Uniper'in bugün yapılan olağanüstü genel kurul toplantısında, hissedarlar, devletin şirkete 8 milyar euroluk sermaye ile 25 milyar euroya kadar ilave sermaye sağlamasına izin veren iki ana maddeyi onayladı.
Kurtarma paketinin bir parçası olarak Alman hükümeti, Uniper'in yaklaşık yüzde 99'una sahip olacak.
"KAYBA YOL AÇABİLİR"
Uniper Üst Yöneticisi (CEO) Klaus-Dieter Maubach, söz konusu toplantıda, Rusya'dan gaz arzının kesilmesiyle enerji krizinin ortasında Alman devletinin teklifini kabul etmeleri gerektiğini belirterek, "Yönetim Kurulu'nun görüşüne göre, olası bir iflas, hissedarlar için tam bir kayba yol açabilir." ifadesini kullandı.
ÖNEMLİ KAYIPLAR YAŞADI
Gazprom, Rusya-Ukrayna savaşı öncesi Uniper'in en büyük gaz tedarikçisiydi. Rusya'dan gaz teslimatlarındaki büyük düşüş sonrası müşterilerin arz güvenliğini sağlamak için Uniper, bir süre spot piyasadan daha yüksek fiyatlarla gaz tedarik etti ve maliyetler tüketicilere yansıtılmadığı için önemli kayıplar yaşadı.
Alman hükümeti, küresel enerji krizi sürecinde arzı güvence altına almak için Finlandiya kamu şirketi Fortum'un çoğunluk hissesine sahip olduğu Uniper'in yüzde 99'unu alıp kamulaştırmaya karar vermişti. Bu kararın, şimdiye kadar Alman hükümetine 50 milyar euroya mal olduğu hesaplanıyor.
Küresel enerji krizi sürecinde mali yapısı bozulan Uniper, ocak-eylül döneminde yaklaşık 40 milyar euro zarar açıklamıştı. (AA)
[old_news_related_template title="AB doğalgaz tavan fiyatı konusunda anlaştı" desc="Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, doğal gaza megavatsaat başına 180 euro tavan fiyat uygulanmasında anlaştı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/12/19/dogalgaz-vana_16_9_1666324311.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/ab-dogalgaz-tavan-fiyati-konusunda-anlasti-7530597/"]
[old_news_related_template title="Almanya'da doğalgaz alarmı başladı" desc="Almanya’da enerji piyasasını düzenleyen Federal Ağ Ajansının (Bundesnetzagentur) Başkanı Klaus Müller, ülkede ocak ve şubatta gaz sıkıntısı yaşanabileceği uyarısında bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/12/19/dogalgaz_16_9_1547053593_16_9_1635723906_16_9_1658822119.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/almanyada-dogalgaz-alarmi-basladi-7530566/"]
Almanya'nın kurtarma paketini onaylandı
Küresel enerji krizi sürecinde mali yapısı bozulan Alman enerji firması Uniper'in hissedarları, şirkete kamulaştırmanın yolunu açan kurtarma paketini onayladı.