Rusya ile Ukrayna arasında son dönemde yükselen gerilim, bu sabah saatleri itibarıyla işgale dönüştü. Sabah saatlerinde Putin'in ulusa sesleniş konuşmasıyla birlikte Rus askerleri Ukrayna'ya girerken, akşam saatlerine doğru çatışmalar şiddetlendi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in danışmanı, Ukrayna'ya ikinci dalga füze saldırısının başladığını duyurdu. Zelenskiy'in ofisinden yapılan açıklamada, birçok kentte aynı anda büyük patlama seslerinin duyulduğu aktarıldı. Ukrayna, saldırılar nedeniyle 40 sivilin  hayatını kaybettiğini açıkladı. Rusya' Araştırma Komitesi ise, Rusya'nın Belgorod bölgesinde Ukrayna tarafından yapılan saldırıların hedef aldığı üç kişinin yaralandığını açıkladı.

Ukrayna'nın güneyindeki Kherson kenti resmi idaresinden yapılan açıklamada, bölgenin artık Ukrayna'nın kontrolü altında olmadığı belirtildi.

Reuters, Kiev'de siren seslerinin akşam saatlerinden yeniden duyulmaya başladığını açıkladı. Kiev'de metro seferlerinin durduğu, metro istasyonlarının 'sığınma alanları' olarak kullanılmaya başlandığı bildirildi.

Kiev'de ikinci bir açıklamaya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiği duyuruldu. Buna göre, halkın 22.00'dan sonra sokağa çıkması yasaklandı.

RUS ASKERLERİ ESİR ALINDI

Zelenskiy'in danışmanı, Ukrayna'nın neredeyse tüm sınırı boyunca Rus güçleriyle çarpıştığını ve Sumy, Kharkiv, Kherson, Odessa bölgelerinde ve Kiev yakınlarındaki bir askeri havaalanında şiddetli çatışmalar yaşandığını açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Danışmanı Mykhaylo Podolyak, Kiev'in kuzeybatısına 35 kilometre mesafedeki Hostomel Havalimanı'ndan ağır çatışma yaşandığını aktardı.


Ukrayna, Rusya'nın bugün toplamda 203 saldırı düzenlediğini belirtirken, ülkenin doğusundaki çatışmalarda esir alınan Rus askerleri olduğunu açıkladı.


Ukrayna savunma bakanı da bazı Rus askerlerinin çatışmalarda esir alındığını söyledi.



'RUSYA DONETSK'TE BİR HASTANEYİ VURDU'

Çatışmaların yoğun olduğu Donetsk’teki yerel Ukrayna yönetimi, Rus güçlerin bölgedeki bir hastaneyi vurduğunu ve 4 kişinin hayatını kaybettiğini aktardı.

Ukrayna polisinin verdiği bilgiye göre çatışmalar Ukrayna topraklarının hemen her yerinde devam ederken, sınır güvenlik ekipleri de Ukrayna ordusu ile Rus birlikleri arasında Sumy kenti yakınlarında çatışmaların sürdüğünü kaydetti.

Başkent Kiev belediye başkanı, dört metro istasyonunun hava saldırısı sığınakları olarak kullanılacağını söylerken, Donetsk bölgesindeki yerel Ukrayna liderliği Rus kuvvetlerinin orada bir hastaneye vurarak dört kişiyi öldürdüğünü söyledi.

RUS HELİKOPTERLER UKRAYNA SEMALARINDA

Öte yandan, Rusya'ya ait askeri helikopterlerin Ukrayna semalarında görüldüğü bilgisi paylaşıldı.

Invasion of Ukraine: Russian attack helicopters attack from Crimea - Vikendi

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, yaklaşık 10 Mi-8 tipi Rus askeri helikopterinin başkent Kieve çok yakın bir noktada bulunan Hostomel bölgesindeki Antonov Uluslararası Havalimanı semalarında kameralara yansıdı.

Putin'in talimatı sonrasında bazı askeri araçlar Kırım'dan Ukrayna'ya doğru ilerlemeye başladı.


