İngiltere'de Covid-19'un yayılmasını önlemek için alınan kısıtlama kurallarını içeren ve aralık ayı itibarıyla uygulanan B Planı kısıtlamaları bugün sona erdi.

İngiltere hükümetinin aldığı kararla, Covid-19'a karşı katı kuralların uygulandığı B planından daha serbest bir uygulama olan A Planı'na geçildi. Bugünden itibaren ülkede toplu taşıma araçlarında veya kapalı alanlarda yüz maskesi takmak ve evden çalışma kuralları kaldırıldı.

BAKANDAN AÇIKLAMA

İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid, kısıtlamaların kaldırılmasına ilişkin yaptığı açıklamada, "Aşılarımız, testlerimiz ve antivirallerimiz, Avrupa'daki en güçlü savunmalara sahip olmamızı sağlıyor. Ve bu yüzden ülkeye daha fazla özgürlük kazandırarak temkinli bir şekilde Plan A'ya dönmemize izin veriyor" dedi.

Javid, yaptığı açıklamada, "Covid-19 ile yaşamayı öğrenirken bu virüsün hemen gitmeyeceği konusunda ise net olmamız gerekiyor. Bu yüzden henüz olmadıysanız lütfen birinci, ikinci veya güçlendirici aşılarınızı olunuz" şeklinde konuştu.

"SON DÜŞÜŞ CESARET VERİCİ"

Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı'nın (UKHSA) Baş Tıbbi Danışmanı Dr. Susan Hopkins, "Toplumdaki vaka ve hastanede tedavi oranlarındaki son düşüş cesaret verici. Bu, aşı olan ve planı takip eden halk sayesinde. Ancak kayıtsız olmamalıyız. Pandemi henüz bitmedi ve Covid-19'un yayılmasını azaltmak için dikkatli olmaya devam etmemiz gerekecek." dedi. Hopkins, "Herkesi mümkün olan en kısa sürede aşı olmaya, düzenli yanal akış testleri ile kendilerini kontrol etmeye ve semptomları varsa PCR testi yaptırmaya çağırıyorum" dedi.

ENFEKSİYON DURUMUNDA 5 GÜN KARANTİNA

İngiltere'de Covid-19 kısıtlamalarının kaldırılarak A Planı kurallarına geçilmesinin ardından yalnızca enfeksiyona yakalanan kişilerin karantina uygulama zorunluluğu devam ediyor. Mevcut kurallara göre Covid-19 enfeksiyonu görülen kişilerin kendilerini 5 gün izole etmesi gerekiyor. Covid-19 olan bir kişiyle temasta bulunan veya aynı evde yaşayan bireylerin ise karantina uygulaması veya PCR testi yaptırmaları gerekmezken, hükümet bu kişiler için günlük yanal akış testleri yaptırmalarını ve eğer belirtileri varsa PCR testi yaptırmalarını öneriyor.

İNGİLTERE'YE GELEN TÜM YOLCULAR İÇİN TEST KURALI KALDIRILDI

İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, salı günü yaptığı duyuruyla İngiltere'ye 11 Şubat saat 04.00 itibarıyla tam aşılı olarak gelen yolcuların İngiltere'ye geldiklerinde PCR veya antijen testi olmaları zorunluluğunun kaldırıldığını söylemişti.

[old_news_related_template title="Bakan Fahrettin Koca açıkladı! İşte coronada bugünkü vaka ve vefat sayısı" desc="Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı 27 Ocak 2022 Perşembe gününün corona virüsü (koronavirüs) tablosuna göre son 24 saatte 174 kişi hayatını kaybetti. Yeni vaka sayısında ise düne göre artış yaşandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 'Kış aylarında Covid-19 riski yüksek. Aşının zamanında yapılması önemli' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/27/iecrop/korona15_16_9_1643292283.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/bakan-fahrettin-koca-acikladi-iste-coronada-bugunku-vaka-ve-vefat-sayisi-6915652/"]

[old_news_related_template title="Bir dozu 2 yıl etkili olacak! Yeni aşının Faz-1 çalışması başladı" desc="Ankara Üniversitesi Kanser Araştırma Enstitüsü'nce Covid-19'a karşı 'adenovirüs' yöntemiyle geliştirilen, ağız ve burundan da uygulanabilen yerli aşının Faz-1 çalışmaları Ankara Şehir Hastanesi'nde başladı. Aşıyı geliştiren Enstitü Müdürü Prof. Dr. Hakan Akbulut, 'Aşının uzun süreli bir bağışıklık oluşturmasını bekliyoruz. Yani 3-4 ayda bir tekrar doz yapmak yerine aşılandıktan sonra ortalama 2 yıl kadar etkili olmasını tasarladık' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/27/iecrop/asi-1_16_9_1643295343.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/1-dozu-2-yil-etkili-olacak-yeni-asinin-faz-1-calismasi-basladi-6915755/"]