CIA'nin eski direktörü David Petraeus, Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken açıklamalarda bulundu... Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in nükleer silah tehdidini masaya çıkarmasından sonra konuşan CIA'nin eski direktörü, çok net açıklamalarda bulundu.
Bir dönem Türkiye ile yakın temasta olan ve sık sık Ankara ile ilgili açıklamalarda bulunan Petraeus, "Moskova lideri çaresiz ve eğer Putin, Ukrayna'da nükleer silah kullanırsa ABD, Rus askerlerini yok eder" dedi.
En son 2019'da "Türkiye'nin tavırları derin endişe yaratıyor fakat bizim onlarla ilişkimizde stratejik sabra ihtiyacımız var" diyen Petraeus, "Eğer Putin, nükleer silah kullanırsa ABD ve müttefikleri Ukrayna'daki Rus askerlerini ve ekipmanlarını yok eder ve Karadeniz'deki gemilerini de batırır" dedi.
ABC News'e konuşan Petraeus, "Kağıt üzerinde konuşuyoruz tabii ki de ama böyle bir durumda biz NATO'ya önderlik ederek hep birlikte Rusya'nın Ukrayna'daki ve Kırım'daki silahlarını imha ederiz" dedi.
Petraeus, Rusya'nın nükleer silah kullanması durumunda NATO'nun 5'inci maddesinin yürürlüğe girmeyeceğinin de altını çizdi. Deneyimli isim, "Fakat eğer radyasyon NATO üyesi ülkelere ulaşırsa bu durumda 5'inci madde uygulanabilir" dedi. NATO'nun 5'inci maddesinde herhangi bir NATO üyesi ülkeye saldırı durumunda bütün NATO üyesi ülkeler harekete geçerek üye ülkeye destek vermek zorunda.
ÇUVAL KRİZİ SIRASINDA ÜST DÜZEY YETKİLİYDİ
Türkiye ile ABD arasında büyük bir kriz olan, "Türk askerlerinin başına çuval geçirilmesi" olayı sırasında ABD'nin Kuzey Irak'tan sorumlu komutanı olan Petraeus, sık sık Türkiye ile ilgili farklı açıklamalarda bulunuyordu. Bazı dönemlerde Türkiye'yi öven Petraeus bazen de eleştiriyordu.
Petraeus, 2012'de biyografisini yazan Paula Broadwell ile cinsel ilişkiye girdiği gerekçesiyle istifa kararı almıştı.
[old_news_related_template title="NATO'nun 9 üye ülkesi Putin'in ilhak kararı sonrası harekete geçti" desc="Rusya’nın Ukrayna’da 4 bölgeyi yasa dışı ilhak etmesinin ardından 9 NATO üyesi, Kiev yönetimine askeri yardım çağrısında bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/02/iecrop/askerrr_16_9_1664742072.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/9-nato-uyesi-ulke-putinin-ilhak-karari-sonra-harekete-gecti-7395960/"]
[old_news_related_template title="Rusya'nın Ukrayna'daki başarısızlığı, Putin'in müttefiklerini birbirine düşürdü" desc="Ukrayna'nın 4 bölgesini ilhak etme kararıyla dünyada tepki çeken Rusya'nın Donetsk’in stratejik Lyman kentinden geri çekilmesi Rusya içinde orduya tepkileri artırdı. Çeçenistan lideri Ramazan Kadirov, Rus ordusunu “yetersizlikle” suçlarken Putin’e yakın isimlerden oligark Yevgeni Prigozin, Rus komutanları “Bu çöp parçalarını çıplak ayakla cepheye gönderin” sözleriyle hedef aldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/02/iecrop/putin-reuters_16_9_1664702986.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rusyanin-ukraynadaki-basarisizligi-putinin-muttefiklerini-birbirine-dusurdu-7395182/"]
Türkiye'nin yakından tanıdığı isim David Petraeus'tan nükleer uyarı
Bir dönem sık sık Türkiye ile ilgili açıklamalarda bulunan CIA'nin eski direktörü ve ABD ordusunda görev alan üst düzey isimlerden biri olan David Petraeus dikkat çekici açıklamalarda bulundu.