Podolyak, saldırıların havalimanına yöneltilmesinin, Rusya'nın havadan saldırı düzenleme planları olduğuna dair bir işaret olduğunu duyurdu. Podolyak, "Rusya'nın amacı üst yönetimi ele geçirmek" dedi.
Korkunç iddia: Putin, Belarus üzerinden Ukrayna’ya girdi, yüzlerce ölü var
Ukrayna askeri kaynaklarından yapılan açıklamada, Belarus'tan 4 balistik füze fırlatıldığı aktarıldı. Ukrayna polisi, Rus birliklerin 200'den fazla askeri yerleşkeyi hedef aldığını da açıkladı.

KİEV'DEKİ İDARİ BİNALARA SALDIRI TEHLİKESİ

Ukraynalı yetkili, Rus kuvvetlerin havadan indirme yapıp Kiev'deki idare binalarına girmeye çalışabileceğinden endişe ettiklerini söyledi.

Interfax haber ajansında yer alan habere göre, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Ukrayna sınır muhafızlarının Rusya-Ukrayna sınırındaki tüm birimleri terk ettiğini açıkladı.

LAVROV'DAN AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus harekatının ardından ilk kez konuştu. Lavrov, diyalog için her zaman hazır olduklarını belirtirken, " hala uluslararası hukuka ve sorumluluklara dönüş şansı var." dedi.

"74 ASKERİ TESİS İMHA EDİLDİ"

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov tarafından yapılan açıklamada, “Ukrayna Hava Kuvvetleri’ne ait 11 havaalanı, 3 komuta merkezi, Ukrayna Deniz Kuvvetleri’ne ait 1 üs, S-300 ve Buk - M1 Hava Savunma Sistemleri ve 18 radar istasyonu dahil toplam 74 askeri tesis imha edildi” ifadelerine yer verildi. Konaşenkov ayrıca, operasyonlar sırasında Rusya'ya ait bir Su-25 savaş uçağının düştüğünü, pilotların ise fırlatma sistemleri sayesinde hayatta kaldığını aktardı

Donbass sınırında Rusya ile Ukrayna askerleri arasında yaşanan çatışmalara da değinen Konaşenkov, “114 Ukrayna askeri silahlarını bırakarak Rus birliklerine teslim oldu" dedi.
Öte yandan Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu Rus askerlerine yaptığı çağrıda, “Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ndeki askeri personelin, milliyetçilerden farklı olarak Ukrayna halkına yemin ettiğini ve emirlere uyduğunu dikkate alın ve onlara saygılı davranın. Silah bırakan Ukraynalı askerlerin çıkışı için güvenli koridorların oluşturulması üzerinde çalışın” ifadeleri yer aldı.

Russia invades Ukraine in Europe's 'darkest hours' since WWII | Reuters

UÇAK DÜŞÜRÜLDÜ: 5 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ 

Rus birliklerinin, Odessa, Kiev, Harkov başta olmak üzere tüm ülke genelinde askeri noktaları vurduğu belirtildi. Ukrayna polisi ve acil durum hizmetleri, Ukrayna ordusuna ait bir uçağın düşürüldüğünü ve beş kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Reuters, başkent Kiev'deki Ukrayna Savunma Bakanlığı yakınlarından dumanlar yükseldiğini duyurdu. Reuters, Kiev'de patlama seslerinin duyulduğuna dair görgü tanıklarının ifadeleri olduğunu açıkladı. Kiev bölgesindeki Brovary kentinden de askeri noktaların vurulması sonucu gökyüzüne dumanlar yükseldiği aktarıldı.

30'DAN FAZLA HAVA SALDIRISI

Ukrayna'nın güneyindeki Odessa bölgesinin bölgesel yetkililer yaptığı açıklamada, füze saldırısında 18 kişinin öldüğünü söyledi. Odessa kentindeki askeri bir depoya Rus roketinin düşme anları güvenlik kamerasına kaydedildi.

 

Ukrayna'nın başkenti Kiev'e yakın Brovary kasabasında en az 6 kişi hayatını kaybettiği bildirildi.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rus güçlerinin, Ukrayna'da 74 farklı askeri bölgeyi veya üssü hedef aldığı vurgulandı.

Harkov'da füzeler sivillerin yaşadığı binaları hedef aldı.


