TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun önceki günkü toplantısında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bütçesi görüşmelerinde söz alan CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, 2016 yılında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın tarafından hayata geçirilen Antalya 2. Etap Raylı Sistem Projesi nedeniyle, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesinden çok büyük miktarda para kesildiğini, benzeri kesintilerin diğer CHP’li belediyelerden de yapıldığını söyledi.

“ADALET SİZİN SADECE PARTİ İSMİNİZDE VAR” 

Antalya İkinci etap raylı sistem nedeniyle Büyükşehir Belediyesi bugüne kadar 3 milyon civarında bir para kesilmesi gerekirken 330 milyon TL para kesildiğini aktaran Arı; “Cumhurbaşkanı, başbakan, bakan, dönemin belediye başkanı tarafından siyaset malzemesi olarak kullanılan ve devamlı zarar eden Antalya İkinci etap raylı sistem nedeniyle, Büyükşehir Belediyesi’nden haksız kesintiler yapılmıştır.

Belediyeden bugüne kadar 3 milyon lira civarında bir para kesilmesi gerekirken 330 milyon lira kesilmiştir. Siyasetin şovunu siz yaptınız, borcunu biz ödüyoruz, Antalya halkı ödüyor, Antalya Büyükşehir Belediyesi ödüyor. İstanbul Levent-Hisarüstü Projesi'nde 2015, 2016, 2017, 2018'de toplam kesinti 3 milyon 418 bin TL iken sadece 2019 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden 326 milyon 375 bin TL kesinti yapılmıştır.

İşte ne kadar adaletsiz olduğunuz, bu rakamlarda, ortadadır. Adalet, sizin sadece parti isminizde var. İktidar, 'CHP'li belediyeleri nasıl çalıştırmayız, nasıl cezalandırırız, hizmetlerini nasıl önleriz' derdinde…  Bu haksızlığın, hukuksuzluğun faturasını yüce Türk milleti size ilk seçimde ödetecektir. Tüm belediyelere hakkaniyetli, parti ayrımı yapmadan bütün vatandaşlarımıza adil davranacak bir iktidar, Millet İttifakı ile gelecektir" dedi.



“NASIL HESAP EDİYORSUNUZ ANLAŞILIR GİBİ DEĞİL”

Kamu-özel iş birlikleri, bütçeye ve vatandaşa yük olmaya devam ettiğine de dikkat çeken CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün, 2023 yılı bütçesinde 55 milyar bir garanti ödemesi gözükmektedir. Doğru iş yapılmadığı için de birçok yatırımın yanlış planlanması nedeniyle de bu sistem, bütçemize yük olmaya devam etmektedir.

Görüldüğü üzere de böyle giderse yük olmaya da devam edecektir. Sayın Genel Başkan'ımızın bu konuda bir açıklaması vardı, iktidara geldiğimizde bu şekilde bütçeye yük teşkil eden ve yüklenicisine ödemesi gerçekleştirilmiş olan yatırımların kamulaştırılacağını dair. O günler geldiğinde ülkemizi bu yükten kurtaracağız.

Devlet olarak yapamadığınızı kamu-özel iş birliğiyle yaptırıp yeni yükler getirdiğiniz açıkça ortada. Kamu-özel iş birliği projelerini nasıl yapıyorsunuz, nasıl hesap ediyorsunuz anlaşılır gibi değil. Bir projede yapılırken yüzde 3'lük, 5'lik, 10'luk belki de bir hata olabilir, ancak sizin öyle projeleriniz var ki yüzde 97'lere varan hata payları var. Ama devlet işinde maalesef bu hataları yaptınız, çünkü para devletten çıkıyor, para milletten çıkıyor, para yandaşa gidiyor.

Zafer Havaalanı; 2022'nin ilk 10 ayında garanti edilen giden yolcu sayısı 1 milyon 98 bin. Peki soruyorum; giden yolcu sayısı kaç? Bizdeki bilgilere göre ortalama 25 bin 500 dolayında, yani hata payı yüzde 97 seviyelerinde. Yapım maliyeti 50 milyon euro, bugüne kadar 58 milyon 482 bin euro ödenmiş. 2044 yılına kadar ödenecek para 208 milyon euro. Yani böyle yüzde 90'lara, 97'lere varan hata paylarıyla birileri zengin edilmeye devam ediyor” diye konuştu.

[old_news_related_template title="AKP'li belediyeler suya indirim talebini kabul etmeyip zam yaptı" desc="Samsun'da CHP'li Meclis üyeleri AKP Büyükşehir Belediyesi'nden suya yüzde 50 indirim yapılmasını talep etti. Ancak bu teklif kabul edilmedi. CHP'li üyeler, 'Ankara'da indirim yaptırıyorsunuz, burada kabul etmiyorsunuz. Hanginizin yaptığı doğru?' diye sordu. Öte yandan indirim talebini kabul etmeyen AKP'li Zonguldak Belediyesi suya yüzde 190, Giresun Belediyesi yüzde 40 zam yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/23/iecrop/su_16_9_1669183900.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/akpli-belediyeler-suya-indirim-talebini-kabul-etmeyip-zam-yapti-7495385/"]