Rusya, eski Sovyet ülkelerine (Belarus, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan) tahıl ihracatını yasakladı. Ayrıca üçüncü ülkelere şeker ihracatı da geçici olarak yasaklandı. Ancak mevcut kotalar dahilinde tüccarlara özel ihracat lisansları sağlanmaya devam edeceği bildirildi.

İmzalanan kararnameye göre beyaz ve ham şeker ihracatı 31 Ağustos tarihine kadar yasaklanırken Avrasya Ekonomik Birliği ülkelerine 30 Haziran'a kadar buğday, arpa, çavdar ve mısır ihracatı da durduruldu.

Açıklamada, "AEB ülkelerine 30 Haziran'a kadar tahıl, üçüncü ülkelere ise beyaz şeker ve şeker kamışı ihracatı 31 Ağustos’a kadar geçici olarak yasaklanmıştır. Söz konusu ürünlerin ihracatı, insani yardım dahil belirli koşullar içerisinde yine de gerçekleştirilebilecektir" denildi.

AEB'YE YAPILAN İHRACAT VERGİDEN MUAFTI


Moskova geçen hafta, Avrasya Ekonomik Birliği kapsamında serbest gümrük bölgelerini paylaştığı komşu eski Sovyet ülkelerine tahıl ihracatının hızlı temposundan duyduğu endişeyi dile getirmişti. Bu ticaret, ihracat kotalarından ve mevcut vergilerden muaf bir şekilde gerçekleşiyordu.

Ancak Başbakan Yardımcısı Viktoria Abramchenko, bireysel lisanslar altında kota dahilindeki tahıl ihracatına izin verilmeye devam edileceğini söyledi.

200'DEN FAZLA ÜRÜNÜN İHRACATI YASAK


Rusya, dünyanın en büyük buğday ihracatçısı konumunda bulunuyor. Rusya'nın ana alıcıları ise Mısır ve Türkiye. Rusya bu alanda ağırlıklı olarak Avrupa Birliği ve Ukrayna ile rekabet ediyor.

Geçtiğimiz hafta da Rusya'da hükümet aralarında teknoloji, telekomünikasyon, tıp, otomobil, tarım ve elektrik ekipmanlarının da olduğu 200'den fazla ürünün ihracatını yasaklamıştı. Bu ürünler arasında tıbbi ekipmanlar, trafik araçları, tarım makineleri, elektrikli cihazlar, vagonlar ve lokomotifler, konteynerler, türbinler, metal ve taş işleme tezgahları, monitörler, projektörler, konsol ve paneller dahil olmak üzere toplam 200’den fazla ürün bulunuyordu.

[old_news_related_template title="Ukrayna'nın Türk SİHA'larına karşı Rusya, Çin'den drone istemiş" desc="Dün ABD istihbaratından bazı yetkililer, Moskova yönetiminin Çin'den askeri silah ve destek istediğini öne sürmüştü... Bu iddiayı Rus ve Çinli yetkililer yalanlarken, bazı kaynaklar Putin'in Çin'den insansız hava aracı (İHA-SİHA-Drone) talep ettiğini öne sürdü. Türkiye ile Ukrayna son dönemde İHA ve SİHA konusunda ortak adımlar atmış ve Kiev yönetimi Türkiye'den çok sayıda insansız hava aracı satın almıştı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/15/iecrop/drone-depo_16_9_1647321059.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ukraynanin-turk-sihalarina-karsi-rusya-cinden-drone-istemis-7011243/"]

[old_news_related_template title="Ukraynalılar gelemez 2 milyon Rus gelir" desc="Savaşın etkisiyle turizmde belirsizlik sürüyor Ukrayna’dan bu yıl çok fazla operasyon beklemeyen sektör, 7 milyonluk Rus turist hedefini 2 milyona düşürdü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/15/iecrop/07-manset-turizm-2_16_9_1647307890.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/ukraynalilar-gelemez-2-milyon-rus-gelir-7011158/"]