Ukrayna Acil Durum yetkilileri Harkov yakınlarındaki Chuhuiv kentinde bombardıman sonucu bir sivil yerleşim yerindeki apartmanda yangın çıktığını ve sivil kayıpların olduğunu belirtti. Açıklamada bu sabah yerel saatle 08.00 civarlarında sivil yerleşim yerindeki bir apartmanda bombardıman sebebiyle yangın çıktığını, binanın zarar gördüğü ve sivil kayıpların olduğu ifade edildi. Olay yerine giden ekipler binadan 15 kişiyi tahliye ettiklerini belirtti.

ÜÇ HELİKOPTER DÜŞÜRÜLDÜ

Ukraynalı yetkililer, Rus helikopterlerinin Kiev'in yakınındaki Gostomel askeri hava alanına saldırdığını ve Ukrayna'nın üç helikopteri düşürdüğünü açıkladı.


Ukrayna sınır yetkilileri ayrıca Rus ordusunun Ukrayna'nın Kiev bölgesiyle Belarus sınırındaki Zhytomyr bölgesine girmeye çalıştığını ve Rusya'nın Grad roketatar sistemlerini kullandığını açıkladı.

Latest updates on Russia-Ukraine conflict: Biden vows 'severe sanctions' on Russia

Kiev yönetimi ise saldırmayacağını ve sadece kendisini savunacağını açıklarken Ukraynalılar, büyük panik içinde marketlere, eczanelere, bankalara akın ederek uzun kuyruklar oluşturdu.

40'TAN FAZLA UKRAYNA ASKERİ ÖLDÜ 

Kiev'deki yetkililer, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Perşembe sabahı askeri operasyon emri vermesinden kısa bir süre sonra başlatılan ilk dalganın, Ukrayna'nın birçok kentindeki askeri komuta merkezlerini ve diğer binaları hedef aldığını açıkladı.

Reuters’ın duyurduğu, Ukrayna’dan yapılan resmi açıklamada ise, en az 8 kişinin Rusya’nın bombardımanı nedeniyle hayatını kaybettiği, 40’tan fazla Ukrayna askerinin öldüğü, onlarca kişinin yaralandığı aktarıldı.

UKRAYNA: 50 RUS ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

Ukrayna ordusu dört Rus tankının ülkenin doğusundaki Kharkiv kenti yakınında yol üzerinde imha edildiğini, Luhansk bölgesi yakınında 50 Rus askerinin öldürüldüğünü ve üç Rus uçağının düşürüldüğünü açıkladı.

Ukrayna sınır güvenliği ise Kherson bölgesinde üç muhafızlarının öldürüldüğünü ve bazı yaralılar olduğunu aktardı.



ÜLKENİN GÜNEYDOĞUSUNDA DA PATLAMA SESLERİ

Reuters’a konuşan tanıklardan biri, ülkenin güneydoğusundaki kıyı kenti Mariupol’de güçlü patlama seslerinin duyulduğunu belirtti. RIA ajansının haberine göre, Ukrayna’nın doğusundaki Rusya destekli ayrılıkçılar iki kasabayı ele geçirdiklerini açıkladılar.

Ukrayna sınır gücü, kuzeydeki karakollarının hem Rus hem de Belarus güçlerinin saldırısına uğradığını söyledi. CNN, yerel saatle 06.48’de Belarus üzerinden Ukrayna’ya silahlı güçlerin ve tankların girdiğini duyurdu.

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandır Lukaşenko ise, harekatta Belarus ordusunun yer almadığını belirterek, "Ama Belarus ve Rusya için gerekliyse oraya giderler" dedi.

RUS TANKLARI LUHANSK SINIRINI GEÇTİ

Ukrayna Sınır Güvenliği, Rus tanklarının Luhansk bölgesinden de sınırı geçtiğini duyurdu. Yapılan açıklamada, “Rus tankları sıra halinde Krasna, Talivka, Milove ve Horodysche’den girdi. Askeri çatışmalar bu bölgelere doğru devam ediyor. Sınır birlikleri ve Ukrayna silahlı kuvvetleri savunmaya devam ediyor” denildi.

