Olay, 1 Ağustos 2008 tarihinde Taşkent ilçesinde, o dönem belde statüsünde olan Balcılar Mahallesi'nde meydana geldi. Balcılar Kasabası Okul ve Kurs Talebelerine Yardım Derneği’ne ait Özel Boğaziçi Öğrenci Yurdu’nda sabah namazı için kalkan bir öğrencinin elektrik düğmesine basmasıyla patlama meydana geldi. LPG tankından sızan gazın neden olduğu patlamanın şiddetiyle üç katlı yurt binası yıkıldı. Olayda, bir eğitmen ve 17 yatılı öğrenci öldü, 29 öğrenci de yaralandı.

Olayın ardından Yurt Müdürü Hüseyin Çömlek, dernek ve yurt temsilcileri Mehmet Semerci ve Mehmet Göktaş, jandarma tarafından gözaltına alındı. Mehmet Göktaş ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Hüseyin Çömlek ve Mehmet Semerci ise tutuklandı. Kısa bir süre sonra Çömlek ve Semerci de tutuksuz yargılanmak üzere tahliye oldu.



DAVA 9 YIL SÜRDÜ

Konya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ikisi kadın eğitmen, altısı dernek ve yurt sorumlusu, üçü de LPG tankını kuran ve gaz dolumu yapan şirket sorumluları olmak üzere toplam 11 kişi hakkında 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olma' suçundan dava açıldı.

14 Şubat 2017'deki karar duruşmasında yurt müdürü Hüseyin Çömlekçi 10 yıl, LPG şirketinin montaja uygunluk onayını veren yetkilisi İzzet Yanık ile teknik destek sorumlusu İbrahim Yılmaz 7 yıl 6'şar ay hapis cezası aldı. Diğer sanıklar dernek ve yurt yöneticilerinden Mümin Eğilmez, Hasan Kosalak, Ahmet Akdede, Mehmet Semerci, Mehmet Göktaş, Abdullah Bostancı, İlhan Biçici ve Ahmet Türkyılmaz beraat etti. Sanıklardan Hasan Kosalak’ın dava sürecinde yaşamını yitirdiği belirtildi.

YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI ASLİ KUSURLULARI TESPİT ETTİ

9 yıl süren yargılamanın ardından dosya, temyiz için Yargıtay’a gönderildi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı dosyadaki incelemesinde; olayın asıl sorumluları olarak LPG şirketinin teknik genel müdürü, müdür yardımcısı ile teknik destek personellerinin gaz tesisatındaki kontrollerinde eksiklikleri belirleyen hiyerarşik sıralamasındaki beş kişinin daha olduğunu tespit etti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 'asli kusurlu' olarak belirttiği kişilerin ifadelerinin de alınmadığı belirlendi. Bunun üzerine Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nden bu kişilerin yargı önüne çıkartılmasını talep etti, ayrıca eksik yargılamadan dolayı da kararın bozulmasını istedi. Ancak aradan 5 yıl geçmesine rağmen henüz sonuç alınamadı.



BEŞ KİŞİ YARGILAMA DIŞINDA BIRAKILMIŞ

Davanın 14 yıldır sonuçlanmadığını ifade eden, ölen üç öğrenciyle yaralı kurtulan iki öğrencinin ailesinin avukatlığını yapan Konya Çocuk Hakları Koruma Derneği Başkanı Hakkı Ünalmış, şunları söyledi:

- 2008 Ağustos ayında meydana gelen bu olayda, yargılama süreci aradan 9 yıl geçtikten sonra Konya 2nci Ağır Ceza Mahkemesinde sonuçlandı. Sadece 3 kişinin ceza almasıyla bitti, dosya Yargıtay’a aktarıldı. Yargıtay’da da senelerdir duruyor ve hiçbir ilerleme yok.

- Ancak, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, tebliğname ile yerel mahkemenin verdiği kararın, birçok nedenler göstererek bozulmasını talep ettiği halde Yargıtay 12nci Ceza Dairesi hiçbir harekete geçmiyor. Yerel savcılıkların da köklü bir inceleme yapmamalarından kaynaklanan LPG şirketinin hiyerarşik sorumlularından 5 kişinin daha yargılama dışına bırakıldığı ortaya çıktı.

[caption id="attachment_7003656" align="alignnone" width="1200"] Konya Çocuk Hakları Koruma Derneği Başkanı Hakkı Ünalmış[/caption]

- Bunun da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının ihbarnamesinde gördüğümüz gibi, bunların da yargılanması gerekliliğini hem Yargıtay 12nci Ceza Dairesine bildirdim, hem de olayın geçtiği Hadim Cumhuriyet Savcılığına bu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunmamıza rağmen ne Yargıtay’dan, ne de yerel savcılıktan hiçbir yanıt alamadık.

İKİ MÜVEKKİLİM MAHKEME KARARINI GÖREMEDEN ÖLDÜ

- Halbuki 18 çocuğun ölümü, 29 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan bir ihmal. Hiç değilse bu yargılama dışında bırakılanlarla birlikte yargılanmaları, gerekli cezayı almaları, 29 çocuğun yaralarının bir nebze dinmesine, 18 çocuğun da patates gibi yer altına gömülmesinin acılarını bir nebze dindirir diye düşünüyoruz.

- Fakat bu maalesef şimdiye kadar mümkün olamadı. Davanın arkasını bırakmıyoruz. Dosya Yargıtay’a gideli beş yıl oldu; ama hala bir gelişme yok. Benim müvekkillerimden iki baba öldü. Çocuklarının acılarının bir nebzede olsa giderilebileceğini sağlayacak olan mahkeme kararını göremediler. (DHA)


[old_news_related_template title="Yurt faciasının yıldönümünde aileler isyan etti" desc="Adana'nın Aladağ ilçesinde Süleymancılar tarikatına ait özel yurtta 5 yıl önce çıkan yangında hayatını kaybeden 11 kız çocuğu ve 1 öğretmen için aileler yurdun önüne yürüyerek bir basın açıklaması yaptı. Ailelerden Mehmet Ali Baş, 'Nasıl bir adaleti var bu devletimizin. Ciğerim yanıyor benim.' diyerek isyan etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/28/iecrop/13495451-5268-4ac0-95a1-cf558db02a3e_16_9_1638102552.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/yurt-faciasinin-yildonumunde-aileler-isyan-etti-6795379/"]