Türkiye ve ABD arasında mutabık kalınan Ortak Stratejik Mekanizmanın detayları ve konu başlıkları konuşuldu. İki ülke arasında gerçekçi, planlı ve sürdürülebilir bir diyaloğu sağlayacak olan mekanizmanın bir an önce hayata geçirilmesinin önemi hatırlatıldı.

* Ukrayna krizinin diyalog ve işbirliği yoluyla çözümüne yönelik çabalar ele alındı. NATO müttefiki olarak Türkiye'nin krizin aşılması için her türlü desteği vermeye devam edeceği ifade edildi. Sayın Cumhurbaşkanımızın 3 Şubat’ta Kiev’e yapacağı ziyaretin, sorunun diplomasi yoluyla giderilmesine katkı sağlayacağı vurgulandı.

* Türkiye-Ermenistan arasındaki normalleşme sürecinin ve Azerbaycan-Ermenistan arasında kalıcı barışın sağlanmasının bölgenin istikrar ve refahı için önemli olduğu belirtildi. (İHA)

[old_news_related_template title="Erdoğan 'hayra alamet değil' deyip açıkladı: Savaşın olmasını asla arzu etmiyoruz" desc="Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ile Ukrayna arasındaki krizin giderilmesi için çaba sarf ettiklerini belirterek “Bizim tabi bütün derdimiz Ukrayna ile Rusya arasındaki bu sıkıntının giderilmesi. Bu konuda sürekli konuşulan savaş filan biz Rusya ve Ukrayna arasında böyle bir savaşın olmasını asla arzu etmiyoruz. Bu bölge için hayra alamet bir gelişme değildir. Bir NATO ülkesi olarak da böyle bir şeyi istemiyoruz, kabullenmiyoruz. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg o da zaten açıklamaları ile bizimde önümüzü açmış oluyor. Temennim odur ki inşallah bunu da barış ile çözmüş oluruz” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/01/iecrop/erdogan-reuters_16_9_1643736032.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/erdogan-hayra-alamet-degil-deyip-acikladi-savasin-olmasini-asla-arzu-etmiyoruz-6925615/"]

[old_news_related_template title="ABD Dışişleri'nden S-400 açıklaması: Türkiye'ye ek yaptırımlara yol açabilir" desc="Türkiye’nin ABD’den 40 adet yeni nesil F-16 ve kit satın almasının gündemde olduğu bir dönemde ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkiliden kritik açıklamalar geldi. Açıklamada, Türkiye'nin Rusya'dan olası S-400 tedariğine karşı ek yaptırımların devreye girebileceği vurgulanırken, Türkiye'ye yönelik suçlayıcı ifadeler kullanıldı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/01/iecrop/abd-reuters_16_9_1635740926_16_9_1643711976.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/abd-disislerinden-s-400-aciklamasi-turkiyeye-ek-yaptirimlara-yol-acabilir-6924744/"]