SINIR ASKERLERİ ARASINDA YARALILAR VAR

Ukrayna hükümet sözcüsü, Rusya’nın Kiev’e sadece 120 mil uzaklıktaki Belarus sınırını da işgal ettiğini doğruladı. Yapılan açıklamada, “Ukrayna devlet sınırı Rusya ve Belarus birlikleri tarafından saldırıya uğradı. Sınır birliklerine, sınır devriyelerine ve kontrol noktalarına yönelik saldırılar topçu, ağır teçhizat ve hafif silahlarla yapılıyor.” ifadelerini kullandı.

Hükümet sözcüsü, sınırdaki Ukrayna güçleri arasında yaralanmalara ilişkin bilgi aldıklarını da vurguladı.

Rusya’nın nüfuslu bölgelerden kaçındığı ve yalnızca askeri hedeflere saldırdığı konusunda ısrar etmesine rağmen, CNN’in bildirdiğine göre Ukrayna İçişleri Bakanlığı yüzlerce sivil kayıp olduğunu söyledi.

Police and security personnel inspect the remains of a shell in a street in Kyiv on February 24, 2022.Öte yandan, Ukrayna’nın başkenti Kiev’e de saldırıların başladığı belirtildi. Bölgeden gelen görüntüler, Kiev’in göbeğine düşen füzeyi de gözler önüne serdi. Halkın panik içinde olduğu ve kentten kaçışların başladığı aktarıldı.

UKRAYNA'DAN AÇIKLAMA

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, “Yeni aldığımız habere göre bir Ukrayna kargo uçağı düşürüldü ve yaklaşık 10 askerimiz hayatını kaybetti. Aynı zamanda uçak, helikopter ve ilgili teçhizatlarla çok sayıda vurulma haberi alıyoruz. Maalesef çok fazla hasar ve yangın var” dedi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ise, “Ukrayna, Rusya Federasyonu ile diplomatik ilişkilerini kesti. Tüm ortaklarımızı da aynı şeyi yapmaya davet ediyorum” diye konuştu.

RUSYA'DAN UKRAYNA'YA SUÇLAMA

Öte yandan, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının ardından Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna Güvenlik Servisi'nin (SBU) Rusya birlikleri tarafından sivillere saldırdığı yönünde görüntü ve materyaller hazırladığını iddia etti. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov yaptığı açıklamada, “Suriye’de faaliyet gösteren beyaz kasklılar tarafından uygulanan yöntemlerin benzeri, Ukrayna Güvenlik Servisi tarafından provokasyon amaçlı olarak uygulanmaya başlanıyor" dedi.

Konaşenkov, Ukrayna istihbaratını bu yöntemle dünyaya Rusya'nın kitlesel ölümlere neden olduğu yalanını duyurmak istemekle suçladı. Ukrayna ordusu tarafından Donbass’ta yaşayan sivil halka saldırılar gerçekleştirildiğini öne süren Konaşenkov, “Ukrayna Silahlı Kuvvetler birimleri tarafından Donbass’a bombalı saldırılar devam ediyor. Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri’nin sivil nüfusu arasında kayıplar var” diye konuştu.

Twitter’daki doğrulanmayan raporlara göre, Rus kuvvetleri tarafından Karadeniz’deki Odessa limanına, yerel saatle sabah 6’dan kısa bir süre önce büyük çıkarma gemileri ve helikopterler dahil olmak üzere, denizden de giriş yapıldı. Ancak bu iddialar da daha sonra yalanlandı.

"SAVAŞ KARŞITI" PROTESTOLAR YASAKLANDI

Rusya İçişleri Bakanlığı başkent Moskova’da yapılacak olan protesto gösterilerinin yasaklandığını duyurdu. Bakanlığa bağlı Moskova Basın Servisi tarafından yapılan açıklamada, “Rusya İçişleri Bakanlığının Moskova şehri Merkez Müdürlüğü, yasal olmayan gösteri ve yasaların ihlallerine karşı uyarıyor” denildi.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ilk saatlerinde birçok kişi sosyal medya üzerinden Kremlin yönetimini eleştiren paylaşımlar yaparken çok sayıda Rus, savaş karşıtı tavır alınması ve protesto gösterileri yapılması çağrısında bulundu. Gün içinde bireysel olarak savaş protestosu yapan kişiler, Moskova ve bazı kentlerde ellerine aldıkları dövizlerle Kremlin’in kararını protesto etmeye başladı.